• • •
• • •
Vera J. Frantzh | 06.07.2017
Panos Dodis | 05.07.2017
Georgia Drakaki | 05.07.2017
Nicolas Androulakis | 05.07.2017
Καλή ψαριά στα Λιμενάρια το 1916
Οδοιπορικό 6
Πάνος Θεοδωρίδης | 03.07.2014 | 05:15
Ας, προχωρήσουμε πάντως, άς φθάσουμε στα Λιμενάρια, τα οποία μόλις προηγουμένως καθύβρισα. Τα Λιμενάρια, δεν πρέπει να μπορούνε να συνέλθουνε , εκτός αν φύγουνε τα δύο πενταόρωφα ξενοδοχεία που εστήθησαν επι Χούντας.
 
Είδα, ότι έχουν δώσει και κάτι λεφτά, σοβατίζουνε , ξεσοβατίζουνε, τα μεγάλα εκείνα τα Γερμανικά κτίσματα των εταιρειών που βγάζανε τα σιδηρομεταλλεύματα, τους ψευδοαργύρους και τα λοιπά.
 
  Δεν ξέρω, τι θέλουνε να το κάνουνε, ελπίζω να μην το κάνουνε πολιτιστικό κέντρο, ελπίζω να το κάνουνε κανένα Καζίνο, κανένα ξενοδοχείο, να έρχεται κανένας πλούσιος ,συγνώμη που τα λέω αυτά, άλλοτε θα ήθελα να γκρεμιστεί , να είναι ένα ερείπιο, μπορεί να το πάρουνε οι Γερμανοί, να κερδίσουνε τα δικαστήρια και να το κάνουν ότι νομίζουν οι άνθρωποι.
 
 Οπως και νάχει στα χέρια μας θα είναι μία αξιοποιημένη μετριότης, όπως όλα αυτά τα κοινοτικά παρκάκια , που χουνε γεμίσει στην Θάσο , απο κοινοτάρχες, οι οποίοι σκέφτονται να τα κλείσουνε με κάποιες καστανιές και να ρίζουνε μερικά παγκάκια, αλλά βέβαια τους είναι αδιανόητο να βάλουνε τον φτωχότερο κάτοικο να παίξει τον ρόλο του σκουπιδιάρη και να καθαρίσουνε καμμιά φορά την αφειδώλευτη βρώμα που κυριαρχεί σ' όλα τα κοινοτικά κτίσματα.
 
  Αλλά είπαμε , να μην γκρινιάζουμε, να μην τα βάζουμε με την τοπική αυτοδιοίκηση, γιατί όπως λένε και διάφοροι που μας κυβερνούνε ή μας αντικαθιστούν στην κυβέρνηση ως αξιωματική αντιπολίτευση, εν αρχή είναι η τοπική κοινωνία και όποιος τα έβαλε με την τοπική κοινωνία ούτε τάφο στην πατρίδα του δεν μπορεί να έχει, έχουνε δίκιο.
 
  Εγώ πάντως, τα βάζω ως ποιητής με την τοπική κοινωνία, αν και ως πολίτης είμαι, σαφώς υπέρ αυτής. Λοιπόν, αφήνοντας τους Dire Straits να μιλάνε για τα λεφτά προς το τίποτα,μιλώντας μ' αυτον τον αντικαταναλωτικό τρόπο , που ωστόσο δεν χαρακτηρίζει τους συμπατριώτες μου Θασίους.
 
Μετά τα Λιμενάρια ευτυχώς υπάρχουν ορισμένα ιδιόκτητα εδάφη, που δεν έχουν καταπτοηθεί, είναι το Ακρωτήριον Κεφαλάς κι απο πάνω ανοίγουν οι Μαριές, οι Μαριές που ευτυχώς είναι ένα βάρβαρο χωριό που δεν αφήνει τουρίστες.
 
Κατεβαίνοντας, ρωτάς τι κάνετε ;και σου λένε τί σι νοιάζει τι κάνουμι έτσι, τέτοιοι
χωρικοί, αυθεντικοί Βυζαντινοί, που εν πάση περιπτώσει, έχουν καταφέρει , έχουν σώσει τα μετόχια τους , έχουν σώσει το ξηροποταμινό, έχουν σώσει, πάνε στα πανηγύρια τους ελεύθεροι άνθρωποι.
 
Ξέρετε τον Αύγουστο, η Θάσος είναι γεμάτη πανηγύρια και βέβαια εκεί κοντά, υπάρχει ένα απο τα τρομαχτικότερα αρχαία , σκηνικά , που επιβιώνουνε.
 
 
Απο  τον μεσόγειο δρόμο που ενώνει τα Λιμενάρια με τις Μαριές, στην σκάλα των Μαριών υπάρχει ένα εκκλησάκι, τετράγωνο, μικρό, που γράφει με μεγάλα γράμματα
ΑΓΙΟΣ ΤΡΥΦΩΝ εκεί λοιπόν, κάτω απο την επιγραφή ΑΓΙΟΣ ΤΡΥΦΩΝ
γράφει  μόνο για γινέκε δηλαδή στην γιορτή του Αγίου Τρύφωνα , Φλεβάρης μήνας ξέρετε, εποχή ελαφοβολιώνος πως τα λένε αυτά τα πράγματα, υπάρχει ένα μικρό κομμάτι που δεν είναι  μήτε το Γυναικόκαστρο, μήτε η Μονοκκλησιά των Σερρών, μόνο για γινέκε, τώρα τι γίνεται εκεί πέρα, τι τελετές γονιμότητος
γίνονται , μόνο για γυναίκε, εγώ δεν ξέρω.
 
   Καλώ τους κοινωνιολόγους και άλλους Πανεπιστημιακούς, να πάνε και να εγκύψουνε επάνω στο φαινόμενο, φυσικά αν βγάλουν άκρη να μου τρυπήσετε την μύτη, αλλά δεν πειράζει , άμα δεν ζητάς απο το Πανεπιστήμιο να ερευνήσει , απο ποιόν θα ζητάς ; απο ένα χονδρό και φαλακρό ποιητή , που δεν τον ενδιαφέρει τίποτα πιά ; πάρα μόνο πως να κάνει την εκπομπή του ! δεν γίνονται έτσι αυτά τα πράγματα .