Οι ηδονές της Αϊσέ [49]
31-05-2018

49. Το προξενιό που άργησε

 

Ο χλομός, φευγάτος υπαξιωματικός προσχώρησε σε επαναστάσεις και πραξικοπήματα, έλαβε μέρος σε πολέμους, όχι ηθικών εξαπτερύγων αλλά αιματόβρεχτης εξοχικής ηθικής και όταν οι πόλεμοι έληξαν, βρέθηκε με περιουσία τόσο μεγάλη, ώστε ήταν σε θέση να αγοράσει μια μεγάλη φάρμα στην Ανατολική Θράκη, καθώς πλήθος Ρωμιών έφυγε με αργοκίνητα κάρα στα δυτικά. Ο Εμίναγας βρέθηκε με μεγάλο τσιφλίκι που είχε απ΄όλα τα καλά από θάλασσα σε θάλασσα, από Τυρολή σε Μέτρες με οπωροφόρα, αμπέλια, ζαρζαβάτια, στάβλους και στάνες, σταροχώραφα και κάθε καλλιέργεια, από παπαρούνες έως σκουπόχορτο.

Τέσσερα κοντινά χωριά ήταν στη δούλεψή του. Στα χωριά της Τυρολόης βρήκε ψαράδες λιγοστούς και οργάνωσε τράτες και μάζεμα καβουριών και καλαμαριών. Η δουλειά αυτή του άρεσε πολύ και την έβρισκε εύκολη, καθώς κυβερνούσε ωσάν στρατηγός και κοιμόταν όποτε ήθελε. Και πάντα ζύγιζε σε κάθε απόκτημά του με τον νου στην Σεχιφιέ, αν θα της άρεσε ο τόπος και πως θα μεγάλωναν τα παιδιά τους. Ωστόσο το προξενιό άργησε κάμποσο, καθώς ο Εμίναγας, τώρα που έφυγαν πρόσφυγες οι παλαιοί τους γείτονες, άφησαν μαγαζιά και εμπόρια, αντιπροσωπείες και πρώτες ύλες αδέσποτες, καθώς ολίγοι ήξεραν την τέχνη να πλουτίζεις χωρίς να ιδρώνεις τη γη.

Κάτω στις Μέτρες, στη Μαύρη θάλασσα, έφτιαξε σκάλες να ποδίζουν μπρίκια και σκούνες που ανέβαζαν πραμάτειες έως τον Δούναβη και κατέβαιναν με ξυλεία και πλήθος παστά ψάρια και υδράλατα. Και η οικογένειά του δεν ήταν τόσο μεγάλη, ώστε να βάζει σε κάθε δουλειά που άνοιγε δικό του άνθρωπο. Αντιμετώπιζε και δυσκολίες με στριμμένους συνεταίρους και φαταούλες συγγενείς. Κι όσο στέριωνε η δουλειά του τόσο μακρύτερα έδειχνε να αχνοφαίνεται η αγκαλιά της Σεχιφιέ. Στον Τέταρτο χρόνο της ακμής του, βρήκε επιστάτην καλόν που μιλούσε τα φαρσί και αλλες γλώσσες και του χάραξε την πορεία προς τον Αβδούλ και τα μέρη της Σεχιφιέ.

Προβληματίστηκε για τα δώρα που θα της έστελνε, επιβεβαιώνοντας το προξενιό. Σακκιά με σπόρους, αρωματικά φυτά, ξεραμένα δέρματα, παστό κρέας ήταν τα σπουδαιότερα. Με συνοδεία τρεις δικούς του και γράμματα που κρατούσαν σφιχτά στο στήθος τους, θα έπαιρναν ατμόπλοιο για Τραπεζούντα, όπου τους περίμενε καραβάνι έτοιμο και πρόθυμο με είκοσι καμήλες. Ο επιστάτης και το πλήρωμα ήταν διδαγμένοι για το κάθε τι και η προθυμία τους για το ταξίδι, πολύ μεγάλη. Εξάλλου ο Εμίναγας τους είχε τάξει γειτονιά ολόκληρη κοντά στα ρωμέικα υδραγωγεία που εμπορεύονταν παραδοσιακά κουταλομάχαιρα και τραχύ μετάξι.

Τη μέρα που έφευγαν για το προξενιό, ήρθε άνθρωπος της κυβέρνησης και όρισε τον Εμίναγα, υπεύθυνο για τους στρατοχωροφύλακες, τους τζανταρμάδες και τους φορατζήδες σε μια έκταση δεκαπλάσια από τα κτήματά του. Δέχτηκε κι αυτός με χαρά, έβαλε και του έρραψαν μια βελάδα και προσπάθησε να είναι αντάξιος του πόστου του. Δεν του έμενε καιρός για διασκέδαση, αλλά μια φορά την εβδομάδα τα ξεχνούσε όλα, καβαλούσε το άλογο του και έβλεπε ποδόσφαιρο στο μικρό γήπεδο στο Εγιούμπ της Πόλης και μετά μια ώρα κινηματογράφο στην παραλία στο Φανάρι με κωμωδίες.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*
*
*