• • •
• • •
Vera J. Frantzh | 06.07.2017
Panos Dodis | 05.07.2017
Georgia Drakaki | 05.07.2017
Nicolas Androulakis | 05.07.2017
Τρυφερή είναι η νύχτα...
Πάνος Θεοδωρίδης | 26.11.2016 | 01:32
Τρεις ημέρες πριν εξαπλωθεί από τα μέρη της Αβρούπας το πουτσόκρυο, καθώς ονομάζουν τον πσόφο οι νεαρούληδες, σε δυο σπιτικά προετοιμάζουν δυο ασχημάτιστα παιδάκια ,να υπάγουν εκδρομή.
 
«Κρυώνω, κρυώνω» διαμαρτύρονται τόσον ο  Αλεξάκης όσο και ο Κυριακούλης, πλην η τροφός τους δεν ορρωδεί.
 
«Θα πάτε επίσκεψη στην Επαρχία και εκεί είναι σκληραγωγημένοι» τους παροτρύνει η νταντά η Αμερικάνα που βλαστημάει από μέσα της επειδή δεν μπόρεσε να ξενυχτήσει στην πλακ φρα ηντί, ήτοι στην μαύρη Παρασκευή, που οι γείτονες ονομάζουν  Καρά Τζουμά.
 
Τους βάζει παρντεσού και ένα ισοθερμικό μέσα από το σακκάκι, να μη ασπρίσει τ΄αχείλι τους από τον παγερόν αέρα.
 
Στην Αλεξανδρούπολη, δεν υπάρχει τελετουργικός τάπητας κι έτσι ένας υπάλληλος της περιφέρειας τους σώζει παραγγέλνοντας απο το μαγαζί του θείου του έναν κόκκινο διάδρομο εβδομηντάρη-για Θράκη, μια χαρά είναι.
 
Και στην Ήπειρο, όπου ιδεί παιδάκι ο Κυριακούλης ,του χαμογελά, ενώ κανένας δεν κοιτάει στα όρη στα ψηλά βουνά, διότι μια γιαγιά και ένα αγγόνι κάηκαν σε ένα σκηνάκι στη Μόρια και επειδή είναι πρόσφυγγοι, περιμένουν σε μια ουράνια στάση να τους πάρει η νεκρική οτομοτρίς  της Μεσογείου.
 
Ο Αλεξάκης βλέπει κινητά και χαίρεται, αναφέρει τον μαγικο χρησμό «φαι, ησμπ,  ουκ», άρα είναι μοντέρνος και η τοπική κοινωνία ξεπλένεται με Θεοδωράκη, όπως παλιά στη Φλώρινα τους μάθαιναν στις αγροτολέσχες το μαγικό τραγούδι “korikaravokiri” για να μη αρχίσουνε τα Καλε ντόντσο.
 
Και ίντα κάνουν εν Ελλάδι οι αρχόντοι του λαού;
 
Τους απείλησε με τις λεγεώνες του ο Έντι Ραμα και ο σολτάν Ταγίπης πως θα ξαμολύσει μετανάστες στις Αβρούπες και βγήκασι να ξορκίσουσι το Κακόν.
 
Που ήταν όλοι αυτοί όταν οι Τούρκοι και οι Βρυξελλίνοι ρύθμιζαν ταις συμφωνίες για τους πρόσφυγες; Εκεί που θα είναι τώρα που θα συσκεφτούν αν πρέπει να χαλαρώσουνε τον χρέο.
 
Πουθενά.
 
Κι όσο περνάνε οι μέρες, ξέρουμε τι έγινε και τι γίνεται, διότι ασφαλής απόδειξη ότι ξυπνήσαμε είναι πως ο Μουζάλας, κάθε μέρα μοιάζει και περισσότερο με σκεπτομορφή του Δήμου Σταρένιου.
 
«Δεν είναι ψευταράδες, όχι, μη τους αδικείτε» ψελίζει η γιαγιά που φροντίζει τα παιδάκια με τα παρντεσού.
 
«Άμυαλα είναι, άσκεφτα».
 
Διότι οπως έγραφαν στα χρόνια των καπεταναίων για τσαπράζια και ασημοκαπνισμένα καριοφίλια που εφόρουν και καμάρωναν οι παλαιοί, έτσι σήμερα συνενοννοούνται με τες τοπικές κοινωνίες, απαντώντας στο ερώτημα «και για μας δεν θα φέξει κανένα ωφέλημα, κανένα έργο, αφεντικό, που θα μαζέψουμε τους λέτσους στα ιερά μας χώματα;»
 
Γι αυτό και ο Σταρένιος/Μουζάλας τα λέει στον Σεβαστάκη/Κούρκουλο «όχι άλλο κάρβουνο» για να ακούνε όλες οι πενθερές των νησιωτικών δήμων.
 
Σκατά τα κάνανε με τους πρόσφυγες,όπως άλλοι παλαιότερα με τις Ρωμανίες και με τις φαβέλες της αυλής των Αττικών θαυμάτων, προσφέροντας με το αζημίωτο διαδοχικά δουλειές σε ταξιζήδες, σε πουλμανατζήδες, σε ανιχνευτές όπως ο Ντέιβιντ Κρόκετ για να τους περνάνε απο τη Τζένα, το Μπελες και το κοζούχ.
 
Διότι οι διαγωνισμοί και οι αναθέσεις έπρεπε να δίνονται στους δικούς τους, και δικοί τους δεν πολυϋπήρχαν στου διαόλου τη μάνα, παρεκτός κάτι πασόκους που μεταμελήθηκαν.
 
Και τώρα βγαίνουν, οι ες μικρόν γενναίοι, οι εν τη πράξει χέστηδες και καταγγέλουν «η νέα Δημοκρατία δεν με αφήνει να αγιάσω», «οι δημαρχαίοι λένε και ξελένε» ενώ εκατομμύρια εκατομμυρίων κάμπερς που ζούνε τα καλοκαίρια σε σκηνάκια, ξέρουν πως δεν ανάβεις ζωντανή φωτιά στην πλαστικούρα.
 
Κάποτε η Ελλάδα ήταν γεμάτη εκκλησάκια που μνημόνευαν νεκρούς τροχαίων στους άφτιαχτους δρόμους μας.
 
Τώρα, όποιος βρεθεί στα ψηλά, κι ας έχει πουτσόκρυο ,μπορεί να δει μεσονυχτής πλήθος φωτάκια που σημαδεύουν αποθαμένους πρόσφυγες και μετανάστες.
 
Όχι ,δεν υπάρχουν στην πράξη, ανκαι δεν αποκλείω να υπάρχει η σχετική πρόταση στα συρτάρια κάποιας περιφέρειας, φτιαγμένη από φιλάνθρωπη ΜΚΟ, θέσεις απασχολουμένων 3, φορέας υλοποίησης μια ΜΚΟ και σύνολο επένδυσης, 2,73 εκατομμυριάκια, χώρια η Προβολή και Επικοινωνία της Πρωτοβουλίας.
 
Πραγματικά, δεν θέλω να τους ξέρω.