• • •
• • •
Vera J. Frantzh | 06.07.2017
Panos Dodis | 05.07.2017
Georgia Drakaki | 05.07.2017
Nicolas Androulakis | 05.07.2017
Χάρτης του Κήπερτ, 1882.
"Εδώ είναι Μπαλκάνια". Έλα μου!
Πάνος Θεοδωρίδης | 01.05.2017 | 21:05
Αν το ιδείς γυμνά, χωρίς αξεσουάρ ιδεοληψιών και μη ψωνίζοντας από εσωτερικά μέτωπα, έναν σεισμάκο τον νοιώσαμε στα Βαλκάνια. Επίκεντρο, πάλι και πάλι, στο τριεθνές κοντά στην πλανηνή (=οροσειρά) Βράτσα, που μοιράζει τα νερά της σε Κόσοβο, Αλβανία και ΦΥΡΟΜ.
 
Ας αφήκουμε προσώρας την Κροατία και τους ασταθείς κυβερνητικούς συνασπισμούς της, αν και προέρχονται από την ίδια σωλήνωση, αλλά μπροστά στον τεκτονικό πεντάρη των τριών, είναι σαν έκρηξη ηλιακού θερμοσίφωνα.
 
Κατα σειρά, άρχισε το μοιρολόι ο «σύγχρονος» και «παινεμένος» Αλβανός, που αισθάνεται αδικημένος απ΄όλους τους γειτόνους, ανκαι δεν βγάζει μιλιά για το Μαυροβούνιο, που άν το διασχίσεις , από το Σαντζάκ ίσαμε τους Βόσνιους του Ροζάλιε, θα ψάχνεσαι εθνοτοπικώς.
 
Ακολούθησε, όλως τυχαίος ο Πρόεδρας στα Σκόπια που δεν θέλει Αλβανά στο γκουβέρνο ,με αποτέλεσμα να χωριστούνε πάλι σε Εριγωνέζους (της κοιλάδας του Τσερναρέκα) και σε πεπεισμένους Μακεντόνκι, όσο κι αν πιό πέρα, η πσυχή των αγαλλιάζει όταν ακούνε μπιλγάρικα.
 
Καπάκι σε αυτά, για να ενταθούν οι μετασεισμοί, χώνεται ο Κοσσοβάρος, σοβαρός βογιάρος που δουλεύει κόσμο και κοσμάκη διαχρονικώς και δεν ενισχύει του Τέτοβου και της Στρούγκας τους αξέχαστους πατρίδες, αλλά λέει στον Αλβανό : το Κόσσοβο για τους Κοσσοβάρος, Τοσκογκέγκη.
 
Αλβανία χωρις Κόσσοβο, είναι Ρωσία χωρίς Μόσχα. Σαλονίκη χωρις τον  Πύργο τον Λευκό. Από κει κατάγονται οι αλβανέστεροι των Αλβανών, και θεωρούν τους παραθαλάσσιους παρακατιανούς.
 
Ήδη η πρώτη πρεσβεία των Αμερικάνων, βρίσκεται επι τόπου, για να ιδεί τι μπορεί να ρυθμιστεί.
 
Μου θυμίζει την περιοδεία του δικού μας διπλωμάτη και ιστορικού, του Γεωργίου Ακροπολίτη που τον έστειλε ο κύρις του έως τα Πρισδρίανα για να πωλήσει τον ένδοξόν μας βυζαντινισμόν και κατέληξε σαν τον έγκλειστο Θήον Γκρέιτζοϊ στο Game of Thrones.
 
Μάλλον σε διπλανό κελλί, διότι δεν αναφέρεται μπούρδισμα.
 
Βαλκανια είναι αυτά, το μόνο που διατηρείται υπο ομόφρονα σεβασμό είναι ο Μπάλκαν Σομπράνιε.
 
Αλλα εμείς;
 
Τι λέγομεν ημείς, οι Γραικοί η γραικωθέντες, οι δώσαντες την ονομασίαν του Ρωμαίου σε Ρουμάνους, Ρομά και σε μιλέτι των Ρουμ;
 
Α, ημείς, ως Έλλενεν, φοβόμαστε, λέει, την Μεγάλη Αλβανία και την Μεγάλη Βουλγαρία! Που θα διαλύσουν το ενδιάμεσο «κρατίδιο» (έτσι το λέμε όταν είμεθα ανεκτικοί) και θα γίνει της Θρακοϊλλυρίας το κάγκελον.
 
Τόσο μας κόφτει, τόσο μπορούμε.
 
Εδώ τα βάζουμε με τρόικες και γερμαναράδες και θα ασχοληθούμε με τους τσίπηδες;
 
Βέβαια, από τον τέταρτον πΧ αιώνα τους εξετάζαμε και μάλιστα εμβριθώς, τους  φυτεύαμε στους ομηρικούς μας  μύθους και στα αργοναυτικα, τους περιέπλευσε κοτζάμ Ψευδοσκύλαξ και κάναμε διατριβές επί διατριβών στα «στρατηγικά» μας επί αιώνες δέκα.
 
Αλλά τέτοιουνοι είμαστε.
 
Ένα με ανησυχεί: παίρνουν τα χούγια μας και αρχαιολογούν. Να οι Ιλλυριοί, να οι πανάρχαιοι Θράκες, οι Πειρούστες, οι κατοικοι του Νάρωνος και δεν συμμαζεύεται.
 
Κι όταν ακούτε την αρχαιολογία να πολιτεύεται, πάλι ανθρώπινα δικαιώματα μυρίζουν στην σπηλιά του Πολύφημου που φοράει κοκκινόμαλλη περούκα και τον πλαισιώνουν καλλονές και ντούβαροι.