• • •
• • •
Vera J. Frantzh | 06.07.2017
Panos Dodis | 05.07.2017
Georgia Drakaki | 05.07.2017
Nicolas Androulakis | 05.07.2017
Η πόα της ουτοπίας
Πάνος Θεοδωρίδης | 22.08.2014 | 10:38
Εάν ένας ιδιώτης ζητούσε να αφαιρέσει μέρος απο ένα χωματοβούνι όπου υπήρχαν υποψίες καταχωσμένων αρχαιοτήτων, μήτε τοπικό συμβούλιο δεν θα τολμούσε να δώσει το ΟΚ.  Ορθότατα.
 
Τώρα, η πληροφόρηση γιά τον τάφο έρχεται με την μορφή πολεμικών ανακοινωθέντων, απο τον υπουργό Πολιτισμού. Ακόμη και η φωτογραφία που διανέμεται έχει μιάς μορφής υδατόσημο με τα αρχικά ΥΠΠΟΑ που μου θυμίζει εξαιτίας του καταληκτικού "Α" (σημαίνει Αθλητισμός) πως η ταφή ή οι ταφές θεωρούνται η πόα της ουτοπίας η μπορεί και να σημαίνει Υπ(οταγή του) Πο(λιτισμού στον] Α[ντωνάκη μας).
 
Μιά πίσημον ημέρα, πριν αμέτρητα χρόνια, η υπερκριτική παρέα μας των κυκλωμάτων του Κολωνακίου, γεύτηκε ένα καφεδάκι με τον κύριο Τασούλα, που ήτο τότε ένας εύστροφος, άνετος, αβερωφικών καταβολών πολιτικός.Μπορεί και να λαθεύω, αλλα μας φάνηκε προσεκτικός και αφιλόδοξος.
 
Τώρα, εξηγεί, συνιστά, ίπταται στα πτερώματα των δύο Σφιγγών που προφανώς λείπουν διότι κυκλοφορούν στα ουράνια.
 
Νομίζω πως είναι η πρώτη φορά, και φοβούμαι όχι η τελευταία, που η προβολή μιάς σημαντικής ανασκαφής έχει υπαχθεί σε ένα είδος πολιτικής άμυνας, ωσάν να περιγράφονται κινήσεις σεισμικών ρηγμάτων ή περιφορές παλαιών ταϊκούνων με χειροπέδες γιά να χαίρεται το πόπολο.
 
Οι μεγάλοι δόμοι που ασφάλιζαν την είσοδο του τάφου, στα δύο τρίτα του ύψους του, μεταφέρονται με κάτι πλατφόρμες αλλαχού, και άν η εργολαβία πάει καλά, μετά απο κάθε μετακίνηση, θα αποκαλύπτεται και ένα ακόμη τμήμα της πρόσοψης.
 
Ηδη, σε 24 ώρες, ανιχνεύτηκαν χρώματα, ιωνική πινελιά στην αριστερή παραστάδα, σε λίγο οι ουδοί, τους λέμε και λαμπάδες (ονομαστική ο λαμπάς) θα προσφέρουν όχι με το γραμμάριο, αλλα με το κιλό νέες εικονες.
 
Ως τα κατώφλια και τα ρομβοειδή ασπρόμαυρα, θα υπάρξει ο ύμνος τας θύρας τας θύρας εν σοφία, το κόκκινο και το μπλε ενδεχομένως να τριτώσουν χρωματικώς,
 
Χρειάζονται δεκαπέντε μέρες μές στο νερό για μιά φωτογραφία ικανή να μονοπωλήσει το Σάββατο των εγκαινίων, ξέρετε ποιων.
 
Η τελειωμένη φωτογραφία με την βοήθεια του Instagram δεν θα είναι αποτέλεσμα της ανασκαφικής επίνοιας (που είναι!) αλλα το αποτέλεσμα απο ένα αρχαιολογικό "ξυστό" που η κυβέρνηση αποφάσισε να κερδοφορήσει.
 
