• • •
• • •
Vera J. Frantzh | 06.07.2017
Panos Dodis | 05.07.2017
Georgia Drakaki | 05.07.2017
Nicolas Androulakis | 05.07.2017
Σήφης και all that jazz
Πάνος Θεοδωρίδης | 12.07.2014 | 06:12
Σήφης και πράσινα άλογα. Ο έρμος πετοκροκόδειλος που τάχατες προ δυο ετών τον πέταξαν πετσοπάδες σε μιά λούστρα. Και έρχονται οι ειδικοί νομίζοντας πως είναι ύαινα και τρώει ψοφίμια. 
 
Δεν είναι ένας αλλά πολλοί. Και είναι εξέλιξη ενός άλλου τέρατος που εμφανίστηκε στον Βόσπορο και στον Εύξεινο στα χρόνια του θεοκατάρατου Ουπράβδα, του και Ιουστινιανού που εγώ τον αγαπώ και τον σέβομαι ,αλλά όχι και  ο ιστορικός του , ο Προκόπιος.
 
Στα χρόνια του εμφανίστηκε ένα τρελόψαρο, ένα κήτος του Ιωνά που το είπαν Πορφυρία. Χυμούσε στα χελάνδια και στα χωριά των εκλεκτών κωπηλατών του βασιλικού στόλου και τα βούλιαζε όλα. Βάρκες, κουμπάρες, κυβαίες, σπαθάτες θαλαμηγούς, μπαρκομπέστια και φουσκωτά με ξύλινη γάστρα που πλανάριζαν δύσκολα.
 
Και η Πορφυρία, έλεγαν, εβγήκε στο κουρμπέτι όταν έγινε άνασσα η Θεοδώρα, η κυρά του Ιουστινιανού που δεν εκοιμάτο τα βράδια και εσκέπετο υπό δαίμονος, του βασιλεως που υπαγόρευε σε τέσσερις και ζουσε σε αντίσκηνο διορθώνοντας τα σχέδια της Αγίας Σοφίας (σε αυτόν οφείλουμε την ανεξάρτητη ανάκτιση των θόλων απο τα διαφράγματα αλλά τι σας νοιάζει που σας τρελαίνουν πλέον οι γρανίτες και τα δικτυώματα).
 
Ηταν θεοσημεία και η Πορφυρία ρεζίλεψε πολλούς ναυάρχους και καραβισιάνους και θεοτικούς και στράφι πήγαν οι λιτανείες, στράφι σαν τις συνηγορίες του Πειραιώς γιά τον δομέστικό του.
 
Οι θρύλοι λέγουν πως ακόμη και ο Βελισάριος απέτυχε να γενεί καλος φαλαινοθήρας,ναι, αυτός που ο τάφος της κορούλας του βρέθηκε στα μπάζα της καμένης Αγιασοφιάς της Σαλονίκης, αληθινός ή απο κατάρα.
 
Κι όταν η Θεοδώρα απέθανε απο τον καρκίνον ,η Πορφυρία ξώκειλε και την έκοψαν κομμάτια και έτρωγαν το μονόκυθρον με λίπος, όπως και πλούτισαν αυτοί που έφτιαξαν χιλιάδες σπαρματσέτα, ενώ την άμβαρίν της παρέλαβαν μυρεψοί και έβαζαν οι κυράδες ως λοσιόν.
 
Ετσι και ο Σήφης εμφανίστηκε προ διετίας εν Κρήτη και είναι διοσημεία κακών πολλών του μέλλοντος. Ψώμματα είναι τα περι του πετσοπά, όπως ψώμματα και ο αστικος μύθος για τα κροκοδειλακια στους υπονόμους της Νέας Υόρκης.
 
Αυτό είναι εξ ουρανού και μάλιστα απαίσιο μήνυμα διότι δεν είναι εκ Θεού, αλλα εξ ανυπάρκτων ζωδίων απεσταλμένα, ώς ο Οφιούχος , ο Γαλέος και ένας γκουρλομάτης αντικομμουνιστής που τονε λατρεύουνε οι φιλελέδες διότι απόκαμαν με τον Σάββα Κωνσταντόπουλον και τον Γεωργαλάν.
 
Ακόμη και εάν τον πιάκουν με το ψοφίμι, όλο και νέοι θα ξεφυτρώνουν. Αν δεν βάλουν κατσικακι ζωντανό, σακκάκι τροικανού ή σύμβουλο του κυβερνήτη μας στα οικονομικά που δεν έχει αφήσει σκατόν απάτητον, πλην αυτόν ολόκληρον, ο Σήφης αθάνατος θα ένι.
 
Και είναι ψώμμα πως έχει μονιά την Κρήτη και μόνη. Μαρτυρίες έχω πως εθεάθη σε γραφεία του ΣΔΟΕ, σε τελωνεία και σε εφορείες, σε ανώγεια τραπεζών και εισαγωγής σιγαρέττων , σε πνευματικών ταγών βιβλιοθήκας, ώστε δεν τολμάν οι αθρώποι να ανοίξουνε βιβλίο, διότι τους κόβει δάκτυλα, ενώ πολλαι μανικιουρίσται αντί ψαλλιδιών και ράσπας κομίζουσι Σηφάκια και τρώγουν πέτσας και όνυχας των παινεμένων, πλην προσέχουν.
 
Υπάρχουν εθνίκια πιστεύοντα όχι στην Πορφυρίαν, αλλα στην ανάσταση του πολεμάρχου Κροκόδειλου Κλαδά, αλλά το αποφεύγω, διότι θα τον βρούν και θα τον φυλακώσουν οι ανακριταί.
 
Κόφτε τους φόρους, κάψτε τα ανακτοσυμβούλια και θα χαθούν τα Σηφάκια και θα ξανάρθει επιτέλους η χειμαζομένη φυλή των τρωκτικών που έχουνε χαθεί απο την πιάτσα, καθώς αι τοπικαί απατεωνίαι είναι πλέον ντεμοντέ.
 
Αληθειαν λαλώ. Αληθεια είναι άλλη γραφή της θείας του Αλή. Δεν ξέρω αυτόν τον Αλήν.