• • •
• • •
Vera J. Frantzh | 06.07.2017
Panos Dodis | 05.07.2017
Georgia Drakaki | 05.07.2017
Nicolas Androulakis | 05.07.2017
Όχι σκονάκια. Μια αυθεντική παράγραφος, καλύτερα.
Οδηγίες χρήσεως, για ν΄απομείνει ξέφτι χρήσεως!
Πάνος Θεοδωρίδης | 24.04.2017 | 00:36
 
Τους όποιους  φιλοσόφους ανέγνων κατά καιρούς, ανάθεμά με κι αν κατέγνων το παραμικρό. Nobody is perfect και τέρμα επ΄αυτού.
 
Ωστόσο, κατάλαβα πως το πρόβλημά μου μαζί τους (δεν γενικολογώ, μήτε τσουβαλιάζω, στατιστικως δεν έχω διαβάσει κάποιον επιβλητικόν όγκο έργων για να αποτιμώ με δικαιοσύνη)  είναι πως, όσο φεύγουμε από την αρχαία και τη μεσαιωνική σκέψη και βουτάμε στην σύγχρονη εποχή, έχουν μια έντονη τάση να ενημερώνονται και να σχολιάζουν την τεχνολογία και την εξέλιξή της , συχνά βουτώντας σε πεδία μαθηματικών φυσικών και ηθικής των επιστημών.
 
Εκεί, είμαι πεπεισμένος πως φτάνουν το πολύ σε εκείνη την αξέχαστη φράση από μια ογκώδη Φυσική του Μάζη που διαβάζαμε για το Ακαδημαϊκό: «εξάλλου έχει ανατραπεί η παλιά έννοια του Αιθέρος, διότι δεν υπάρχει Αιθήρ». Αν προσέθετα ένα διότι στο τέλος, θα είχα παραλλαγή ενός αμίμητου εντόπικου ανεκδότου: «μεγκάλωσες μπε, μεγκάλωσες! Γκοτζάμ γκαϊντούρι έγκινες! Το παππού σου μοιάζεις διότι!»
 
Καταγράφουν ενα φαινόμενο, συναξάρουν μια εποχή, ένα ιστορικό επεισόδιο, κι έπειτα στοχάζονται επ΄αυτού. ‘Αλλοι εξηγούν τον Μέγα Διάκοσμο, άλλοι τον μικρόκοσμο. Εκεί που τα χαλάμε είναι στην αποτίμηση της τεχνολογίας. Τους παρέχει ένα πλαίσιο που μέσα του απορούν και εξίστανται.
 
Δεν εννοώ τους στοχαστές κάθε επιστήμης- οι περισσότεροι δεν θεωρούνται καν φιλόσοφοι από το σινάφι.
 
Δι΄ο και εξορκίζω τους συναδέλφους εν φιλοσοφική πενία, να δοκιμάσουν τις εξής ρετσέτες, προκειμένου να γλυκανθεί το καταπότιο, ενίοτε σκοτεινού, αλλά πάντοτε ιδιόρρυθμου φιλοσοφικού λογου, μήπως και ενεργοποιηθούν ένζυμα τινά που ασκούν εν τω οργανισμώ την κατανοητίνη.
 
1
Πριχού αρχινήσετε Ηράκλειτο, Σπινόζα, Μαρξ και Μπεργκσόν (όλως τυχαία παραδείγματα) αφήστε τα ιστορικά της φιλοσοφίας εγχειρίδια και χουμήξτε την Εποχή. Κάντε την πενηντάλεπτα και μη ανακυκλώνετε τίποτε.Ο προς κατάποσιν φιλόσοφος θα φαντάξει ως λογικό μέλος του παγκοσμίου ή τοπικού γίγνεσθαι.
 
2
Ελέγξατε τον φιλαναγνώστη  πληθυσμό της εποχής του που τους ακολουθεί και παραπέμπει σε αυτούς.Αρα, εξετάστε τις προσχώσεις, τους αντιθέτους, και τα παρόμοια.
 
3
Διαβάστε τους, όσο αντέχετε, αλλά διαβάστε τους.Ελεύθεροι απο καθοδήγηση και τις συνέπειες των ιδεών τους, μελαγχολήστε επί του ύφους και της παραγομένης ρητορικής. Είναι απίστευτο οπόση από την ρητορικη τους είναι τέκνο των κοινών ρημάτων της εποχής που έζησαν.
 
Δείτε τους αντιπάλους που πάλεψαν μαζί τους. Εξετάστε ενδελεχώς την πόλη που ο Ηράκλειτος εξέπεμψε την οδηγία «ηβηδόν απάγξασθαι». Συγκρίνετε την γραφή του Μαρξ, με άλλες της εποχής του, να καταλάβετε που τα τριμμένα ρήματα και που η νεοτερική διαλετική του όση και οία εστιν.
 
5
Μετά από αυτήν την αυτοεκπαίδευση, δύσκολα θα σας εξαπατήσει ένας η περισσότεροι εκ των θαυμαστών του έργου τους.
 
6
Μη αρχίζετε αμέσως. Προεχουν οι γαλλικές πρωτεκλογές. Λέμε.
Δείτε επίσης:
6018c7400a18d71a73a2cb246d7423d9.jpg