• • •
• • •
Vera J. Frantzh | 06.07.2017
Panos Dodis | 05.07.2017
Georgia Drakaki | 05.07.2017
Nicolas Androulakis | 05.07.2017
Αντουάν ντε Φαρναί (18ος αι.) Ευρωπαίος με τουρκική αμφίεση.
Ευρωπαίος
Πάνος Θεοδωρίδης | 18.04.2017 | 22:57
Ο πρώτος αιώνας κλείνοντας ,φέρνει συμφορές. Αυτή είναι  μόνη αναλογία ανάμεσα στην Ελλάδα του 1921 και στην Νέα Τουρκία του 1923. Η Ελλάδα απλώθηκε το 1921 διέβη τον Ρουβίκωνα  τον Σαγγάριο και το 1922, ζάρωσε. Η Τουρκία πριν τον Κεμάλ έχασε τα εδάφη του Χαλιφάτου και όταν εκείνος  κήρυξε την Δημοκρατία, είχε τη θηλιά της Λωζάννης. Όπως κι εμείς. Και τώρα που πλησιάζει το 2023, ο Ερτογαν, ξανακοιτάζει τον χάρτη.
Οχι τον ίδιο χάρτη των Σουλτάνων .Στα ανατολικά του, απλώνεται μια δεύτερη, τεράστια έκταση με πληθυσμό σαν της χώρας του, που μιλάει κατανοητές σε αυτόν γλώσσες, Αζέροι, Τουρκμένοι, Ουζμπέκοι, Κιργίσιοι, Τατζίκοι, Καζάκοι. Και οι λαοί του Καυκάσου ,και άκριες έως την Κίνα και το Μπαγκλαντές. Χωρίζεται απ΄αυτούς από Γεωργία και Αρμενία. Οι Πέρσες και οι Ρώσοι επιδρούν περισσότερο στην δικη του Κόκκινη μηλιά. Διότι είναι Ευρωπαίος, και δεν έχει ιδέα.
Ο λαός του κέρδισε την πρώτη γη στην Βιθυνία . Στον τόπο που παραθέριζαν οι Ρωμαίοι και κατάγονταν ο ηδονικός Αντίνοος του Αδριανού. Στο πανάρχαιο προγεφύρωμα της Ευρώπης στην Ασία. Εκεί ,στο Θηβάσιον, στο Σογκούτ, η πρώτη πρωτεύουσα των Οθωμανών. Το 1299. Την ώρα που οι Ρωμιοί έσβηναν, τα δικά τους εδάφη, καθώς και των άλλων Βαλκανίων αποκτούσαν, μαζί με τα μικρασιατικά εμιράτα, οι Οσμάν, οι Ουρχάνηδες και οι διάδοχοι.
Κέρδισε ενα δημοψήφισμα, όπως κερδίζονται τα περισσότερα, όπως έβαλε το γκολάκι ο Μαραντόνα, αποδίδοντάς το στον Θεό του.
 
Η εμμονή του να γίνει Πρόεδρος με δική του Σύγκλητο και όχι με κεμαλική δημοκρατία, δεν είναι παράλογη. Ελάχιστα είναι τα κράτη όπου επικρατεί το Ισλάμ  που το πολίτευμά τους ομοιάζει με τα πολιτεύματα του Δυτικού κόσμου. Μέχρι Ντεγκώλ φτάσαμε, και με το ζόρι. Και οι Ρώσοι, οι Πέρσες και οι Άραβες, δεν έχουν χνώτα που του ταιριάζουν, κι ας το έχουνε ρίξει συναμφοτέρως στην μπίζνα.
 
Ποτέ δεν ήταν τόσο αδύνατη η Ελλάδα, όσο στην στροφή του πρώτου αιώνα της. Με ενάμισο εκατομμύριο πρόσφυγες , και μια χώρα σε απόγνωση-μόνον ένας στρατός στην Ανατολική Θράκη ήταν το μόνο χαρτί του Βενιζέλου. Ποτέ δεν ήταν τόσο αδύνατη η Τουρκία ,συνεγγίζοντας ο δικός της Νεότουρκος αιώνας. Με πλήθος διωγμούς και τον Γκιουλέν στον τάκο, με ρόλο στην Συρία που κανένας δεν θέλει, με  Κούρδους σε διέγερση, με στρατιωτική , ακαδημαϊκή, δημοσιογραφική και πολιτική δομή στα κάτω της.
 
Εμείς, στην δεκαετία που ακολούθησε την Καταστροφή, δοκιμάσαμε Δημοκρατία, του Πάγκαλου τα γούστα και παρά την τετραετία Βενιζέλου δεν σηκώσαμε κεφάλι με το κραχ και τις προσαρμογές. Φτιάξαμε καλο ρεμπέτικο και μερικα γερά σχολεία ώσπου να μας πάρει και να μας σηκώσει ο Τρίτος Ελληνικός Πολιτισμός και η φρικτή δεκαετία που ακολούθησε. Δεν περιμένω διαφορετική μοίρα της Τουρκίας απο τον φωνακλά της ηγέτη.
 
Και μη θεωρήσετε πως παραβλέπω τα μεγέθη, την ολότελα διαφορετική παγκόσμια και ευρωπαϊκή κατάσταση. Δεν το είδα πάντως στο φλυτζάνι, ανκαι δεν αποκλείω να άκουσα, μέσα από τις Πελειάδες , τον προφητικό λόγο της Δωδωναίας φηγού.