• • •
• • •
Vera J. Frantzh | 06.07.2017
Panos Dodis | 05.07.2017
Georgia Drakaki | 05.07.2017
Nicolas Androulakis | 05.07.2017
Τα ώριμα χρόνια του Ιβάν...
Πάνος Θεοδωρίδης | 03.05.2017 | 17:06
2009.Τα αποτελέσματα της Α Εθνικής. Κόκκαλης-Λάτσης 2-2. Βαρδινογιάννης-Λαμπράκης 2-1. Μπατατούδης-Αλαφούζος (ανεβλήθη λόγω χιονοθύελλας) Αλλαι ειδήσεις:ο υπουργός Εξωτερικών του Ολυμπιακού αντέκρουσε τις κατηγορίες του Νομάρχη Πιερίας (εξελέγη με την υποστήριξη ΠΑΟΚ και Πιερικού) ότι απεμπολούνται τα εθνικά μας δίκαια. «Είστε χανουμάκια ξεφωνημένα» δηλώνει. «Να μη σου πω τι κάνει καθημερινά ο Θρύλος και ο Πειραιάς» απαντά ο Νομάρχης.
Π.Θ ΕΠΕΤΕΙΟΙ Η ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ, Ιστός 2000, σελ.136
 
Διάβασα τη συνέντευξη του Ιβάν Σαββίδη. Ήμουν έτοιμος για μπόλικα σχόλια ιστολογικού δικαίου, αλλά όταν το συζήτησα με άνθρωπο που εκτιμώ την γνώμη του σε βαθμό ανεκτιμητο, φρόντισε να με προσγειώσει όταν τέλειωσα μια μονόλεπτη περίληψη. «Καλά όλα αυτά, αλλά γιατί συνέντευξη στο Πρώτο Θέμα
 
Οι φήμες για τον άνθρωπο, ορίζουν έναν χαρακτήρα που έως τώρα, έκρυβε λόγια, οι επιχειρηματικές του κινήσεις μένουν αφανείς έως την ώρα που σκάει η είδηση, ενώ διάγει τον βίο ενός ρωσσοφώνου Ποντίου στον κρόκο ενός ωβού, που μεταβίας μπορείς να δεις το τσόφλι της συμπεριφοράς του.
 
Είναι ζήτημα να ξέφυγαν παραπάνω από δύο ή τρεις φορές οι προθέσεις του, κι αυτές είναι πασίγνωστες σε αυτούς που ξέρουν πως δουλεύει ένας Ρώσος λεφτάς. Σύμβουλοι που ποτέ δεν ξέρουν το γενικό σχέδιο, ερωτήσεις που κάνει προσδοκώντας απάντηση χωρίς σάλτσες και αναλύσεις. Στη διαπραγμάτευση, σείει, και ενίοτε αξιοποιεί την δύναμη του «ντούκου τον παρά».
 
 Εκτός από τον ΠΑΟΚ και μερικά σχετικά μικρά εγχειρήματα, είναι ο τυπικός άνθρωπος που εκδήλωσε το πολυσχιδές του ενδιαφέρον μετά την πρώτη κρυάδα της ελληνικής κρίσης.
 
Το 2016, τον ακούσαμε πρώτη φορά να παραθέτει την τακτική του στις μέρες του «εγκλεισμού των μουστερήδων» για μια τηλεοπτική άδεια. Και οι περισσότεροι  ξαφνιαστήκαμε που δεν χαλάστηκε ομολογώντας πως άσκησε τεχνικές που θύμιζαν λαγό.
 
Για την ΣΕΚΑΠ, είχε διαρρεύσει απο καιρό πως την αγόρασε για να μη τουρκέψει, και ο πρωθυπουργός με τους υπουργούς που ανακάτεψε, έμειναν σιωπηλοί η δεν το διάψευσαν.
 
Την ζεστασιά που αισθάνεται με τον Καραμανλή, κι ένας άπειρος σε αυτά θα την κατανοούσε: από το 2005 φωνάζαμε πως ο τότε πρωθυπουργός θα κινδύνευε με τους αγωγούς και άλλα, άρρητα και απόρρητα που άφηνε να τον μανιπουλάρουν. Από τα χρόνια της Βόνταφον και τις φήμες για απογύμνωση των συνεργατών του.
 
