• • •
• • •
Vera J. Frantzh | 06.07.2017
Panos Dodis | 05.07.2017
Georgia Drakaki | 05.07.2017
Nicolas Androulakis | 05.07.2017
Θάσος, Αλυκές.
Οδοιπορικό 1
Πάνος Θεοδωρίδης | 28.06.2014 | 17:23
 
  [30 Αυγούστου 1994]             
 
Γειά σας και τι κάνετε, ελπίζω να είστε καλά. Εμείς εδώ με τον Σάκη Μαραγκό στον ήχο ,έναν εξαιρετικά δυναμικό άνθρωπο, ετοιμαζόμαστε να σπείρουμε και πάλι διάφορα ζιζάνια εις τον χώρο των ερτζιανών του, επι πολλά χρόνια είμεθα εν αγαστή υπηρεσία και εν συμπνοία.
 
  Τελειώσαμε τις δοτικές και αρχίζουμε να ροκάρουμε , διότι αρκετά φλιπάραμε αυτό το καλοκαίρι.
 
 Αγαπητές μου φίλες και φίλοι , στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σήμερα θα είμαι τοπογραφημένος, γεωγραφημένος και χαρτογραφημένος , διότι η βιογραφία των παιδιών που εγεννηθησαν και εφήβαζαν , ενώ ο Elvis και o Στελάρας κατείχαν  την οικουμενη σκιάζεται απο την σημερινή κατάσταση των ιδίων εδαφών της Μακεδονίδος ενδοχώρας στην οποία είχα την τύχη να βρεθώ κι εγώ ως ταξιδεύων και διακοπεύων όπως όλοι σας και έτσι οφείλω να στραφώ και πάλι προς την μαγική εκείνη Καβάλα, την γαλανή Θάσο, όπου επέρασα ολίγας ημέρας καθαρεύων και καθαρευουσιάνος να διεκτραγωδήσω τα χάλια της χώρας μας όπως κάθε γνήσιος Γραικός και απο κεί και πέρα να σας αφήσω να βγάλετε τα συμπεράσματά σας δηλαδή ουσιαστικά να αποφύγετε να γυρίσετε κουμπί στο
ραδιόφωνο γιατί για όσους δεν το έχουνε καταλάβει, το μυστικό της ραδιοφωνία; είναι μόνο πως να γλιτώσουμε ολίγα ψιχία ακροαματικότητας κρατώντας το πένθιμον ύφος κάτω απο έναν εύχαρι χαρακτήρα .Τα λέω όλα αυτά, γιατί πήρα κι εγώ ένα σαράβαλο αυτοκίνητο και είπα να εφηβάσω λίγο στα μέρη της Καβάλας και της Θάσου .
 
    Τί είναι όμως αυτό ρε παιδιά, μόλις μπαίνεις στον νομό Καβάλας σε παίρνει μια μπόχα, λυπούμαι που το κάνω να φαίνεται σαν κοινωνική καταγγελία , γιατί δεν είναι ακριβώς μπόχα, ο τόπος είναι μοσχοβολιστός , ευωδιάζει , είναι μυρτιές  είναι ανθισμένες βραγιές, τα πεύκα βγαίνουνε παντού, τα κατσίκια τρώνε τα πεύκα δηλαδή συμβαίνουν , όπως συμβαίνουν στην Βόρεια Ελλάδα, αυτό και πολλά χρόνια πυρκαγιές δεν υπήρχαν, δεν υπήρχε βέβαια και τίποτα να καεί, πρόπερσι κάηκε η Ρεντίνα, πέρσι το Σύμβολο, τι να καεί άλλο σε τούτο τον έρημο τον νομό ;
  Eίδα κατι δασύλλια εκεί στον νομό,  στα Ελαιοχώρια, μπορεί και να τα κάψουν άν τα κάνουν οικόπεδα, σημασία έχει ότι εκεί είδα την δυναμική απουσία της κρατικής παρεμβάσεως που μ ' έκανε για πρώτη φορά στη ζωή μου εμένα τον μη κρατιστή, να θέλω, να ονειρεύομαι μάλλον, κρατικές παρεμβάσεις.
 
Δεν ξέρω  η συμπαθής υπηρεσία που λέγεται πολεοδομικό γραφείο Καβάλας, τι ακριβώς κάνει. Είμαι σίγουρος  ότι, στην Θεσσαλονίκη τις αφήνει να φύγουν με μερικά σπιτάκια στο Σείχ- Σου, εν πάση περιπτώση , γκρεμίζει κάτι παράνομα στο Λουδία ή στα συμπαθείς Σέρρας , επίσης κατι κάνει είναι σίγουρο, όχι 3 ορόφους, βάλτε 4 κτλ. αλλά στην Καβάλα είμαι πεπεισμένος ότι δεν κάνει τίποτα.
 
