• • •
• • •
Vera J. Frantzh | 06.07.2017
Panos Dodis | 05.07.2017
Georgia Drakaki | 05.07.2017
Nicolas Androulakis | 05.07.2017
Κόβω κάτι.
Η Νάρκισσα
Πάνος Θεοδωρίδης | 14.04.2014 | 09:00
«Δρέψατε πάλιν ερασταί, ευδαίμονες ναρκίσσους, εις του Μαϊου τους φαιδρούς κ' ευώδεις παραδείσους».
 
Ο Αχιλλεύς Παράσχος, ποιητής, κυριολεκτικά εκ του προχείρου, πρόξενος Ταϊγανίου εν Ρωσία και έπαρχος Σαντορίνης,  αργόμισθος και εύπορος κατά περιόδους, ερωτόληπτος άνευ αντικειμένου, λατρεύτηκε και εντέλει απολησμονήθηκε επειδή οι νάρκισσοι δε βγαίνουν τον Μάιο.
 
 
Το διπλό, μικτό κείμενο,δεν βασίζεται μόνον πάνω στην παραδοχή πως η υπουργός Τουρισμού είναι όμορφη και επιδραστική λογω γοητείας.Η συνέντευξη προϋποθέτει πως υπάρχει μιάς μορφής πολιτικο ψωνιστήρι που καμιά φορά μας ξελασπώνει.
 
Οταν στέλνεις την Κεφαλογιαννη με τον Παναγιωτόπουλο να φωτογραφηθουν με τον Ομπάμα, δεν πρόκειται γιά ένα θεσμικό συναπάντημα.
 
«Είναι επιρρεπής στο άθλημα» θα ακουστεί η άποψη της υπουργού γιά τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.
 
Άθλημα είναι η εργολαβία, το φλέρτ. Ο Πρόεδρος φλερτάρει. Επειδή είπε στην κυρία πως την κυνηγούν οι φωτογράφοι και κάτι αόριστες γενικότητες περι ομορφιάς. Σε ποιόν να τα πει, στον Παναγιωτόπουλο;
 
Ο Πρόεδρος δεν φλερτάρει.
 
Ο Πρόεδρος δεν  είναι ένα λυτό σκυλί που κυνηγάει μυρωδιές. Τελείωσε την τιράντα του με το "Ζήτω η Ελλάς" και όχι "πές μου τι κάνεις το βράδι".
 
Η κυρία Κεφαλογιάννη έχει ένα έξεργο χαρακτηριστικο. Δεν είναι Νάρκισσος. Είναι Νάρκισσα ή Ναρκίσσα.
 
Νομίζει πως είναι όμορφη, πως είναι δραστήρια και πως δουλευει σκληρά γιά τον τουρισμό μας. Εχει φέρει τα νούμερα, όπου και παλαιότερα η Φάνη Πάλλη Πετραλιά.
 
Η ομορφιά, σχετικό έκδοχο στην περίπτωσή της, είναι στην ερωτικών υπονοουμένων συμπεριφορά και στο ότι κανένας δεν της έχει πει το αντίθετο.
 
Αν έχουν εμφανιστεί είκοσι ωραίες υπουργοί προσφάτως στην πολιτική κονίστρα, η κυρία Κεφαλογιαννη δεν βρίσκεται καν στην εικοσάδα, αλλά θεωρώ βέβαιο πως είναι πρώτη στον κατάλογο αυτών που έχουν πάρει ψηλά τον αμανέ.
 
Δεν είναι η πρώτη που εκχωρεί στον ανδρικό πληθυσμό το γενικο άσμα «είμαι μόνη και καπως χαμένη ανάμεσα στην βαρβατίλα σας, κανάγιες, αλλα η λάμψη μου και ο Κρητικοπουλισμός μου θα αναλάβουν τα υπόλοιπα».
 
Δεν είναι προς καταισχύνη,αφού μόνον μερικές ηρωίδες της ταινίας Μπραζίλ και η Ντονατέλα Βερσάτζε τρέχουν πίσω από μορφές που δεν υπάρχουν αλλά τα χαρακτηριστικά της υπουργού παραπέμπουν στο μοντελάρισμα της «αγέρωχης κρητικοπούλας»: βαρειά χαρακτηριστικά, μερικά κιλά παραπάνω ή κακή φωτογένεια, ευφυής δήθεν απουσία μακιγιάζ και συνειδητη λευκότης δέρματος για χώρα του ήλιου,ενδυματολογία του στυλ «δεν ξέρω να ντυθώ, αλλα όπου πάω οι άνδρες παρατείνουν την παραμονή του βλέμματός τους επάνω μου».
 
Τις προάλλες έβλεπα μιά πανομοιότυπη «κρητική ομορφιά» στο μετρό. Το χαρακτηριστικό της, οτι κοίταζε έντονα και απορριπτικά αυτούς που δεν αποχαζωνόταν με την παρουσία της.
 
Απο πίσω υπάρχει κάτι πολύ πιό δραστικό. Χρησιμοποιεί τον υπαινιγμό, που είναι λάγνα κρυπτικός και ενώ  τουριστικώς περνάμε την πιό βαρετή και προβλεπόμενη περίοδο, η ίδια συμμαζεύει δια συμβούλων όλο το μπάχαλο για το οποίο ευθύνονται και οι προκατοχοι της, σε κάτι ανόητα ελαφρύ και πτωτικό καθε ποιότητας.Διότι δεν ξέρω καμία χώρα που να καταρρέει η κοινωνία της και να μη έχει τουρισμό που ανθεί.
 
