Αλυτρωτισμός / επεκτατισμός
13-01-2019

Τζαμί στους Άγιους Σαράντα. Η διείσδυση της Τουρκίας είναι φανερή στους δρόμους των Αλβανικών πόλεων. Οικονομική, πολιτιστική. Όπως σ’ όλα τα δυτικά Βαλκάνια. Οι Τούρκοι τα θεωρούν φυσικό τους χώρο και στα δυτικά παίζουν ελεύθεροι μπάλα. «Η ΕΕ πρέπει να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα ότι δεν μπορεί να αποτρέψει την επιρροή της Τουρκίας», έχει δηλώσει Τούρκος διπλωμάτης.

Περισσότερο από τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων (για τον οποίο μπήκαν περιοριστικές εγγυήσεις με τις προσθήκες στο Σύνταγμα), φοβάμαι τον Τουρκικό επεκτατισμό, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιεί δεσμούς, εθνικισμό και θρησκεία ως εργαλεία διείσδυσης.

Παρ’ όλα αυτά οι εξηγήσεις ότι το μακεδονική δεν αναφέρεται σε εθνικότητα αλλά σε ιθαγένεια με μπερδεύουν. Όπως σκάλα σε ζωγραφιά του Escher. Άλλα βλέπω και άλλα μου λένε ότι πρέπει να βλέπω.

Όσο για την αντιμετώπιση και τους χειρισμούς της Κυβέρνησης στο σκοπιανό, δεν ήταν οι πρέποντες σε ζήτημα εθνικού συμφέροντος. Δεν υπήρχε η αναγκαία συνεννόηση, ήθελε να παίξει μόνη της. Εδώ είναι μεγάλο το θέμα. Αλλά δεν είναι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ . Παρά την ομοφωνία που υπάρχει στο σκοπιανό μετά το 2008, παρά την αποτύπωση του ζητήματος στη συνείδηση των περισσοτέρων μας όταν πριν τρεις δεκαετίες ήρθε μπροστά μας, ήταν το μόνο από τα εθνικά ζητήματα το οποίο προσεγγίστηκε από την αρχή με λογική ψηφοθηρίας και επικράτησης σε εσωκομματικές διαμάχες.

Οι δυο τους χώρισαν φίλοι. Ο ομορφάντρας έχει εξασφαλισμένους τους 151. Πιστεύω ότι το βιογραφικό του Ναύαρχου Αποστολάκη του δίνει και δικλείδα ασφαλείας. Αποτελεί το άλλοθι και τη σοβαρότητα που χρειάζεται να πουλήσει ο Τσίπρας για τη σημασία που δίνει σε εθνικά θέματα.