Αλιβιζάτου πρόθεσις
07-03-2019

«Δεν προτίθεμαι να είμαι υποψήφιος σε καμιά από τις επικείμενες εκλογές, ούτε να καταλάβω κάποιο δημόσιο αξίωμα. Και πέρυσι στην προσπάθεια για το μεγάλο ΚΙΝΑΛ και σήμερα, πρόθεσή μου ήταν και είναι να πέσουν οι τόνοι και να μιλήσουμε επιτέλους πολιτικά. Και τούτο, ξεπερνώντας τη διχαστική λογική που καταστρέφει τη χώρα και χωρίς να αγνοούμε μια πραγματικότητα που αλλάζει κάθε μέρα. Λυπάμαι που κάποιοι δεν το κατάλαβαν. Όλα τα άλλα είναι δίκες προθέσεων».

Αυτά τα ολίγα σημείωσε ο Νικόλαος-Μιχαήλ Αλιβιζάτος σε γραπτή δήλωσή του την οποία διένειμε ηλεκτρονικά στα Μέσα Ενημέρωσης, μετά από τις αντιδράσεις που προκάλεσε η συνέντευξή του στην Κατερίνα Ι. Ανέστη για λογαριασμό της Lifo.

Ο έμπειρος νομικός (και διατελέσας υπουργός) Νικόλαος Αλιβιζάτος σπεύδει δηλαδή να κάνει μια δήλωση προθέσεων για να προλάβει τη δίκη προθέσεων. Ως νομικός, γνωρίζει ότι οι δίκες είναι εν γένει απευκταίες. Γνωρίζει επίσης ότι οι δίκες ξεκινούν πολύ πριν φθάσουν στο ακροατήριο.

Ο έμπειρος νομικός (και συνταγματολόγος) Νικόλαος Αλιβιζάτος πιστεύει ότι δυο χρόνια τώρα δεν έχουμε μιλήσει πολιτικά. Ασφαλώς και γνωρίζει πράγματα που εμείς αγνοούμε. Αλλά θα ήταν ενδιαφέρον να μας δώσει τον δικό του ορισμό του πολιτικού διαλόγου για να δούμε αν συνεννοούμαστε στα βασικά και αυτονόητα.

Ο έμπειρος νομικός (και πανεπιστημιακός) Νικόλαος Αλιβιζάτος λυπάται που κάποιοι δεν κατάλαβαν τον εναργή και λαγαρό του λόγο, και του απέδωσαν προθέσεις που δεν είχε. Όμως, μέσα σε μια πραγματικότητα που αλλάζει κάθε μέρα, μπορούν και οι προθέσεις να αλλάξουν.

Τέλος, ο έμπειρος νομικός (και πρώην υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας) Νικόλαος Αλιβιζάτος διευκρινίζει ποιες δεν είναι οι προθέσεις του ως τις επικείμενες εκλογές ― δεν διευκρινίζει όμως τις προθέσεις του μετά τις επικείμενες, ούτε αποκλείει το ενδεχόμενο να αποδεχθεί μια πρόταση για κάποιο δημόσιο αξίωμα, από όπου και αν προέρχεται. Μπορεί να το καταλάβει, μπορεί να το αναλάβει, αλλά πάντως δεν είναι αυτή η πρόσθεσή του, και ντροπή σας που το σκεφτήκατε.

Ο δρόμος προς την Κόλαση, λέει άλλωστε η παροιμία, είναι στρωμένος με καλές προθέσεις. Ή και με δίκες καλών προθέσεων, μπορώ να προσθέσω εγώ.