• • •
• • •
Vera J. Frantzh | 06.07.2017
Panos Dodis | 05.07.2017
Georgia Drakaki | 05.07.2017
Nicolas Androulakis | 05.07.2017
Zonchio, 1499
Όρτσα πότζα!
Πάνος Θεοδωρίδης | 27.02.2017 | 23:33
Κι εκεί που πάω να ηρεμήσω ,αρχινώντας ιστορίες για χαρταετούς και πιτσιπίτσια (ό,τι κι αν σημαίνει πιτσιπίτσι) δυο υπουργοί άμυνας μου τηνε σπάνε και μαζεύομαι- δηλαδή «μια τσογλανοπαρέα μου κάνει κριτική». Δεν μας έφταναν τα ισοδύναμα, τα αδύναμα και πως το 1% του ΑΕΠ αντιστοιχεί σε 1,8 μπιλιόνια, και πάνω στου Αιγαίου να νησιά «αγγέλοι φτερουγίζουν».
 
Ρωμιοί και Τούρκοι οκέι, αλλα το σπλήν και την ρομαντίλα στα νερά της λευκής θάλασσας το χρωστάμε στους Φράγκους που τηνε κατοίκησαν και κατάντησαν οι βαρόνοι αγωγιάτες από τις σκάλες στα κάστρα των νησιώνε της.
 
Απ΄τα ανοιχτά του Μποντρούμ στο Φαρμακονήσι κι από τα Ίμια σε ένα μαρμαρένιο και αβύθιστο αλώνι ανάμεσα στα Στενά και στη Θάσο, μπαινοβγαίνουν καράβια, αεροπλάνα και κομμάντο, ενώ οι αρχηγοί των επιτελείων φοράνε τα δαφνοστεφή τζόκεϊ εκστρατείας και ακούνε , ο ένας τον υπουργό του άλλου, τι θα πάθουνε άμα πατήσουνε την ξακουστή Κασσάνδρα και πως πέταξε-φτερούγισε η κόρη στα γυαλιά, επειδή ένα σκυλί τουρκάκι, μιας ρωμιάς παιδί στον αμηρά του πάει και τον προσκυνάει.
 
Και αντίπερα, ο μινίστρος του πολέμου, που τονε τρομάσσει η γής ,καθώς το μπουφάν δεν τονε χωράει ,σταυρώνει τα στρατευμένα μας πουλιά καλο κατευόδιο και να γυρίσουν η ταν η επί τας.
 
Με δυό λόγια οι μινίστροι άδουν εκλεκτά αποσπάσματα από τον Φλώριο και την Πατζιαφλούρα, αναστηλωτές ναυμάχων και θρασιμιών του Τσεσμέ και της Άνδρου. Κάθε μέρα, ρίχνουν κι ένα μπινελίκι παραπάνω. Τα επιτελεία, οι βογιάροι, οι αργυράσπιδες και ο βετεράνοι , αντίς να εντοπίζουν και να προσημαίνουν πεδία, σπάνε το κεφάλι τους να βρουνε καλές ατάκες στον μινίστρο τους. «Όποτε θέλουμε μπαίνουμε»ο  ένας, «θα μπούτε,αμή πως θα βγούτε» απαντά ο άλλος. «Ζαβό παιδάκι μου θυμίζεις» λέει ο ένας «θάνατε χάροντα λιγάκι κάνε χώρο, να ΄ρθω με αμάξι της Ντωφίν,κι ας είναι νεκροφόρο» θυμίζει ο άλλος.
 
Όχι μακριά από εδώ, βρίσκονται ευώδεις κήποι και θεραπαινίδες ετοιμάζουν ποτά για τους βαρβάτους της Στρατηγικής. Ευρωπαίοι στρατηγοί και της Φρόντεξ εξαφανισμένοι, παίζουν τους λόρδους Άλλενμπι  στις ερήμους της Αραμπί. Νατοϊκοί υπότροφοι, καβάλα στις φρεγάτες τους, προσποιούνται πως κάνουν οικονομία στο μαζούτ και στις τουρμπίνες και ελέγχουν υστερικά την κομβίωσιν των σημαιοφόρων τους. Ελλάς και Τουρκία, Τουρκία και Ελλάς είναι φίλαι και σύμμαχοι χώραι.
 
Θεωρητικώς. Στην πράξη, είναι κάτι άλλο. Η λύση στα ντράβαλά τους είναι απλή: τη δείχνει ο Χατζηχρήστος όταν πάει να πλακωθεί με έναν μπαμπάτσικο σε μια ταινία του «βαστάτε με! Βαστάτε με να μη τον βαρέσω!» σκούζει περιμένοντας κάποιονε να τους χωρίσει.
 
Εντάξει, ήρεμα. Τον έχουμε και οι δυο «τον βασιλιά, δράκο με χοντρόλαιμο, σέρτικο κι αράθυμο, για να κανει πόλεμο» αλλά κάποιος να μας χωρίσει. Δεν μας φτάνουν τα αμοιβαία προβλήματα και αμφοτέρων η αστάθεια, αλλά η έλλειψη θάρρητας και μέσων μας οδηγεί σε ψυχολογικό πόλεμο που εύκολα γίνεται «αραβοχιπί» όπως κωδικοποιείται ένας σπέσιαλ πόλεμος στην φανταρική.
 
Να  μπείτε οι δύο υπουργάρες σε ένα κρουαζιεροπλοιο, σκανδιναβικών συμφερόντων και να τα βρείτε, αρμενίζοντας, ο ένας με αριάνι κι ο άλλος με κάτι σε στέβια, και να τα βρείτε. Υπογράψτε κι ένα «ήμαρτον αμα πειράξω ξανά τον σύμμαχό μου», ο ένας να τρέξει στις Μοσούλες που τον περιμένουν κι ο άλλος στις περικοπές που τον κατηγορεί ο Φίλης πως δεν έκαμε.
 
Άντε. Το τελευταίο που  θα θέλαμε, είναι θερμό επεισόδιο. Διότι έτσι και το αρχινήσουμε, αποδείχτηκε πως δεν είμαστε ικανοί τα το διακόψουμε.
Δείτε επίσης:
4617a46d71205da48cf74a19fd708982.jpg