• • •
• • •
Vera J. Frantzh | 06.07.2017
Panos Dodis | 05.07.2017
Georgia Drakaki | 05.07.2017
Nicolas Androulakis | 05.07.2017
The big apple theory
Πάνος Θεοδωρίδης | 19.06.2017 | 21:26
 
Όταν, προ ημερών, συμβούλευα δωρεάν τους Ιβάν Σαββίδη και Μαρινάκη να τα βρούνε στο επιχειρηματικό επίπεδο, ο στόχος μου ήταν ένας και μοναδικός: όποτε τσακώνονται επιχειρηματίες, ειδικά στον χώρο των εφημερίδων και άλλων επικοινωνιακών, πάντα σε κάποιου την πολιτική κοιλιά θα στηριχτούν που θα τους καταπιεί. Δηλαδή θα αναγκαστούν να βάλουν πολύ νερό στο κρασί τους, καθώς οι πρεσβείες θα εξαγριωθούν, κι επειδή δεν συνηθίζονται τα εντόπια Watergate, θα γίνει το σύστριγγλο και όποιος επικρατήσει, θα είναι παροδικό και αμφίβολο.
 
Και μη μου τηνε βγήτε νομοκανονικώς: η τάση μου να θέλω να συνεννογιούνται οι αθρώποι και να μη κάμνουν τα κοκκοράκια, οφείλεται σε χωρίο που μνημονεύει ο παλαιός Σάθας στην «Ελληνική Φιλολογία» του, αναθυμούμενος τον Μαρτίνο Κρούσιο, που παρήγγειλε σε έναν Αναπλιώτη να του γράψει μιαν Ιστορία.
 
Ναισκε, εις τόσον πλέριον βάθος βυθίζεται η νόησις και η διανόησις.
 
Από δω και κάτω, αναφέρομαι μόνον στην τρέχουσα ειδησεογραφία και σε τίποτε άλλο, διότι δεν είμαι σύμβουλος κανενός, μητε του εαυτού μου.
 
Ο Ιβάν Σαββίδης, με αντιτουρκικα και αντιπατριαρχικά αισθήματα, έχει συμπάθεια προς την ρωσική πολιτική και τα παθιασμένα αισθήματα που αυτή προκαλεί. Έχει επιρροή στον βορρά, λόγω ΠΑΟΚ και παλινοστούντων είτε από την παλαιά Σοβιετία είτε από τη σημερινή Ρωσία. Κάνει επενδύσεις υπο την γνωστή μυστικοπάθεια αυτών που έζησαν υπό παρόμοια καθεστώτα και γνωρίζει σίγουρα πως θα συγκεντρώσει το μένος των αμερικάνων και βεβαιότατα, των εναντίον της Ρωσίας Ευρωπαίων.
 
Ο Μαρινάκης έχει επιρροή λόγω Ολυμπιακού και προσφάτως, μιας μερίδας ποντίων που είναι τρίτης τουλάχιστον γενιάς και έχουν εγκατασταθεί στον βορρά και παραέξω ως καθεστωτικοί προσφυγοπατέρες. Το ενδιαφέρον του για τους πρόσφυγες ενγένει είναι μεγάλο, αφού αυτή είναι η συσπειρωτική του βάση. Το Λιμάνι, όπως και η Πτωχομάνα μπορεί να είναι πρωτεύουσες της πανελλήνιας αστυφιλίας, αλλά έχουν κοινά χαρακτηριστικά: οι μικρασιάτες τους είναι ενεργοί και ζώντες ενώ δε λείπουν και οι μέτοικοι απο άλλα μέρη, Μανιάτες και Νησιώτες και διάφοροι του νότου, βλάχοι και μπαγιάτηδες και προσφυγοπατέρες δέκα μελετιών του βορρά.
 
Αν επιτρέπεται μια παρομοίωση, ο λόγος που δεν ενθέτω άλλους συντελεστές αυτού του παιγνίου, επίσης μεγάλους ιδιοκτήτες αθλητικών ιδεωδών, είναι ότι μοιάζουν με αριστερό και δεξί δοκάρι ενός γκολπόστ, δηλαδή πλαγίως υπονοούνται ως ενδιαφερόμενοι από κάτι απομαγνητοφωνήσεις ή εκπομπές, αλλά έχουν ονόματα (τα δοκάρια): Μελισσανί και Αλαφουζί.
 
Ο Ιβάν αγόραζε αγρόν και ακίνητα, αλλά και την ΣΕΚΑΠ, ενώ προσφάτως αποπειράθηκε εγκαρδιότητα με την κυβέρνηση. Οι περισσότεροι νόμισαν πως λάθευε, αλλα ο Ιβάν δεν εννοούσε ποτέ τον Πολάκη και τον Μπαλάφα ως κυβέρνηση. Η σχέση του με τον Πάνο Καμμένο δεν είναι δα και προφανής αλλά υπάρχει. Διότι στην πόλιν του δειλινού (πολιτεία άγιων και θεών, κατά το άσμα του Πάνου Σαββόπουλου) δημοσιογράφοι δύσκολα προκόβουν, αλλά επιχειρηματίες σμικρού φάσματος υπάρχουν, και μιλάνε. Μιλάνε πολύ. Και τον Καμμένο , ο Ιβάν τον έχει ανάγκη. Είναι ο μόνος πολιτικός που έχει καλή σχέση με την Αμέρικα. Και φαντάζομαι ότι θέλει τες συμπάθειές του ο Ιβάν, αφού  άλλον σύμμαχο στα αντιτουρκικά και στα εθνικιστικά, δεν έχει.
 