Οταν έχεις εκπομπές που επιμένουν πως μένουμε Ελλάδα και παραθέτει παραλίες  με ανούσιες πληροφορίες ,όπου κανένας δεν κανει τίποτε και δεν τρέχει τίποτε πάρεξ ποτάκια και ρακετες, και αποκρύπτεις πόσο εκρωσίστηκε ο πεντάστερος και άνω τουριστικός πολιτισμός, απόλυτα παραδομένος στην αλκοολική θρησκοληψία,δεν απομένει παρά η πρόσφατη πολιτική της δήλωση και ας αφήσει τα γοητιλικια γιά τον κύριο Πάνο Παναγιωτόπουλο.
Γιά να τελειώνουμε με τις όμορφες και τι αντιπροσωπεύουν ,η εθνικόφρων καλλονή της κυρίας Κεφαλογιάννη, με τυπικό εικονογράφο τον παλαιό Σπυρίδωνος, και πρότυπο την Παναγία Ελευθερώτρια της δεκαετίας του 40 ,αλλα και παράξενες στιγμές του Παρθένη ,με εκείνην την χαρμολυπική «Δημοκρατία» του, οδηγει στο συμπέρασμα πως οι εθνικές στολές, οι Αμαλίες και οι Καραγκούνες, οι Ρουμλουκιώτισσες με τις Κατσούλες και οι Καπουτζηδιανές οι βαριοστολισμένες, απαιτούν τα αδρά, κάπως αρειμάνια πρόσωπα όπως της υπουργού. Είναι ιδεολογική προτίμηση, όχι αντικειμενικός στοχασμός. Όλα τα άλλα συμπληρώνονται απο τον Μποστ, όταν παρενδύει γυμνούς απο θεομηνία Έλληνες που δέχονται αμερικάνικη βοήθεια:
 
Εχω άλλας αναλογίας
Με εμποδίζει το βρακί μου
Άλλη η διάπλασις των παίδων
Και άλλη η ιδική μου
 
Την ρωτουν προ ημερών  στη μοναδική πολιτική ερώτηση που της έγινε ποτέ : «αληθεύει πως οι Τούρκοι σκεφτηκαν την Αθήνα ως δεύτερο προορισμό των επισκεπτών της Πόλης και μπορει να αυξηθεί πολύ ο αριθμός των τουριστών πόλης που λείπει δραματικα απο την χώρα μας;» η απάντησή της ήταν «έχουμε την Aegean».
 
Μάλιστα, αυτήν έχουμε.
 
Δεν θ αφήσουμε τα Μεμέτια να αλλάξουν την δημογραφική σύνθεση της αιωνίας Ελλάδος.
 
Τόσο μονόμπατα,τόσο Κρητικά.Τόσο συμφερτικά.
 
Η υπουργός δεν κατέχει την έννοια της τράμπας, να  γεμίσουμε τσάρτερ Αθήνα και να βελτιώσουμε την νησιωτικη μας ισχύ προβολής στο Αιγαίο με τα νησιά μας, ρίχνοντάς τους ως δόλωμα την κοινή δράση σε Λέσβο, Χίο ,Ψαρά,και χερσόνησο των Ερυθρών Αϊβαλί και Μενεμένη, Βουρλά κι Αλάτσατα.
 
Η υπουργός ξέρει τι έχουμε.
 
Κακό πρωινό στο 80%, κάκιστη γραμμή εξυπηρέτησης στα φτωχικα καταλύματα, επάρκεια στα 3 και στα 4 αστέρια, ευνοϊκές συνθήκες αγοράς, λάθος κρουαζιερες κι αυτοκράτορες τουρ οπερέιτορς, κλειστά συμφέροντα τοπικών ταξιτζήδων και πουλμανατζήδων βρωμιά και δυσωδία σε χώρους απρόβλεπτους.Και ανάμεσα, ξενοδοχεία-διαμάντια, υποδειγματικα , που ο ΕΟΤ ήταν είναι και θα είναι ένας οργανισμός ερήμην του οποίου γίνονται και θαύματα.
 
Θυμάμαι που άκουγα την διαβεβαίωση πως οι πατάτες μας τηγανίζονται με ελαιόλαδο, δίπλα σε εκατό άδεια πλαστικα δοχεία ηλιέλαιο κατω απο τις ελιές, στην μακαρία Λακωνία.
 
Αδυναμία να φτάσουμε στα εικοσι εκατομμύρια κόσμο επειδη “έχουμε την Aegean”.
 
Ορθή χρήση τουριστικής γής, δεν υπάρχει. Η Αθήνα και όποια περιοχή δεν τα έχει τινάξει ακομη προσφέρει σκοτεινές υπηρεσίες και συμπεριφέρεται σε μουσεία και αξιοθέατα ως μέρος του Συνδρομου της Στοκχόλμης.
 
Δεχτήκαμε ακόμη και τον Σαμαρά ως αποτελεσματικο πρωθυπουργό και τον κύριο Άδωνι ως μεταρρυθμιστή της Υγείας.
 
Αλλά να μας παρουσιάζουν ως ένζωδη καρυάτιδα μιά αυτάρεσκη γεματούτσικη κυρά που δεν ξέρει τι ντεκολτέ να  βάλει στα χαλιφάτα η στους μισογύνηδες, , και πιστεύει ότι πεταρίζοντας τα μάτια θα φέρει τουρισμό, αδικούμε  κατάφωρα την Φάνη Πάλλη Πετραλιά και πάντα, τον συνήθη ύποπτο, τον Ομπαμα.