• • •
• • •
Vera J. Frantzh | 06.07.2017
Panos Dodis | 05.07.2017
Georgia Drakaki | 05.07.2017
Nicolas Androulakis | 05.07.2017
Τι περιμένουνε στην αγορά συναθροισμένοι;
Πάνος Θεοδωρίδης | 22.04.2017 | 21:10
Στους "βαρβάρους" του Καβάφη, υπάρχουν δύο ακυρωτικά των στερεοτύπων ρήματα.
Η σύγκλητος δεν χρειάζεται, διότι οι βάρβαροι, όταν έλθουν, θα νομοθετήσουν.
Και δεν θα έρθουν, επειδή δεν υπάρχουν.
 
Το σκέφτηκε πριν τον αιώνα που τον δόξασε, κι εγώ απέκτησα μιαν ερμηνεία του πρόσφατα,  άσε που έχω τα διπλά του χρόνια απο τότε που το εμπνεύστηκε.
 
Μήτε βάρβαροι υπήρχαν, μήτε έζησαν ποτέ άνθρωποι χωρις νόμους. Η αυτοαναφορική χρήση του παρελθόντος, αναγκαστικά, περιέχει απλοποιητικες ορολογίες.
 
Δεν θα ασχοληθώ με τους Σκύθες που ήταν στις αρχαίες κοινωνίες μια παγωμένη γάζα κενταύρων, που ακολουθούσαν, με αμαξόβιες οικογένειες τα κυνήγια τους και έμοιαζαν με αναστημένους γέροντες.
 
Τους βαρβάρους των μεγάλων μεταναστεύσεων μνημονεύω, που μετάλλαξαν την ρωμαϊκή επιφάνεια σε κάτι νέο και γόνιμο, κι από αυτούς φύτρωσε ο κόσμος που βλεπουμε και μολογάμε.
 
Δεν νομίζω πως αυτά συνέβησαν, επειδή οι παλαιοί πολιτισμοί σάπισαν και παρέλυσαν. Το σεσηπός ήταν στοιχείο και της υπέρτατης ακμής των.
 
Οφείλεται σε πεζά, γήινα εφευρήματα, στα οποία δεν έδιναν οι προκάτοχοί τους δέουσα σημασία ή δεν τους κατέβηκε εγκαίρως η έμπνευση.
 
Ο ταχύς ιπποτοξότης, που κατοικούσε στη ράχη του ίππου του και δεν κρατούσε  παράταξη και φάλαγγα, κι όταν ζοριζόταν, γλυστρούσε σαν τον υδράργυρο, μη θεωρώντας ατιμωτικό το να μη λακκίσει, ήταν το υπερόπλο που τσάκισε την πηχτή γραφειοκρατία των λεγεώνων, ήταν το εργαλείο διείσδυσης.
 
Επίσης το ότι συχνά πολεμούσαν μπροστά στις γυναίκες και τα παιδιά τους και δεν εκάτεχαν από κάστρα και πολιτείες με αγορανομία.
 
Ακόμη κι όταν εγκαταστάθηκαν κάπου, κι εξέμαθαν την γεωργία, δεν είχαν βόδια με ζυγό, αλλά άλογα με κολάρο, που έσερναν το βαρύτερο άροτρο δυό φορές πιό δυνατά, κι έτσι το παγωμένο χώμα γινόταν παραγωγικό για βολβούς ποικίλους και ο ολιγάνθρωπος βορράς, ισοζυγίστηκε με τον νότο.
 
Ένας παλαιός στρατιωτικός,Άγγλος εάν δεν με απατά η μνήμη, που ασχολήθηκε όπως πολλοί, με την Ιστορία, πρόσεξε πως οι ίπποι της  πομπής των Παναθηναίων, σήκωναν περήφανα την κεφαλή κι έμειναν αθάνατα χάρη στην τέχνη του Φειδία. Ο ίδιος εκτίμησε πως  με την κίνησή τους, απέφευγαν τον στραγγαλισμό.  Οι ίπποι ηρέμησαν και έγιναν ακαταμάχητοι με τα βαρβαρικά χάμουρα ,τις ιπποσκευές και τα εφίππια.
 
Είχαν, στους καταυλισμούς των ,περίεργα συνήθια. Είχαν δούλους υπό θητεία. Στους μεγάλους χειμώνες, οι γονιοί πήγαιναν να παγώσουν στην ερημιά, ώστε να φαγωθούν από τα σφριγώντα νέα ζευγάρια για να μη πεινάσει η νεολαία.
 
Εως τότε, ο αρχαίος κόσμος ,τους γνώριζε από περιοδεύοντες νομοθέτες, σαν τον Ανάχαρσι και τον Ζάλμοξι.Και τους σέβονταν, καθώς από εκεί έρχονταν ο υπερβόρειος Απόλλων. Και σπανίως ο μεσογειακός κόσμος γνώρισε αυθεντικούς βαρβάρους, αυτούς που αργότερα βασίλεψαν ως κραταιοί μυαλωμένοι στη Ραβέννα ,κι ως την βόρεια Αφρική.
 
Πολεμήσαμε κυρίως με λαούς που τους έσπρωχναν κατ΄εμάς, συνήθως τήρωνες, και ήταν ασκημένοι στην χωσιά, στην επιβίωση σε βάλτους, που είχανε μονόξυλα , κατοικούσαν σε «κάσες» ή καλυβια που έστηναν πάνω στην ερειπιώδη άπλα των αρχαίων αλσών, ναών και Γυμνασίων. Διωγμένοι από Γήπαιδες, Αβάρους, Αντες και λοιπά, Βανδήλους και Γότθους, ζητούσαν  καταφυγιο ένθεν του Ίστρου.
 
Οι βάρβαροι δεν είχαν ταμάχι να μας εξοντώσουν, όσο οι αυτοκράτορες και ο Σύγκλητοι τους τάιζαν με επιχορηγήσεις, εξαγόραζαν αιχμαλώτους και δέχονταν πολυτελείς σκηνές με χρυσόπαστα υφάσματα ως κανίσκια. Μήτε φοβόντουσαν να περάσουν στις γραμμές μας, και να παίζουν τον πεχλιβάνη ή τον εραστή. Ο Λυαίος, που τον νίκησε ο Νέστορας στη Σαλονίκη, ήταν διάσημος μονομάχος του Σιρμίου, ενώ ο λαός του, αργά και σπρώχνοντας, διέσχιζε τη σπίνα της Ευρώπης για την χώρα των φοινικόδεντρων και της επανάστασης του Ίντερνετ. Δεν πειράζει που η  μνεία του παραδίδεται ετεροχρονισμένη. Εμείς ήμεσθεν γανωμένοι απο την τέχνη παραμυθάδων, αείποτε.
 
Πριν το καταλάβουν, έγιναν σαν κι εμάς, κι εμείς χωθήκαμε ακόμη πιό βαθιά στην άμμο, καθώς το διδαχτήκαμε από τις στρουθοκαμήλους που μας κυβερνούσαν.