Ο λαός τραγούδι θέλει
03-07-2018

Υποτίθεται ότι ο Μητσοτάκης και η Γεννηματά αποφασίζοντας να πάνε κόντρα στη συμφωνία για το Μακεδονικό, δεν έκαναν τίποτα άλλο από το να ακολουθήσουν το ρεύμα της κοινωνίας και προσπάθησαν με αυτό τον τρόπο να μην υποστούν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ (ή ΔΗΣΥ ή Ελιά ή ΠΑΣΟΚ ή όπως το λένε αυτό το δίμηνο) μεγάλο πολιτικό κόστος, μετακυλύοντάς το όλο στην κυβέρνηση και αποτρέποντας την ενίσχυση παλιότερων και τη δημιουργία νέων ακροδεξιότερων κομμάτων.

Πόσο αληθές είναι όμως ότι αν υπάρχει μια έντονη πεποίθηση για ένα ζήτημα στην κοινωνία, η μόνη επιλογή των κομμάτων είναι να προσπαθήσουν να κουμπώσουν σε αυτήν την πεποίθηση; Πόσο αληθές είναι ότι η πεποίθηση της κοινωνίας είναι μπετόν και όχι μέγεθος ρευστό, συζητήσιμο, δυνάμενο να διαμορφωθεί και να αλλάξει; Πολιτική είναι μόνο να ακολουθείς το ρεύμα και όχι να το συνδιαμορφώνεις; Και αυτή η πεποίθηση της κοινωνίας σχηματίζεται σε κενό πολιτικού αέρα; Αν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συζητούσαν τα της συμφωνίας όντας τουλάχιστον συνεπείς με όσα είχαν οι ίδιοι συμφωνήσει και χαράξει ως εθνική διαπραγματευτική γραμμή, αυτό δεν θα είχε επίπτωση στο ρεύμα της κοινωνίας; Η τωρινή τους στάση δεν στρέφει το ρεύμα προς τα εθνικιστικότερα, τα στρουθοκαμηλικότερα, τα ακροδεξιότερα; Πλάκα κάνουμε;

Ναι, ο κόσμος έχει πάψει να καπελώνεται όπως παλιά, ναι, πανευρωπαϊκά και παγκόσμια έχουμε εκλογικές εκπλήξεις και αναταράξεις και αντισυστημικά ή φερόμενα ως αντισυστημικά αποτελέσματα. Αλλά ας δούμε κι ένα παράδειγμα που δεν ανάγεται ακριβώς στο μακρινό παρελθόν. Κι ας είναι ένα παράδειγμα που πονάει. Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφραζε κυρίαρχα την αντιμνημονιακή πλευρά, ό,τι κι αν έλεγαν οι απέναντι επί χρόνια από το πρωί ως το βράδυ στα κανάλια περί ΤΙΝΑ, οι πολίτες είχαν να ακούσουν και να στηριχτούν πολιτικά σε μια άλλη αντίληψη. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ δοκίμασε να πάει κόντρα και τελικά συνθηκολόγησε και τελικά προσχώρησε λιγότερο ή περισσότερο φωναχτά, με μεγαλύτερη ή μικρότερη συστολή στην TINA, τότε τι ακριβώς έκαναν οι πολίτες; Πήγαν στη ΛΑΕ; Βρήκαν άλλο αντιμνημονιακό αποκούμπι; Προσχώρησαν και συνθηκολόγησαν μαζί του. Όσο για ρεύμα; 62% με κλειστές τράπεζες. Κάπως με ρεύμα μοιάζει αυτό. Αλλά πολιτική είναι η διαρκής συνομιλία της κοινωνίας με τα κόμματα. Και η κοινωνία βάζει κάτω τα δεδομένα και τα αξιολογεί. Και κρίνει.

Στο Μακεδονικό ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν να πουν στην κοινωνία, ναι, πάμε όλοι μαζί πιο πέρα, πιο βαθιά το κεφάλι στην άμμο, πιο τουρλωμένος ο κώλος της εθνικής στρουθοκαμήλου, πιο τυφλά και γυμνά από επιχειρήματα, πιο ξεκομμένα από την πραγματικότητα, πιο χαμηλά, πιο κραυγαλέα, πιο μισαλλόδοξα. Δεν ενσωμάτωσαν κανένα ρεύμα. Το συνδιαμόρφωσαν χαρωπά σπρώχνοντας το προς τα ακόμη πιο δεξιά, μπας και ρίξουν τον αντίπαλό τους από την εξουσία μια ώρα αρχύτερα.

 

 

1 σχόλιο:
 • Avatar Darko
  04-07-2018 23:34

  Λάβετε υπόψιν, ότι μετά τις Πρέσπες, ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω. Γίναμε ήδη, με σφραγίδα Τσίπρα- Κοτζιά το μνημείο μιας ζωής που θα την ζήσουν με μάλλον επαχθείς όρους οι επίγονοι.

  Με τις διαπιστώσεις σας, κατά τα λοιπά, και ιδίως για την αδυναμία των ανιστόρητων και για μένα λυγισμένων πολιτικών μας να πάνε κόντρα στο ρεύμα συμφωνώ σε γενικές γραμμές.

  Εδώ κοτζάμ Εθνάρχης, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, παζάρευε στους Βαλκανικούς Πολέμους ολόκληρη την Θράκη (“ποιούμαι την θυσίαν της Θράκης ζητών αλλαχού ανταλλάγματα”, δήλωσε αφοπλιστικά στη Βουλή το ΄13). Πουθενά ανταλλάγματα… Ό,τι κερδίσαμε οι Έλληνες στο πεδίο της μάχης τα χάσαμε στη Συνθήκη του Βουκουρεστίου…

  Κι ο Εθνάρχης Βενιζέλος… Εθνάρχης… Απλώς, εκείνος, αντιλαμβανόταν εναργέστερα τα γεωπολιτικά παιχνίδια. Οι τωρινοί, με εξαίρεση τον Ανδρέα, δεν έχουν κανέναν ευφυή κυνισμό. Είναι μόνο ανίκανοι. Γιατί για νάσαι κυνικός απαιτεί έναν βαθμό ευφυίας.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*
*
*