Οι ηδονές της Αϊσέ [76]
13-07-2018

76. Η Εξέλιξη

 

Ο Εμίνογλου ξαπόστειλε τις ψυχοκόρες του στις επιχειρήσεις του και του ήρθε διαταγή να βρεθεί στη μεθόριο με την Περσία, αλλά προηγουμένως ένας ξύπνιος διοικητής από τα Άδανα, φρόντισε να τον τοποθετήσει επόπτη στα τηλέφωνα και στον εξηλεκτρισμό της καθυστερημένης ανατολής. Και τα μεν τηλέφωνα τα παράτησε ενωρίς, επειδή οι λαοί των ξερικών βουνών και της ερήμου έκοβαν σαν δέντρα τις κολόνες της τηλεφωνικής υπηρεσίας και ζέσταιναν τις γιούρτες των, ενώ πολλά χιλιόμετρα από καλώδια τα έβγαλαν στην παρανομία, πουλούσανε το λάστιχο και έλυωναν τον χαλκό και τον αντάλλαζαν με κατσίκες και πρόβατα με παχειάν ουρά.

Για το ηλεκτρικό ρεύμα, υπήρχε ευτυχώς στρατιωτική φύλαξη και μπόλικες γεννήτριες καρβουνοκίνητες και η γραμμή συνήθως ακολουθούσε τα τρένα ή κανέναν χωματόδρομο.

Ο Εμίνογλου ήταν πλέον τελείως ξεψαρωμένος και με το συνργείο του προχωρούσε προς τα σύνορα πολύ αργά, διασχίζοντας πρώτα το Κουρδιστάν και μετά την ρημαγμένη Αρμενία, ως καθαρός επιδρομέας και αφεντικό. Ανάγκαζε τους ανθρώπους να τον ταΐζουν, κοιμόταν με τις γυναίκες και τις κόρες τους και αν αντιδρούσαν, ειδικά οι παράνομοι, έβρισκε ευκαιρία και τους εξόντωνε ή τους δίκαζε για ανταρσία.

Πλησιάζοντας την μεθόριο και δείχνοντας τα χαρτιά του στις Φυλές και στους Άγγλους που ήταν Ινδοί, ανακάλυψε πως η γραμμή της σωτηρίας του ανατολικού μετώπου λειτουργούσε, πως βαρύ πυροβολικό, τεθωρακισμένα και αμέτρητες ποσότητες σφαιρών και οβίδων, ελαστικού και χελωνών από μαντέμι και άλλα μέταλλα, καθημερινώς ταξίδευαν στα βόρεια και συχνά τα λήστευαν, παρεκτός και τα φύλαγαν μπολσεβίκοι. Οι κλέφτες δεν ήταν ακριβώς κλέφτες, αλλά όποιος μπορούσε και βαστούσε όπλο, γινόταν κλέφτης, Ινδός ή Πέρσης ή Κούρδος. Ο Εμίνογλου πάντως ήταν ο πρώτος επίσημος υπάλληλος που έκανε σκληρά τη δουλειά του και δεν έπαιρνε μπαξίσια, αλλά κάθε τρεις μέρες έκλεινε την υπηρεσία και με τους υπαλλήλους του λήστευαν με πάθος ό,τι κουνιότανε, μη λησμονώντας να ντροπιάζουν ολες τις γυναίκες που συντύχαιναν, μαζί και παιδιά.

Αυτό βάστηξε έως το Στάλινγκραντ, αρχές χειμώνα του 1943. Μετά, σε κάθε στροφή του τρένου και ανάμεσα σε χωριά, ήρθαν τα στρατά και με μυδραλλιοβόλα φύλαγαν τις κακοτοπιές, θερίζοντας με το παραμικρό, ό,τι κυκλοφορούσε, ακόμη και πουλιά, ακόμη και κοπάδια. Ήρθε το Κράτος  να κυριαρχήσει και τα εφόδια αυξήθηκαν στο Μέτωπο, και ο Εμίνογλου δεν πήρε είδηση πως ερχόταν, η σειρά του να πληρώσει τα πρόσφατά του κρίματα.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*
*
*