Αγράμματη ψωνάρα
05-02-2019

Συγκλονισμένος διάβασα σήμερα ένα Δελτίο Τύπου να υποδύεται την επικαιρότητα σε ένα ειδησεογραφικό σάιτ.  Δεν είναι ακριβώς το Δελτίο Τύπου που παραθέτει ο εκδοτικός οίκος στη σελίδα του βιβλίου, γιατί αναφέρεται στην επικείμενη παρουσίαση του βιβλίου σε γνωστή καφετέρια των Αθηνών (όπως λένε οι δημοσιογράφοι).

Το βιβλίο το έχει συγγράψει ο Νικόλας Παγώνης, Έλληνας της διασποράς, με ισχυρή παρουσία στα κοινά του απόδημου Ελληνισμού καθώς διανύει την τέταρτη θητεία του ως πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ (Ε.Κ.Μ.Μ.), το προλογίζουν ο διάσημος Έλληνας νομικός και καθηγητής Τραπεζικού Δικαίου του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου Αιμίλιος Αυγουλέας και η ελληνίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας Ιουστίνη Φραγκούλη–Αργύρη, και έχει εκδοθεί από τον «Ελευθερουδάκη», που έχει κατοχυρώσει την ηλεκτρονική διεύθυνση books.gr και το σύνθημά του είναι «ΠΟΙΟΤΗΤΑ στην επιλογή – Προσωπική ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ – ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ τιμών».

Σοβαρά.

Πιο σοβαρά όμως, ο τίτλος του βιβλίου είναι «εξ’ αποστάσεως». Με μια ξεγυρισμένη απόστροφο μετά το εξ. Το οποίο εξ δεν παίρνει απόστροφο. Δεν παθαίνει ούτε έκθλιψη, ούτε αποκοπή. Απλή γραμματική.

Αναρωτιόμουν πού ταιριάζει καλύτερα ο χαρακτηρισμός «αγράμματη ψωνάρα», στον συγγραφέα ή στον εκδότη. Κοίταξα γύρω μου και κατέληξα ότι ταιριάζει σε εμένα.