Αγαπητή Δρ. Μέτζη Νέουκτη:
26-04-2020

Ορθή η κριτική και αυθόρμητος ο χλευασμός με το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης μέσω ΚΕΚ, ειδικά όταν η επιδότηση έγινε με προχειρότητα μέσα στην αναστάτωση της πανδημίας. Συν την αλαζονεία της Κυβέρνησης ότι αυτή η τραγική προχειρότητα θα έμενε στο απυρόβλητο, εξαιτίας της αναστάτωσης. Άδικο όμως να πυροβολούμε αποκλειστικά την κυβέρνηση για το χάλι των ΚΕΚ, όταν για δεκαετίες τώρα έχουν επωφεληθεί σχήματα συναφή με όλο το εύρος του ελληνικού κομματικού συστήματος.

Πριν δεκαετίες βρήκα δουλειά σε εταιρεία συμβούλων η οποία σε τεχνικές μελέτες θεωρούσε δόκιμη βιβλιογραφική αναφορά το “Εγκυκλοπαίδεια ο Ήλιος”. Η εταιρεία είχε θυγατρική κάποιο ΚΕΚ και το εγχείρημα το σήκωνε στην πλάτη της μια γυναίκα, που πιο άσχετη δεν μπορούσε να υπάρξει. Μοναδικό ουσιαστικό προσόν της η πρόσβαση στο χώρο του ΠΑΣΟΚ που ήταν τότε Κυβέρνηση.

Σηκώθηκα κι έφυγα μετά από κάποιους μήνες (άλλη η ηλικία και άλλες οι εποχές τότε). Έφτιαξα κι έτρεξα δικό μου αναπτυξιακό πρόγραμμα σε επτά σημεία της Μεσογείου, αφού εξασφάλισα μέσω διασυνδέσεων τη βασική χρηματοδότηση πάνω στην οποία έγραψα πρόταση για επιπλέον χρήματα από κοινοτικά κονδύλια (η οποία πρόταση εγκρίθηκε). Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος μου ζήτησαν να διδάξω σε σεμινάριο περιβαλλοντικής διαχείρισης με στόχο «νέους» αγρότες, οργανωμένο από ΚΕΚ σε ορεινό χωριό. Καθόλου ευκαταφρόνητη η αποζημίωση που έδιναν, ευκαιρία να βγάλω κάτι παραπάνω. Η δική μου ευσυνειδησία στην προετοιμασία, αντιμέτωπη με το χάος που βρήκα και την ειλικρίνεια των συμμετεχόντων ότι μόνη τους έννοια να πάρουν την επιδότηση. Πρώτη και τελευταία φορά που ανταποκρίθηκα σε κάλεσμα για σεμινάρια μέσω ΚΕΚ. Πληρώθηκα όμως.

Αυτή η κουλτούρα δεν είναι αποκλειστικά ελληνική. Ο σπόρος βρίσκεται στην αντίληψη πολλών που διαχειρίζονται χρηματοδοτικά προγράμματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις Βρυξέλλες. Προγράμματα που υπόσχονται πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα αναφορικά με την απασχόληση με βάση υποτυπώδεις δείκτες. Ευχολόγια που ουσιαστικά λειτουργούν πυροσβεστικά στην ανεργία, ως εδώ και τώρα επιδότηση αρκεί να υλοποιηθεί η πράξη.

Σε ελέγχους που έχω συμμετάσχει εύκολη ήταν η διαπίστωση ότι εφόσον η πράξη υλοποιηθεί, η περιγραφική αναφορά στην “ποιότητα” των λεγόμενων soft δράσεων (σεμινάρια, ενημέρωση κλπ) δεν ζυγίζει πολλά. Πάντως αρκεί. Στην περίπτωση που η αναφορά είναι αρνητική, από τη στιγμή που η δράση έχει υλοποιηθεί, αυτό που κάνει η Ε. Επιτροπή είναι επιστολή με συστάσεις για το μέλλον.

Ας γελάσουμε λοιπόν, αλλά αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς ας μην το βλέπουμε μυωπικά. Πολλοί όσοι βούτηξαν το δαχτυλάκι τους, κι εμείς ανάμεσα.