• • •
• • •
Vera J. Frantzh | 06.07.2017
Panos Dodis | 05.07.2017
Georgia Drakaki | 05.07.2017
Nicolas Androulakis | 05.07.2017
Τραίνα, ποδηλάτες, μια βρύση.
Πάνος Θεοδωρίδης | 28.08.2011 | 13:05
Στην Πέμπτη Δημοτικού, εμφανίστηκαν ως μπάστακας στο μάθημα της πρακτικής αριθμητικής, το τρένο,ο ποδηλάτης και μια ανοιχτή βρύση. Αυτοί που αργότερα έγιναν πολιτικοί μηχανικοί ,έμποροι και τμήματα της εγχώριας μανιφατούρας (αλλα και οι χαρτοπαίκτες, οι αλογομούρηδες και οι στατιστικολόγοι) άφριζαν από χαρά με τέτοια προβληματα και τέντωναν τα χέρια τους κατευθείαν πάνω στα μάτια του δασκάλου λάμποντας.Τα προβλήματα ασχολούνταν με «ποδηλάτη που τρέχει με δέκα χιλιόμετρα την ώρα και σε πόσα λεπτά θα διασταυρωθεί σε διάβαση τρένου με αμαξοστοιχία από την οποία απέχει είκοσι χιλιόμετρα και κάνει 224 τσαφ τσουφ το ημίωρο» ή το φοβερό «Δεξαμενή αδειάζει από βρύση διατομής μισής ίντσας. ΜΕ δεδομένο ότι ο  ασθενής βλεπει τηνδράση από το παράθυρο και πεθαίνει σε 24 χρόνια,πόσο ζύγιζε η δεξαμενή χωρίς τα σίδερα;» . Θεωρούσα τόσο ανατριχιαστικά δύσκολα αυτά τα προβλήματα, που δεν έλυσα ποτέ κανένα. Δεν καταλάβαινα.
Πέρασαν τα χρόνια, βρήκα άλλα επαγγέλματα να κοροϊδεύω τον κόσμο, πολύ μακριά από ποδηλατες και βρύσες που στάζουν, ώσπου ,τώρα, προς το τέλος αυτής της τοξικής σαχλαμάρας που λέγεται «ζωή», ανακαλύπτω πως για να επιζήσω σε περίοδο ελληνικής κρίσης, πρέπει να γίνω εξπέρ σε τέτοιες επιλυσεις προβλημάτων, αλλοιώς την έβαψα. Για παράδειγμα, βλέπω να έρχεται από την Σίνδο αμαξοστοιχια στην οποία επιβαίνουν έμποροι διαμαρτυρόμενοι για το ΦΠΑ που βγάζουν μαύρη βούβα για την φοροκλοπή. Από τα Κύμινα, φεύγει πόστα η οποία καταλαμβάνεται από υπαλληλους ΔΕΚΟ που ανεμίζουν το σύνθημα «αυξήστε μας τα μισθά επειδή θα σας ρημάξωμεν.» Είναι προφανές ότι κάποιο τρένο, για την ακρίβεια αμφότερα, πρέπει να σταματήσουν. Αλλοιώς δεν θα έχουμε ένα τρένο με υπαλλήλους ΔΕΚΟ και άλλο ένα με εμπόρους, αλλα δυό καμμένα τρένα που συγκρούστηκαν και όσοι επιζήσουν θα γίνουν διακονιάρηδες. Εκτός κι αν πιστεύετε πως όλα αυτά είναι ένα κακό όνειρο και φταίει το μνημόνιο και άλλες λάμιες του συστήματος.
Δώστε μου σοβαροφανείς αναλύσεις να τιςξεφτιλίσω. Δώστε μου το πιο άλυτο από τα αινίγματα της Σφιγγός (δηλαδή πως λέγεται ηπολιτική της Νέας Δημοκρατίας στο ζήτημα της συναίνεσης) να απαντήσω και μάλιστα με χιούμορ.Δώστε μου γή να σταθώ και κινώ όχι την Γή, αλλα και την εκπαιδευτική κοινότητα.Αλλα πρόβλημα με τρένα τσαφ τσουφ, ποδηλάτες που μπήκαν στην ουρά για προστατίτιδα και βρύσες που χύνουν το νερό του Αχέροντα, όχι. Δεν ξέρω κάτι να περιγράψω το πρόβλημα. Δεν είμαι εκπαιδευμένος στην πρακτική αριθμητική. Μπορώ να ζήσω ανέτως επί πολλούς μήνες, χωρίς να κάνω μια διαίρεση. Από την άλλ,η αυτά που διδάχτηκα ή πληροφορήθηκα, μπορώ να τα διαχειριστώ. Μπορω να σώσω έναν άτυχο αναγνώστη από την ανάγνωση ενός γίγαντα της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Μπορώ να παραστήσω ότι ενδιαφέρομαι για κάτι και να ρίχνω κάτι εσωτερικά ροχαλητά,σαν να διαβάζω αρχαίον ηθικολογο. Αλλα αυτός ο ποδηλατης που με βρίσκει στο μαύρο δειλινό του βίου και μοιάζει με οικονομολόγος,ομολογώ πως είναι σαν κακό όνειρο…
Δείτε επίσης: