• • •
• • •
Vera J. Frantzh | 06.07.2017
Panos Dodis | 05.07.2017
Georgia Drakaki | 05.07.2017
Nicolas Androulakis | 05.07.2017
Ντεβός και Μπελμοντό στον Τρελο Πιερό.
"Est-ce que vous m' aimez?"
Πάνος Θεοδωρίδης | 03.02.2017 | 21:04
Έχω την άποψη πως ο Σύριζα θα κάνει εκλογές, όποτε και όταν πειστεί ότι έχει πιθανότητες να τις κερδίσει.
 
Ο κόσμος των αριθμών
 
Στον αιώνα μας, ο δικομματισμός τα πήγαινε καλά έως τις εκλογές του 2009. Το ένα, ενίοτε και τα δύο κόμματα, φλέρταραν με τα τρία εκατομμύρια ψήφων, ξεκινώντας από μια «περίπου ισοπαλία» το 2000.
Πάντως, τα τελευταία μπερεκέτια της Νέας Δημοκρατίας,  ήταν το 2007. Έκτοτε άρχισε μια κατρακύλα που φαίνεται πως είχε όριο τους 1,2 εκατομμύρια ψήφων στις πρώτες εκλογές του 2012.
Ο νέος αρματηλάτης, ονόματι Σύριζα, ξεπέρασε άπαξ τα δύο εκατομμύρια ψηφοφόρων. Σήμερα, κυβερνά με το αβαντάζ 1,9 περίπου εκατομυρίων ψήφων και με ένα επιτυχημένο συνοικέσιο με τους ΑΝΕΛ.
 
Απο δημοσκοπήσεις σήμερα;
 
Μετά την επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, δημοσκοπήσεις δείχνουν ουσιώδη τάση του εκλογικού σώματος υπέρ της Νέας Δημοκρατίας. Μόνον που αυτή η υπεροχή, είναι λάθος  να διαβάζεται ως επιτυχία του κόμματος του Καραμανλή. Ηταν προφανές ότι με τον Σαμαρά, το κόμμα που κυβερνούσε είχε πολλά στοιχεία της Πολιτικής άνοιξης, και σήμερα, το κόμμα που προηγείται ,έχει μια αναμνηστική μυρωδιά από τους παλαιούς εκείνους Νεοφιλελεύθερους του Μητσοτάκη πατρός. Έχει προστεθεί νέος κόσμος, οι ηλικιωμένοι δεν είναι τόσο πολλοί, ενώ δύο επιρροές από το παλιό ΛΑΟΣ, οι Βορίδης και Γεωργιάδης αισθάνονται καλύτερα μετά την μεταγραφή τους.
 
Άρα, η Νέα Δημοκρατία προηγείται καθαρά. Γιατί ανακινείς ανύπαρκτο πρόβλημα;
 
Χμ. Η νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι εξασφαλισμένη, αλλά όχι η αυτοδυναμία του. Γενικώς, οι Μητσοτάκηδες είναι κεντρογενείς τύποι, με συχνές διολισθήσεις προς τον νεοφιλελευθερισμό, αλλά με παλαιοκομματικές καταβολές. Η Ελλάς έμαθε πως υπάρχει λιγότερο κράτος από τον Κωνσταντίνο τον Γενάρχη, αλλά το κράτος δεν μειώθηκε, κι ακόμη δεν φαίνεται να μειώνεται. Ωστόσο, ο καθείς που αντιπολιτεύεται την οικογένεια, μπορεί να πετάξει την λέξη «Σήμενς», δημιουργώντας δίνες στην μπουνάτσα. Η φυσική ευγένεια του Κυριάκου, ελαφρώς ομοιάζουσα με του Γεωργίου Ράλλη, δεν πολυταιριάζει στους μπρούτους χαρακτήρες που ευνοούν μια αμιγώς δεξιά αντίληψη του αρχαίου αυτού κόμματος και των μετασχηματισμών του. Παράδειγμα: δεν μπήκε στη Μόρια, διότι χρειαζόταν μισό τάγμα φυλάκων γύρω του. Ενας βεριτάμπλ αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας θα έλεγε ψυχρά «εγώ μπαίνω και κανονίστε»και μάλιστα μη δημοσιοποιώντας το συμβάν.
 
Επομένως;
 
Επομένως ,ακόμη κι αν η Νέα Δημοκρατία πάρει 2,2 εκατομμύρια ψήφων, πολύ παραπάνω απ΄όσες ονειρεύτηκε ποτέ ο Σαμαράς (σήμερα βρίσκεται περι το ενάμιση) θα χρειαστεί δεκανίκια, υποστήριξη και άλλων κομμάτων, ώστε να αποκτήσει αυτοδυναμία. Και αυτήν την αυτοδυναμία πρέπει να την επινοήσει. Ή να κοιτάξει να μεγαλώσει το αυθεντικό ποσοστό του.
 
Τί εννοείς;
 
Δεξιά του Κυριάκου είναι το πρόβλημα. Ο Καμμένος, όσο και να χαμηλώσει, διαθέτει δεξιές ψήφους. Αρκετές διαθέτει και το κόμμα του Λεβέντη. Οι Μπαλτάκοι μπορεί να «τσιμπάνε» μικρή επιρροή, αλλά καμιά τους δεν είναι αριστερή. Κι ότι αρπάξει εκλογική η Χρυσή Αυγή, κυρίως προέρχεται απο την Δεξιά, πάλι.
 
Αυτά εντάξει, αλλά γιατί μουρμουράς;
 
Διότι ο Κυριάκος το παίζει ασταθές κέντρο. Γι αυτό. Και η πίεσή του επηρεάζει έναν δυνητικό του σύμμαχο, που είναι μέσα στην επιρροή του Κέντρου.Δεν ξέρω ποιόν άλλον θα μπορούσε να επηρεάσει,εκτός από τους ψηφοφόρους που συγκεντώνονται γύρω από την Φώφη Γεννηματά και τους βογιάρους της περιοχής.
 
Εχεις να προτείνεις κάτι, ή βασανιζόμαστε αδίκως;
 
Να εγκαταλείψει τις κεντρώες επιρροές, να συνάψει αφανείς συμφωνίες με το όποιο Κέντρο, να τους αφήσει να φλερτάρουν με ένα 8% και να τοποθετηθεί δεξιότερα, ως ηγέτης αυτού του χώρου, προκειμένου να «πελεκήσει» τους εκτός Νέας Δημοκρατίας ακροδεξιούς.
 
Αυτό δεν έχει ξαναγίνει!
 
Έτσι να νομίζετε. Το μόνο στοιχείο που έχει να υποκλέψει από τους αντιπάλους του, είναι η εξαιρετική σχέση  Σύριζα – Ανέλ. Οι Ανέλοι το παίζουν στρατόκαυλοι και εριστικοί, ενώ η Φωτίου μαζεύει συσσιτιούχους εκ των ανέργων. Τα ίδια θα μπορούσε να πράξει ο Κυριάκος, αφήνοντας την ένστολη βία και την καταστολή, στα χέρια μιας δεξιάς σέχτας του. Το κάνει επιτυχώς ο Αλέξης. Δυο χρονάκια τώρα.
 
Μα έχει αρχές και πως θα τις παραβιάσει;
 
Ο Μπαλάφας να ιδήτε τι αρχές έχει, αλλά δεν διστάζει με ένα «άντε πάαινε ρε» να τις ξεχνάει προσωρινώς.
 
Κι αυτά γράφονται διότι έχω την άποψη πως ο Σύριζα θα κάνει εκλογές, όποτε και όταν πειστεί ότι έχει πιθανότητες να τις κερδίσει.