Αυτοματισμοί
04-02-2021

Στην Κέρκυρα, υπάρχει ζωντανό ένα πολιτικό ένστικτο και δουλεύει υπερωρίες η ταξική συνείδηση. Όλη η Ελλάδα να τσινίσει, να φέρνει αντιρρήσεις, η Κέρκυρα θα καταφέρει να μας εκπλήξει. Αλλά διαφωνώ στο μετρητικό όργανο της έκπληξης ― και εκπληξιόμετρο στους Κορυφούς σπανίζει.

Όποιος δεν έκατσε ουρά σε τράπεζα να βλέπει τη σειρά του να παραβιάζεται από γνωστούς αγνώστου υπαλλήλου ή όταν φτάσει ο αριθμός του να παρακολουθήσει διάλεξη οργανικού διανοουμένου με θέμα «κανονικά πρέπει να απεργήσουμε» καταλαβαίνει μεν πως υπάρχει ο πολιτικός πολιτισμός στα πνευμόνια παντός πελάτη, αλλά ως ξενάκι, άγνωστος ή κάτοικος ρεμπέτικης καρδιάς, δεν θα βρει τρόπο να κάνει τη δουλειά του.

Μια δυό φορές που ήσκασα, βολεύτηκα επειδή προσέλκυσα τον ταμία θορίζοντας τον «κάτω στο Σιδάρι και στην κρύα βρύση» αλλά τις υπόλοιπες ήταν από Λευκίμμη και Περίθεια. Επομένως θα εμβολιάζουνε ορντέβρ κι αν σας αρέσκει. Το κείμενο εγράφη στανικώς, διότι παρά τα προτερήματα, έχουν χαλάσει αυτό που λέμε «σειρά προτεραιότητος» και εμβολιάζετε αναλόγως γνωριμιών.

Δεν είναι τωρινό. Ο Χρηστομάνος ο συνοδεύων την Σίσσυ, έχει να λέει τι του έσουρναν οι βαρκάρηδες επειδή δεν τους άφηνε να κερδοσκοπήσουν.