• • •
• • •
Vera J. Frantzh | 06.07.2017
Panos Dodis | 05.07.2017
Georgia Drakaki | 05.07.2017
Nicolas Androulakis | 05.07.2017
Σκηνές από την ταινία ''Requiem for a dream''
Ο φασισμός του υπερανθρώπου
Βέρα I. Φραντζή | 10.10.2016 | 14:41
Ανοίγεις ένα περιοδικό, κάθε δεύτερη σελίδα διαφήμιση. Κάθε τέταρτη μία διαφήμιση ενός τονωτικού συμπληρώματος.
 
Ανοίγεις τηλεόραση, κάθε τέταρτο εκπομπής πάρε το δεκάλεπτο καταναλωτικής ψυχρολουσίας. Κάθε δύο διαφημίσεις, μία για ένα πολυβιταμινούχο σκεύασμα.
 
Βάζεις στο youtube να ακούσεις τη μουσική σου. Εννέα δευτερόλεπτα υποχρεωτικής  παρακολούθησης της πρεμούρας για ιδανικά μαλλιά, για ιδανικά σώματα αλλά κυρίως για ιδανικούς ανθρώπους- πολυμηχανήματα… άλλο ένα πόσιμο νέκταρ και ιχώρ μαζί για να γίνεις ακούραστος Ροoυντ Ράνερ.
 
Να πηγαίνεις από την πλατεία Συντάγματος έως το Μοναστηράκι ποδαράτο, σπίντα σαν άλογο κούρσας. Να την παλεύεις με το πολύωρο μίτινγκ και ο λογισμός του νου να μην λοξοδρομεί έξω από το παράθυρο, στην οικογένεια, τον έρωτα, στα σεντόντια, στη ψύχρα του ανέμου, στο ροή του νερού. Να γυμναστείς έπειτα, να τρέχεις πάνω στο διάδρομο σαν εικοσάχρονος, σαν εντούρο μηχανή, σαν την Άρτεμι(ς) σε περίοδο κυνηγιού αγριογούρουνων. Να φτάνεις στην ώρα στο ραντεβού για δείπνο -αρυτίδιαστος, πεντακάθαρος, με ένα μυαλό όλο έπαρση και αναζωογόνηση, τζιμάνι!
 
Πουλάμε αυτοσυγκέντρωση!
Πουλάμε σταριλίκι!
Πουλάμε υποδούλωση σε κάθε αφεντικό για να βγάλει χρήμα στις πλάτες μας και εμάς να μας θαυμάζει ο συνάδελφος με τους μαύρους κύκλους και την κακή διάθεση εξαιτίας κόπωσης!
Πουλάμε μπαταρίες και τα αλκάλια τα συναισθήματα για κανονική ζωή, κανονικά γεύματα, ξεκούραση να πάνε να γαμηθούν!
 
Στον κόσμο των βιταμινών, των υγρών αναβολικών και της ομορφιάς και της ‘’υγείας’’  μέσα σε ένα χαπάκι προσδοκίες, ο ύπνος είναι ένα κατάλοιπο μιας συνήθειας του πρωτόγονου ανθρώπου. Ο σύγχρονος εργαζόμενος πρέπει να έχει ένα διογκωμένο εγκέφαλο που θα παράγει δημιουργικές ιδέες, επιτάχυνση, σεξ-απίλ, δυναμική προσωπικότητα και πάνω από όλα ακούραστη θέληση όλη μέρα, έξι μέρες την εβδομάδα, όλο τον χρόνο. Σου δίνω το ρεπουδάκι σου την Κυριακή να αγιάσει λίγο ο καταπονημένος κώλος σου στην πολυθρόνα. Να δεις και του δικούς ανθρώπους που και αυτοί με τη σειρά τους θα είναι υπερτέλειοι, αν έχουν φροντίσει να έχουν πάρει τις σωστές δόσεις βιταμίνης C ευτυχίας, αμινοξέων για αντοχές στο γουργούρισμα του στομαχιού, θρεπτικά συστατικά που επιτρέπουν να κάτσει όρθιος για πάνω από δώδεκα ώρες σαν φλαμίνκο και να υμνείς το τσίτι που πουλάς στο μαγαζάκι του άλλου.
 
Ο ύπνος είναι μία ατέλεια της ανθρώπινης εξέλιξης που πρέπει να διορθώσουμε. Οι επιτυχίες έρχονται μόνο αν σκιστούν οι σάρκες των γονάτων. Υπερπροσπάθεια! Αμήν! Είθε να γίνω ένας σιδερένιο μαραφέτι, να μην έχω ανάγκη για νοσταλγικές αναπολήσεις, για συναισθηματικούς παρεμβατισμούς, για χαζολόγημα. Μακάρι, θέε μου, να φτιάξεις ένα επαρκές ενέσιμο κοκτεiλάκι, να γίνω νυχτερίδα!  Μόνο οι ανίκανοι, οι χαζοί, οι μαλθακοί, οι αποτυχημένοι κοιμούνται. Μόνοι οι αγράμματοι έχουν οικογένειες, μόνο τα κόπρανα αγελάδων θέλουν άδεια. Ξύπνα από τις έξι να τα ετοιμάσεις όλα! Έχεις βάρδια έως τις 12! Κάντα τέλεια! Μην ιδρώνεις! Πάρε, επιτέλους, το κολλαγόνο μας να αποκτήσεις στητά βυζιά σαν τα δικά μου! Να λένε στις φυλλάδες τι όμορφες και ευφραδείς πορδές ξεπετάς στα σόσιαλ! Και τα χόμπι…. Πλασματικά ολογραφήματα από υπέροχες ζωές των άλλων.
 
Λεφτά!
Πρωτιές!
Μπράβο, με στομάχια βομβαρδισμένα από χημικά απόβλητα!
Βενζόλιο στις φλέβες μου!
 
Μην κοιμάσαι, μην…
Θα πεθάνεις και θα κοιμηθείς τότε!
Τώρα, θα σε μάθω να είσαι υπεράνθρωπος!