Τα «άνθρωπος του Πούτιν» και τα «δουλεύει βάσει σχεδίου ως ενεργούμενο», σε μια χώρα που βρίσκεται στο καναβάτσο, και έχει πείρα του τι ακριβώς βοηθάει σε γείτονες ο Σορος, δεν αποτελουν ακριβώς «κακή μαρτυρία».
 
Το σύνολο των εικόνων που έχουμε για τη συμπεριφορά του, δεν προκαλεί, επίσης απορίες. Το «καλοπληρωτής» και το «δουλεύει βάσει σχεδίου» δεν φαντάζουν αρνητικά σε μια κοινωνία πιεσμένη.
 
Σε ένα πλαίσιο όπου τα «παλιά λεφτά» διστάζουν και νεοπαγείς παραλήδες κυριαρχούν, θα ήταν αστείο να περιμένεις από έναν ομογενή εκ Ρωσίας να μη φέρεται ως Ρώσος. Δεν κάνει δουλειές με Τουρκια και άπαξ στην συνέντευξη εξηγεί πως θα έδινε παραπάνω ποσό από τον πρώτο μειοδότη για το  η τα αεροδρόμια και του το έκοψαν.
 
Για να σταματήσουμε τα έμμεσα φάουλ, αισθάνεται ότι τον υποβλέπουν και τον ψάχνουν οι κυβερνήτες ένθεν και εκείθεν του Ατλαντικού. Με τον ΟΛΘ, έδειξε πως δεν έχει πρόβλημα να κάνει δουλειές με όλους, αλλά αυτό που ξένισε, ήταν η ολόπλευρη και έντονη συμπαράστασή του στον Τσίπρα.
 
Αν δεν λαθεύω, είναι η πρώτη φορά που το «Πρώτο θέμα» φιλοξενεί καλά λόγια για τον σημερινό πρωθυπουργό.
 
Αλλά κοινοποίησε και μια προσέγγιση στις εταιρείες του Μπόμπολα.Ο ίδιος. Εως την συνέντευξη, η φημολογία πήγαινε και ερχόταν, αλλά ως σπασμένο τηλέφωνο.
 
Επίσης, η έχθρητα προς τον Κυριάκο είναι σημαντικό που φάνηκε, διότι τέρμα οι αναλύσεις και οι καταγραφές, προκειμένου να κάνω κι εγώ την εικασία μου:
 
Ο Ιβάν φοβάται.
 
Ίσως έχει λάβει χαιρετίσματα από κάπου, ίσως όχι.
 
Πάντως τεκμαίρω τον φόβο του επειδή ανακοινώνει το δέσιμό του με τον πιό παράξενο πρωθυπουργό που έζησα στον βίο μου.
 
Αν έχω ένα δίκιο, δένεται μαζί του επειδή ο πράημ σκοπεύει να κυβερνήσει έως το 2018 ή 2019 και έως τότε, θα έχει προνομιακή σχέση με την δυσκολεμένη κυβέρνηση των Συριζανέλ.
 
Δεν συντάσσομαι με μια παραλλαγή αυτής της εκδοχής που θέλει τον Σύριζα, τώρα που τελείωσε η ρημάδα η αξιολογηση με όλα αυτά τα βάρητα, να γλυκοκοιτάζει τα μειωμένα πλεονάσματα που θέλει το ΔΝΤ αλλά και την εμμονή του να κοπεί δραστικά το χρέος.Άρα να είναι μια έστω κρεμαστή γέφυρα με αμερικάνικα περιβάλλοντα.
 
Στους λιγους μήνες που απομένουν έως την αυγή του 2019,ο Ιβάν , που θα κλείνει τότε τα εξήντα, περιμένω να επιταχύνει τις κινησεις του, να ολοκληρώσει μια πλατφόρμα όπου θα εγκατασταθεί ασφαλώς.
 
Οι εξομολογητικές συνεντεύξεις, γενικά περιφρονούνται από τους Έλληνες. Δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι και δεν είναι υλικό για χόρταση.
 
Κρατάω τον βορρά, θέλω κι ένα μάτι στο Κέντρο, μπορεί να είναι ένα εξηγήσιμο σλογκαν που ερμηνεύει την βιασύνη του.
 
Διότι ο φόβος του που δεν τον έκρυψε, θα μετριαστεί άν οι άλλοι λεφτάδες του λεκανοπεδίου, αρχίσουν να φανερώνουν τον δικό τους.