Έρουλοι που φεύγουν; Όχι — παντουρίστες που έρχονται
08-02-2021

Το άρθρο στο liberal [https://www.liberal.gr/news/megaloprepis-eisodos-opos-i-archaia-stin-akropoli/353651] που υπογράφει η κυρία Κώττη, στολίζεται με εικόνα της Ακρόπολης εκ δυσμών, παράλληλα με άλλες εικόνες, που μεταξύ άλλων δείχνουν την ορειβατική τέχνη των τουριστών. Σε άλλες σελίδες μπορεί κάποιος να διαβάσει απόψεις μελών του ΣΕΑ, και διαχειριστών της Εξουσίας του Υπουργείου, όπου οι συγγράψαντες δείχνουν, μάλλον μοιρολατρικά, να θέτουν θέματα ορολογίας ενός Συνεδρίου και ελπίζουν (το πολύ) σε αλλαγή υπουργού. Όσο παρακάτω στην ιεραρχία, τόσο πιο κοφτά. Ωστόσο οι μπηχτές επιμένουν: αν εφαρμοστεί η πρόταση του Ομοτίμου και της Νέας Αθηναϊκής Συμμαχίας (ΟΕΙΥΜΥ=Ούτος Εκείνος, Ίδρυμα, Υπουργέσσα, Μπασκλασάριοι Υποτελείς) θα ανεβαίνει κάποιος πιο άνετα στον «Ιερό βράχο» καθώς στο βάθος του Οράματος, υπάρχει ένα μυστικοπαθές, σχεδόν Μιθραϊκό απαύγασμα που θα μετατρέψει το «Νενίκηκάς σε Σολομών» ενός διαολοσπέρματος ονόματι Ουπράβδα με την εξώλης και προώλης κυρά του, σε «φάε την Αλήθεια με το κουτάλι, γελοίε, άσχετε διαχρονικέ δήθεν αναστηλωτή που μας μόλεψες με πλήθος ψωμμάτων και χαζομάρας». Βέβαια, είθισται σε νεκρούς να φερόμαστε με ακαδημαϊκή αβρότητα, αλλά η Εικών ιστορεί ένα άνετο πλατυσκαλικό εκμαγείο πρόσβασης, που καταλήγει στα αληθή Προπύλαια, και κολόνες τουριστών ή εορταστών, σε τρεις στοίχους, λιανιζομένους παραμέσα, χωρίς πρόσβαση στο ξωκκλήσι δεξιά τω ανερχομένω, που ανεβάζει χίλιους νοματαίους στο πλατώ και μάλιστα ο κόσμος περιελίσσεται πάνω το «αρχαιολογικό» ή «αρχιτεκτονικό Μπετόν», πίττα στους θεατές ενώ μερικοί ρίχνουν μια ματιά στο Ερεχθείον. Μόνον έτζι γίνεται αντιληπτό το Μέγα Σχέδιο του Οραματιστή, η Μέγας Διάκοσμος: δεν στερεώνουμε τα επισφαλή, αλλά συμπληρώνουμε τα πάντα — από τις εκρήξεις Μοροζίνη έως υποθέσεις εργασίας, κοντά σαράντα χρόνους. Το μνημείο θα παραδοθεί τζιτζί στις γενιές που θα ακολουθήσουν, τις έτοιμες πλέον να συνεχίσουν το έργο των Μειζόνων υποθέσεων Εργασίας.

Η παράστασις διδάσκει πως η περί «σπάζουνε τακούνια και οστά» εξήγηση της πρόσβασης είναι μπαγιατεμένα μασάλια και πως ανοίγει ο δρόμος να μπαινοβγαίνει ο τούριστ ανέτως. Βέβαια ο ΟΕΙΥΜΥ πρέπει να σκεφτεί και εκδοτήρια εισιτηρίων παρακάτω, οπότε για να λάβουν ένα απόκομμα οι υπερχίλιοι μπουκαδόροι θα χρειαστούν εκδοτήρια παρακάτω μεγέθους διοδίων Μαλακάσας και λίγα λέω, αλλά έχουμε καιρό για την σχετική μελέτη.

Σκεφτόμουνα τα πάμπολλα αναστηλωτικά ατυχήματα, κάτι ντεζαβύ, κάτι τέρατα ξεγυρισμένα τα απλωμένα στη χώρα με τέχνη και βίαιες οικοδομικές ξεπέτες. Έτσι, για την αλητεία.