    Συγκεκριμένα, έχω δεί αριθμούς αδειών, σε κάποια σπίτια τα οποία είναι χτισμένα δίπλα στη θάλασσα της Θάσου, στα 8 μέτρα στην αιγιαλίτιδα, που έχουνε νόμιμες άδειες.
 
  Φημολογείται, ότι τα χτίζουν υπάλληλοι του πολεοδομικού της Καβάλας. Συμβαίνουν κάτι τέρατα και σημεία  και τα οποία τα καταλαβαίνεις μόλις περνάς την Τούζλα.
 
Εκεί στα μέρη της κάτω Ραψάνης , που περνάς την γέφυρα του Στρυμόνα, αρχίζουν και βγαίνουν κάτι παράνομα, κάτι αυθαίρετα και δεν μιλάμε για ταπεινές ψαροκαλύβες, μιλάμε για βιλάρες, οι οποίες έχουνε πιάσει αριστερά τον δρόμο, δεξιά το δρόμο.
 
   Οι καυμένοι , οι Τσέχοι τουρίστες, που έχουνε τελευτα’ιως κατακλύσει την Ελλάδα, δεν ξέρουνε που να πάνε να μπανιαριστούνε ! Είναι μια πολύ μπερδεμένη κατάσταση, την οποία κάνουνε πιο συγχρονισμένη τα χιλιάδες τροχόσπιτα, οι καντίνες, τα παιδάκια που κλαίνε, άλλοι Λαζογερμανοί που τρέχουν με 180 την ώρα, σε κάτι επίφοβους δρόμους.
 
  Τα πράγματα μοιάζουν Ελληνικά, αλλά είναι κάπως εκνευριστικά , γιατί μου φαίνεται ότι ειδικά στον νομό Καβάλας πρέπει να επικρατούν άλλα ήθη και έθιμα, που δεν συνάδουν με αυτά που συμβαίνουν με την συμπαθή μας Δυτική Θράκη, στην Σίφνο ή και δεν ξέρω και εγώ που αλλού ελληνίζουνε οι άνθρωποι.
 
  Το Ρόκ των  Μακεδόνων  το παιξε τελείως ρεμπέτικο, το παιζε τελείως Αρβανιτοβλάχικο,  φλιπάροντας κυριολεκτικά τις τελευταίες δέκα, δεκαπέντε ημέρες, αυτά τα μέρη της Ανατολικής Μακεδονίας.
 
    Εξάλλου, όπως ίσως έχετε καταλάβει, έχει συμβεί μια εγχείρησης , λόγω ΕΟΚ πιθανόν δηλαδή, ενώ μαθαίναμε απο το σχολειό ότι , Ανατολική Μακεδονία είναι οι 3 νομοί, Σερρών, Καβάλας και Δράμας, ξαφνικά η Κεντρική Μακεδονία απέκτησε τον Νομό Σερρών και στη μεγάλη περιφέρεια Δυτικής Θράκης, της κολλήθηκαν και οι δύο νομοί της Καβάλας και Δράμας και το παιζει , περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
   Δεν ξέρω αν αυτός ο διαχωρισμός, υποκρίπτει και άλλες πολιτικές σκοπιμότητες, πάντως εγώ , τώρα  κατάλαβα τι γίνεται, αλλά ίσως έχει και δέκα χρόνια που είναι σ' αυτήν την κατάσταση.
 
  Πηγαίνοντας λοιπόν στην Καβάλα  και περνώντας απέναντι, τώρα υπάρχουν και διάφορα  Ρώσικα δελφίνια για να κόβουνε τον κόσμο, δεν είναι δηλαδή τα πράγματα απλά όπως τον παλιό καλό καιρό, των αρχοντικών και αργοκίνητων φέρρυ-μπότ, εφθάσαμε στη νήσο της Θάσου, την οποία σκοπεύω να σας περιγράψω λεπτομερώς, κάνοντας υπέροχες αναδρομές, πρό τριακονταετίας όταν το 1965 αντίκρυσα το γαλανό νησί , έζησα και το αγάπησα μ' ένα παράφορο τρόπο.
 
Ο έρωτάς μου υπήρξε, ανεπίδοτος, δηλαδή ενώ αγάπησα και γοητεύθηκα απο τα τοπία της Θάσου , απο τα χωριά της, ακόμη και απο τους ανθρώπους που θεωρούνται εν τούτοις δύστροποι και είναι, ωστόσο δεν μπόρεσα να καταλάβω γιατί ο παραμικρός υπάλληλος ο οποίος έχει δικαίωμα υπογραφής στην Θάσο , είχε πολύ περισσότερη επίδραση, επάνω σ' αυτό το νησί, απ ' ότι είχα εγώ με τα ποιήματά μου και τον καιρό που εδούλευα στην αρχαιολογική υπηρεσία και προσπαθούσα να σώσω , εδώ ένα κομμάτι τείχους κι εκεί μια ανασκαφή.