Σκάει η υπόθεση με τα κανάλια και κερδάει μέχρι νεωτέρας, ο Μαρινάκης.Ο Ιβάν κατεβαίνει με μια παράδοξη συμμαχία Κινεζογάλλων και τινων άλλων στο δικό του λιμάνι. Μπροστά σε αυτά που κατηγορούν τον Μαρινάκη, ο Ιβάν δεν έφτασε ακόμη στο επίπεδο του πλημμελήματος. Οπότε σκάει η μουρμούρα για εκατομμύρια πακέτα της ΣΕΚΑΠ που σταλίζουν με τους μήνες σε ένα λιμανάκι της Κρήτης.Με καράβι από την Αδριατική που θα πήγαινε Λιβύη.Και καπάκι άλλο λαθρεμπόριο ,στα ίδια λιμανάκια που αυτό το πιάνουν. Ξεκίνησε από Μαυροβούνιο και όποιος κάτι ξέρει ,γνωρίζει πως στα Μέσα Βαλκάνια, οι Αμερικάνοι ελέγχουν πληθος συνδέσεων και επιρροών.
 
Η κατάσταση φαίνεται που θα οδηγηθεί. Μερικοί χρήσιμοι ηλίθιοι της νυν εξουσίας, κοιτάζουν να κρατήσουν τον Ιβάν κάπως μακριά από τα εμπόρια αυτά, αλλά του Ιβάν, δεν του φτάνει. Μπορεί να έμαθε ότι απο τον καιρό του Καποδίστρια, οι πολιτικοί που θέλανε τσάρους κι σοβιέτ και ολιγάρχες, δεν ευημερούν στην μαμά Ελλάς. Ο Μαρινάκης ,στην μεγαλύτερη κατηγορία που του φόρτωσαν, έχει έναν αμύντορα. Κάποιον, πρωτοδίκως ισοβίτη, που είχε δηλώσει σε δίκη πως τα λεφτά για το καράβι που δεν ήταν κανενός ,τα βάλαν Τούρκοι, που έχουν όνομα, παρόνομα και ο ένας παρατσούκλι. Και ξάφνου, ο Καμμένος ανακατεύεται σε μια υπόθεση, όπου ο ισοβίτης μοιάζει να αλλάζει μυαλά, άρα να πιέζεται ή να συμπιέζεται, ώστε η κατάθεσή του να είναι διαφορετική.
 
Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια; Την ώρα που οι σκοπιανοί, πρώτη φορά, δηλώνουν ότι θα μιλήσουν για το όνομα, επειδή επείγει να μπουνε στο ΝΑΤΟ, και οι Τσίπρας, Αναστασιάδης, Νετανιάχου μοιράζουν τα γκάζια ενός οικοπέδου στη Μεσόγειο, αλλά από Σαλονίκη, και η πόλη ετοιμάζεται να τυλιχθεί εις την αστερόεσσαν. Μέσα στο σύστριγγλο, φαντάσου, ιβανικές επενδύσεις.
 
Η ιστορία έχει μέλλον, αλλα βέβαιη κατάληξη: είναι υπόθεση μεταξύ δεξιών, και κάτι αριστερών που επείγονται να καπαρώσουν σοσιαλδημοκρατία. Ακόμη και τα παιδάκια ξέρουν πως δεν έγιναν δυο παγκόσμιοι πόλεμοι επειδή οι μπολσεβίκοι αναμετριούνταν με τους καπιταλίστες! Έγιναν διότι η Δύση τσακώθηκε άσχημα με την Δύση. Και αυτό συνεχίζεται.
 
Μη βρεθεί πάντως κάποιος που θα μου τηνε πέσει ιδεολογικώς ως πανεπιστημιακός αυτονομιστής, που δουλεύει εναντίον των επενδύσεων, διότι θα φάει πλοκ και την κατάρα να επιπέσουν 666 μνημόνια στην ζωή του.
 
Μωρέ, ωραία τα λέγει ο Αναπλιώτης Μανουήλ Μαλαξός, ήδη από το 1572 :
 
Γεγονεν δε η παροιμία δήλη "των δύο δερνόντων, ο τρίτος πρώτος" ήγουν, κατά τον κοινόν λόγον, όταν δέρνονται και οι δύο και αποκάμουν και αποσταθούν από τον δαρμόν, όταν έλθει άλλος τρίτος απάνω εις αυτούς, γίνεται πρώτος, έσοντας οπου τους ευρίσκει και τους δύο αποκαμομένους από τον δαρμόν και δεν δύνουνται να πολεμήσουν κατ΄αυτού.
 
Έτζι θα γενεί και τώρα. Βράζει ο αόρατος πόλεμος (του Νικοδήμου Αγιορείτη αυτός) Δεν αποδίδουν μερικοί μερικοι στα παιδούδια των και στην κακιά την ώρα, κάτι τουιταριές άτσαλες και χοντροκομμένες.
 
Να δγιείτε που θα τριτώσει το κακόν και θα λάβει όλην την χαρτούραν...

 
Δείτε επίσης:
78cbbd3c147356c379fcbc35d345fc07.jpg