• • •
• • •
Vera J. Frantzh | 06.07.2017
Panos Dodis | 05.07.2017
Georgia Drakaki | 05.07.2017
Nicolas Androulakis | 05.07.2017
Αιγές και Λαχταρλούκ, παράλληλες
Πάνος Θεοδωρίδης | 01.09.2014 | 12:23
 
Οι Αιγές ,πρωτεύουσα των Μακεδόνων έως την μεταφορά στην Πέλλα, "κατέβηκαν" από τα πρόσγεια της Έδεσσας στα κατάντη του Αλιάκμονα, στην Βεργίνα . Άπαξ και τανύν στρέφονται προς τον Κοπανό. Τα ευρήματα των ασύλητων τάφων της Βεργίνας τροπαλίζονται μεταξύ Φιλίππου Β και Φιλίππου Αρριδαίου.
 
Παλαιότερα ο Σλήμαν νόμισε ότι ανακάλυψε Αγαμέμνονες και Κλυταιμνήστρες ενώ είχε επισημάνει μακρυνούς προγόνους τους.
 
Ου φροντίς.
 
Οι Αιγές υπάρχουν, η Τρωάδα επίσης,η Πέλλα και η Τύρισσα επίσης.Ο Φίλιππος ετάφη, το ίδιο και ο Φίλιππος Αρριδαίος. Το ότι ψάχνουμε και δεν βρίσκουμε, υποθέτουμε και ακυρώνουμε, ανασκάπτουμε και δυσερμηνεύουμε δεν πρέπει να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι οι αρχαίες πόλεις κινούνται! 
 
απεναντίας οι υποθέσεις εργασίας των αρχαιολόγων κινούνται και καλά κάνουν. Η αμφισβήτηση των πάντων στη νεότητα και μικρών θραυσμάτων  του παντός στην μεσοκοπία  είναι  η μοίρα μας.
 
Έως εδώ.
 
Το πρόβλημά μου είναι με την ιδιώνυμη και ιδιόρρυθμη αντιρρητική ασωτεία των ειδικών.Άν ο Σολωμός, ο Κάλβος, ο Καβάφης θεωρούνται οι μέγιστοι νεοέλληνες ποιητές, δύσκολα ο Μαλακάσης και ο Μαρτζώκης  μπορούν να διεκδικήσουν την ίδια αποθέωση, μόνον και μόνον επειδή κάποιος φιλόλογος ερεύνησε και αγάπησε το έργο τους.
 
Ομολόγως,άλλο θέμα η λατρεία των βορείων Ελλήνων στο Φίλιππο και στον Αλέξανδρό τους, στο ακτινοειδές σύμβολο πάνω σε χρυσές λάρνακες, και άλλο θέμα εάν το σύμβολο αυτό ήταν και το σήμα των Μακεδόνων ή εάν ετάφη εδώ ή άλλού ο Φίλιππος.
 
Οι συμπαθείς αντιρρησίες διαδεδομένων ή δεδομένων δοξασιών,θα έπρεπε ίσως να συνεκτιμήσουν ότι η ανακάλυψη της Βέργης, της Βρύας, της Αλώρου και ανωνύμου ερειπιώνος περί το χωρίον Αρχοντικό, δεν προκαλεί ποταμούς χρηματοδοτήσεων, προγράμματα συντηρήσεων και ανασκαφών.
 
Τα ρίγη συγκινήσεως που καταλαμβάνουν τα πλήθη μπροστά  σε ηχηρά ιστορικά ονόματα δεν είναι πάντοτε ασήμαντη πατριδοκαπηλεία και δεκάρικοι λόγοι σε ευήκοα  ακροατήρια.
 
Οι μανιακοί των παραπομπών και οι επιθετικές αναμετρήσεις μεταξύ αντιφρονούντων επιστημόνων, όσο δεν γίνονται κτήμα της εγκύκλιας παιδείας μας, οδηγούν σε εικόνες ασπρόμαυρες, σχηματικές και απλοϊκές.
 
Σήμερα μπορούμε να καταλάβουμε  την αντιμωλία δημοτικιστών και καθαρευουσιάνων, κυρίως μέσα από την ένταξή τους σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.
 
