• • •
• • •
Vera J. Frantzh | 06.07.2017
Panos Dodis | 05.07.2017
Georgia Drakaki | 05.07.2017
Nicolas Androulakis | 05.07.2017
Η δικτατορία του μέικ-απ
Βέρα I. Φραντζή | 20.12.2016 | 13:19
Είναι μία νόσος της εποχής, η πλασματική ωραιότητα. Τα πρότυπα της ομορφιάς δεν είναι πια δυο σφικτοί κυνόδοντες και δυο ροζαλοί λοβοί αυτιών. Τα πρόσωπα πρέπει να είναι λεία, τα μάτια τεράστια με βλεφαρίδες σαν παραμάνες ασφράγιστες και τα χείλη φουσκωμένα σαν λιγωμένα καρπούζια, ξέχειλα από χυμούς, νερό και καλοκαίρι. Οι γυναίκες μάθαμε πως το φυσικό μας πρόσωπο είναι άτονο, μπλαβί και άνυδρο.  Τίποτα δεν μας είναι αρκετό παρά τα ζυγωματικά σαν εξακοντισμένες μαχαιριές και το σώμα να δυσανασχετεί με ένα ογκώδες στήθος και δυο πόδια ελαφριά, απειροελάχιστα να στηρίζουν τον κορμό. Στον αντίποδα, υπερπληθυσμός μέσα από ένα σελοφάν να σφίγγει αιμοστατικά το κρέας, σε ένα συμπαγές θεώρημα αδιάβλητο.
 

.
Οι γυναίκες έχουμε ιδρύσει ένα καλούπι για πρόσωπο και οποιοδήποτε άλλο εκμαγείο μας φαίνεται λίγο. Το δέρμα δεν πρέπει να αναπνέει παρά το βράδυ. Το εντυπωσιακό είναι πάνω από όλα και αυτό που θεωρείται πρότυπο ομορφιάς είναι τρομακτικό από χιλιόμετρα, σαν μάσκα με τονωμένα χρωματικά σύμβολα θρησκείας.
 
 
 

Κοιτάς το πρόσωπό σου στον καθρέφτη. Είσαι χλωμή και άκαρδη. Οι βλεφαρίδες σου λεπτές σαν χνούδια στηρίζουν τα δάκρυά σου με θάρρος. Τόσο μαλακή και διάφανη η επιδερμίδα σου, την λούζει κρύος ιδρώτας κάθε μέρα από την αλλαγή. Κοίτα όμορφες που είναι οι άλλες, κοίτα πόσο δυσμορφία σε ένα πρόσωπο που είναι τόσο ερωτευμένο, από καιρό δοσμένο, αποκαθηλωμένο σε κάθε διαφήμιση νέου προϊόντος ομορφιάς. Τίποτα δεν του είναι αρκετό. Και φαίνεται ολόγυμνο και ντροπιασμένο όταν είναι άβαφτο και καταπράσινο από την ελπίδα το καημένο. Και σπάνε οι σιδηροδρομικές γραμμές μέρα με τη μέρα έως ότου φτάσουν στα κύματα του λαιμού. Κορίτσι, κοριτσάκι μπογιαντισμένη φλούδα και λογοκριμένη κόρη ματιού.
 
Το γυναικείο σώμα δεν θα είναι ποτέ ξανά σάρκινο και αποδεκτό κοινωνικά για αυτό του το προνόμιο όπως το γνωρίζαμε. Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο ικανοποιητικά μεταλλαγμένο θεμέλιο μιας ολόκληρης σεξουαλικής νοοτροπίας . Γίνεται πορνοστάρ, μητέρα, σκυφτή γιαγιά, κορίτσι, μπαίνει σε κορσέδες, σε καλσόν για καταπολέμηση της κυτταρίτιδας, γίνεται τέχνη, στήλη άλατος μπροστά στο πλυντήριο ρούχων, στα τέσσερα με πατάκια καθαρίζει το πάτωμα, πάνω σε γόβες να αγγίζει το 1.80, λάστιχο, κοχύλι, γόμα, θηλάζει, μιλάει, ερωτοτροπεί, επαναστατεί, μαυροφοριέται από τα 12, μαντήλα στα μαλλιά, μανό στα νύχια, κορδόνι ανάμεσα στα μπούτια, κερί ξεκολλάει τις τρίχες του, φουσκώνει, συρρικνώνεται, πενθεί, τουμπανιάζει, η ευλογιά του αφήνει σημάδια, γίνεται πρωταθλήτρια του στίβου, ακροβατεί στα πεζοδρόμια, το σέρνουν από τα μαλλιά, το χτυπάνε με σιδερικά, το ρίχνουν στη γκιλοτίνα, του φοράνε γκλίτερ στο στέρνο, του γράφουν ονόματα παιδιών με μελάνι στα εσωτερικά των δαχτύλων, να ανοίξει τα πόδια να ξεγεννήσει, το γέρνουν ίσα-ίσια σε έναν συνεχές ίλιγγο στον Καιάδα, σταυροκοπιέται μπροστά στην εικόνα της Παναγίας, φοράει γλιστερά σατέν νυχτικά, βράζουν οι φλέβες από την ορθοστασία, τρέχει, σβήνει, πονάει… επιτέλους χώμα.