George Grosz, "Ecce Homo", 1923
Αλίμονο σε όλους μας
28-02-2021

Διαβάζοντας την ανακοίνωση του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού αισθάνθηκα απελπισία. Γιατί ο λόγος της θα ταίριαζε σε φανατισμένη, τυφλή αντιπαράθεση σε αμφιθέατρα, σε παθιασμένο κομματικό γραφιά, και όχι στο όργανο που την εξέδωσε. Και είναι τραγικό να μην αντιλαμβάνεσαι το βάρος της ζητήματος, αλλά να βρίσκεις ―άλλη μια― «ευκαιρία» να ξιφουλκήσεις κατά του κομματικού αντιπάλου.

Τη στιγμή που όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (πλην Ελληνικής Λύσης, προφανώς) και δεκάδες φορείς κάνουν εκκλήσεις (σε ήπιους τόνους, εστιαζόμενες τον ανθρωπισμό, την ισονομία, την μη εκδικητικότητα της δημοκρατίας), η ανακοίνωση ρίχνει λάδι στη φωτιά: σε ένα δημαγωγικό κρεσέντο επιλέγει να αναδείξει και να αντιπαρατεθεί με ό,τι πιο ακραίο (τις γελοιότητες περί «πλατείας Κουφοντίνα»), να διαστρέψει τα πράγματα (η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που έσπευσε να δώσει ειδικά προνόμια στον Κουφοντίνα) και να την “πέσει” στον ΣΥΡΙΖΑ. Λες και αυτά είναι τα επίδικα και κρίσιμα. Και μάλιστα όλα αυτά απαντώντας σε μια μετρημένη και νηφάλια έκκληση του Α. Τσίπρα.
Θα το γράψω όσο πιο συγκρατημένα μπορώ: ο λόγος αυτός δεν φανερώνει πυγμή ούτε υπευθυνότητα, αλλά αλαζονεία και αφροσύνη. Είναι επικίνδυνο να αναδεικνύεις και να προβάλλεις το πιο ακραίο, για να το φορτώσεις “στην καμπούρα” του αντιπάλου. Και αυτή η «πυγμή», αλίμονο, καμιά τρομοκρατία δεν τσακίζει, αλλά την ανθρωπιά. Τη ζωή και τις ζωές μας. Αλίμονο σε όλους μας.

Ας διαβάσει καθένας και η καθεμιά και ας κρίνει. Παραθέτω πρώτα την ανακοίνωση του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού:

«Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαδήλωναν σήμερα υπέρ του καταδικασμένου για 11 δολοφονίες Δ. Κουφοντίνα, υπό το σύνθημα «όταν οι αντάρτες θα μπαίνουν στην Αθήνα, το Σύνταγμα θα λέγεται πλατεία Κουφοντίνα». Ένας από τους πρώτους νόμους της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να δώσει ειδικά προνόμια στον Δ. Κουφοντίνα.

Και σήμερα έρχεται ο κ.Τσίπρας και αντί να ζητήσει από τον καταδικασμένο να διακόψει την απεργία πείνας, καλεί την κυβέρνηση να κάνει δεκτό το αίτημά του να επιλέξει εκείνος την φυλακή στην οποία θα εκτίσει την ποινή του.

Σε ένα Κράτος Δικαίου, ο νόμος ισχύει για όλους, ακόμη και για εκείνους που τους περιφρονούν, δεν δείχνουν ίχνος μεταμέλειας και προσβάλουν τη μνήμη των θυμάτων τους, κάνοντας επιδεικτικά βόλτες στα σημεία που τα δολοφόνησαν.

Δεν είναι δυνατόν, όμως, ο Δ. Κουφοντίνας να επιλέξει εκείνος τη φυλακή κράτησής του υπό την απειλή της αυτοχειρίας. Θα μπορούσε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τη μεταγωγή του, αλλά δεν το κάνει και εκβιάζει.

Με σεβασμό στο Κράτος Δικαίου και στις ανθρωπιστικές αξίες, παρέχεται στον κατάδικο κάθε δυνατή ιατρική φροντίδα.

Προνομιακή μεταχείριση όμως και παραβίαση της έννομης τάξης δεν είναι δυνατόν να ζητείται και μάλιστα από τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης».

Παραθέτω, επίσης, την ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα, στην οποία απαντάει η ανακοίνωση του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού:

«Η ζωή του καταδικασμένου για τρομοκρατία Δημήτρη Κουφοντίνα, σύμφωνα με τους γιατρούς, κρέμεται από μία κλωστή. Απευθύνω, αυτήν την ύστατη ώρα, έκκληση στην κυβέρνηση να αλλάξει τη στάση της, για να μην κοπεί.

Η ανθρώπινη ζωή σε ένα κράτος δικαίου αποτελεί ύψιστο αγαθό. Ακόμα και όταν πρόκειται για καταδικασμένους επειδή δεν τη σεβάστηκαν.

Η Δημοκρατία, άλλωστε, είναι ισχυρή όταν έχει νόμους που ισχύουν για όλους και δεν εκδικείται».