Εννοώ πως κανένας δεν πρόκειται στα εγκαίνια της ΔΕΘ να αποτολμήσει εισβολή στο εσωτερικό, αλλ΄οι εφημερίδες ανήμερα των εγκαινίων θα έχουν τον πρωθυπουργό ζερβά και δεξιά μιά απίστευτα καλοδιατηρημένη (πρώτα  ο Θεός) θύρα τάφου, ανέγγιχτη ωσάν επιθυμία ευνούχου να βινήσει, με τες Σφίγγες προστατευόμενες ύπερθεν απο στρατιά σφιχτών,(ονομαστική ο σφίχτης) και τους αυτοδιοικητικούς να ζητούν την άδεια να λάβουν μέρος στην αναμνηστική φωτογραφία.
 
Οι αρχαιολόγοι είναι μια μοναδική φυλή της χώρας. Μετά απο δεκαετίες, μόνον έναν βλάκα συνάντησα ανάμεσά τους, κι αυτόν κατόπιν ομαδικού θαψίματος των ιδίων των αρχαιολόγων,επι του έργου και των πεπραγμένων του. 'Εχουν Σύστημα, κατέχουν την Μέθοδο και η δουλειά των δασκάλων τους, είναι η μόνη αρωματική παιπάλη που τους διαχωρίζει ελαφρότατα. Χώρια που έχουν Αφήγηση, Κανόνες και Σταθερές Αξίες. Αφομοιώνουν πρόθυμα την όποια γνώση τους μεταφέρει κάποιος ξένος συνάδελφος, ειδικότερος απο αυτούς. 
 
Στο πεδίο, είναι οι μόνοι αρμόδιοι και αυτό είναι απόλυτο. Στο γραφείο που δεν χρειάζεται ποτέ να είσαι τζίνι, είναι όπως είμαστε οι υπόλοιποι.
 
Αυτό που σκάβουν, τους στοιχειώνει, τους παιδεύει, χάνουν τον ύπνο τους, σε ξυπνούν βραδιάτικα για να ελεγξουν μια υπόθεση εργασίας, ακούνε προσεκτικα τον σκαφτιά όσο και τον επισκέπτη που έρχεται μόλις μυριστεί ξυστό που κερδίζει. Τους έχουν βουλιάξει σε λιμάνια, τους έχουν κρίνει ξυλοσχίστες, έχουν οργανώσει διαδηλώσεις οι τοπικοί εναντίον τους,τουςθεωρούν κράτος εν κράτει.
 
Αλλά τέτοιο καπέλωμα δεν ματάγινε. Δουλεύουν αναγκαστικά εκνευρισμένοι ,φορώντας μαύρα γυαλιά γιά να μη τους στραβώνουν οι πολιτικοί προβολείς. Ελπίζω να έχουν λάβει κανένα υπηρεσιακό κινητό, γιά να μη πληρώσουν απο την τσέπη τους τις οδηγίες και τα "πρέπει" των προϊσταμένων.
 
Διότι τριγύρω τους, οι απόμαχοι και οι αλλού εργαζόμενοι αρχαιολόγοι, ως ημιπολιτικές οντότητες, ζουλεύουν την επιτυχία τους και παίρνουν σειρά στα αφτιά των πολιτικών ,στο στυλ "μα εάν βρούμε ,εκλαμπρότατε, το αναμενόμενο, είναι δυνατόν να μας εκπροσωπήσει διεθνώς αυτό το ανασούμπαλο άτομο ή ο νεοσσός αυτός που έσκασε απο ένα αυγό καρέττα-καρέττα;".
 
Εννοώντας "εμέ να επιλέξεις, αρμονική και ήπιος κυβερνητική Υπεροχότης, που τόσας γλώττας ομιλώ και γένομαι χάριν της πατρίδος Φαινομηρίς η Τιραντοφόρος". Κι όλοι να σείουν το πεπέλο του Ιντιάνα Τζόουνς με μιά φωτογραφία του Χάρισον Φορντ κολλητά στη μάπα του ίνα ο Αυθέντης τους δώκει ένα δίκιο.