Τί και ποιός μας λέει ότι μετά είκοσι έτη οι σημερινές συμμαχίες μεταξύ αρχαιολόγων δεν θα ερμηνεύονται ακριβώς έτσι;
 
και γιά να μή θεωρηθώ ιωτακιστής,άς σας διηγηθώ μιά ιστορία ανάλογη,που συνέβη σε άλλη χώρα,άλλη εποχή:
 
Τόν καιρό της Χιχόν, ένας ιστορικός ανακοίνωσε ότι ο πολιτισμός των Χούρα- Πραντές δεν είχε την αρχαία πρωτεύουσά του  Κριγκόκ στην πόλη Γκιπόν, αλλά στην Λαχταρλούκ.Ο αρχαιολόγος Κάμιλτραν που έσκαβε εκεί,μετά τέσσερα έτη,ανακάλυψε μεγαλοπρεπή τάφο που τον συνδύασε με την ταφή του Λάκδα-Μπροφί, πατέρα του στρατηλάτη Μιγκούς.
 
Ο Μιγκούς ήταν γιά τους απογόνους των Χούρα-Πραντές ο μεγαλύτερος ήρωας.
 
Το σήμα από την λάρνακα του τάφου του θεωρήθηκε εθνικό έμβλημα και η όλη ιστορία ήταν το κυριότερο επιχείρημα  εναντίον διεκδικήσεων των Ουπάρ-Μαζντόκ που υποστήριζαν ότι κατάγονται από τους Χούρα- Πραντές, ενώ μιλούσαν Γιββότ και εφέροντο ως Γκλασντράβιοι.
 
Το κράτος χρηματοδοτούσε ανασκαφές,κυρίως με ευθύνη του πανεπιστημίου Χούρα- Τζάνκα-Μιλιβάρις-Πραντεστούρα.Ο αρχαιολόγος Τουβάρις που δούλευε χρόνια με τον Κάμιτραν, ανακοίνωσε ότι αυτά ήταν παραμύθια.Η Λαχταρλούκ ήταν η πόλη Κιτ,η Κριγκόκ έπρεπε να αναζητηθεί στην τοποθεσία Φλουτίν-απόν-Μπρέιβ,οι Χουραπανταδιώτες έτρωγαν στη μάπα μύθους γιά βασιλιάδες ενώ η αληθής επιστήμη έπρεπε να τους οδηγήσει στην αυτογνωσία.
 
Ο φιλόσοφος Χιλιμπιλιγκίρις ρώτησε: Άν ο Τουβάρις δεν πιστεύει ότι ανασκάπτει την Λαχταρλούκ,γιατί δεν τον στέλνουν στην Φλουτίν-απόν-Μπρέιβ γιά να αποδείξει του λόγου του το αληθές;να βρεί ευρήματα εποχής σιδήρου στη Φλουτίν,να βρεί την συνέχεια των Χουραπρανταίων μεταξύ 650 και 550 και έτερα δύσκολα;
 
Και εάν ο Λάκδα-Μπροφί δεν ετάφη εκεί, αλλά ο ανηψιός του Κύρρων,ποιά ακριβώς η διαφορά; βασιλικός δεν ήτο επίσης ο τάφος;ιδιοφυία ο ένας βασιλιάς, ηλίθιος ο άλλος,αμφότεροι βασιλείς.
 
Δεν θά ΄πρεπε να είναι δουλειά του  Τουβάρις να αποδεικνύει κάθε λέξη του,κι όχι να γράφει σε εφημερίδα ότι «ήδη εμφανίστηκαν σε αναγνωρισμένα διεθνώς περιοδικά αντίθετες απόψεις γιά την ταύτιση της Λαχταρλούκ με την Κριγκόκ» αποκρύπτοντας ότι οι «αντίθετες απόψεις» ήταν η εξής μία,η δική του;
 
Στόν Χιλιμπιλιγκίρις απάντησε ο Τούφ.
 
Σε οικτίρω, φαλακρέ, του γράφει,εκ μέρους όλης της Πενταποταμίας.Είσαι εθνικιστής και μοιρολάτρης.Κλείς και απαρχή της αληθούς επιστήμηςείναι η ένταξη στην ομομσπονδία των Πατάλων που απαιτεί ήπιους τόνους και ένταξη στην ενιαία ρουπία.
 
Αυτά βρήκα και μετέγραψα προς τέρψη σας από τις Βέδδες του αναμέλποντος καιρού,που τις διαβάζουνε και κλαίνε στίς υπώρειες του Ινδοκούχ,δυό βήματα από την νυφική παστάδα της Ρωξάνης.