• • •
• • •
Vera J. Frantzh | 06.07.2017
Panos Dodis | 05.07.2017
Georgia Drakaki | 05.07.2017
Nicolas Androulakis | 05.07.2017
Λουί Ντυπρέ, Γάμος στην Αθήνα.
Ποια είναι η νύφη;
Πάνος Θεοδωρίδης | 08.08.2016 | 04:03
Τον αστικό μύθο (ή την παραφουσκωμένη από σπασμένο τηλέφωνο αφήγηση) μπορεί και να την ξέρετε:
 
Ανάμεσα στους ήρωες του παλιού ασπρόμαυρου ελληνικού κινηματογράφου, ένας επέμενε να κρατάει σπιτωμένη, πλην αστεφάνωτη, την μορόζα του. Δυό φιλαράκια του κατάφεραν να τον πείσουν να διαβεί μιας εκκλησιάς την πόρτα, να τονε κουκουλώσουν.
 
Ο φαρσέρ της ιστορίας, σοφίστηκε να γεμώσει την αγιαστούρα του παπά με το λεγόμενο «άγιο χασισάκι». Ξεκινάει το μυστήριο, ο παπάς λιβανίζει, οπότε κάποια στιγμή, εξέρχεται των βημοθύρων γελαδερός, και δηλώνει στην σύναξη «εγώ είμαι η νύφη!».
 
O γάμος ματαιώθηκε.
 
Τον θρύλο τον άκουσα στην Πρέσπα,πριν δύο ινδικτιόνες, σε κάτι γυρίσματα, και το συνεργείο κυλίστηκε στα γρασίδια βραδιάτικα, απο τα χάχανα.
 
Αλλά έκτοτε, η έκφραση «εγώ είμαι η νύφη» έγινε εργαλείο του συγγραφικού μου ύφους και την χώνω όπου μπορεί να χωρέσει.
 
Και ιδού μπάφος χλωρός: η ιστορία με την κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου μεγάλου μέρους του Ελληνικού, ταίριαξε γάντι.
 
Τρεις είναι οι υποψήφιες νύφες σε αυτό το κωμειδύλλιο: ο αρχαιολογικός νόμος και οι διαχειριστές  του, η λεγόμενη «επένδυση» και ένας αστάθμητος παράγοντας.
 
Ας δούμε τα κορίτσια ένα –ένα.
 
Η αρχαιολογία είναι θεσμοθετημένος κουμπάρος σε κάθε αλλαγή χρήσης γης στη χώρα. Και θα παραμείνει. Κακώς οι φίλοι αρχαιολόγοι προσπαθούν να ψήσουν  τα ψημμένα.
 
Κάθε νέο κτίσμα, δρόμος, έργο που απαιτεί εκσκαφές, προαπαιτεί το έγγραφο της Υπηρεσίας που ξεκινά πάντοτε με την φράση «δεν έχουμε αντίρρηση να πραγματοποιηθεί το έργο» και ακολουθούν οι όροι και οι δουλείες του συστήματος.
 
Στο Ελληνικό και στα πέριξ έχουν γίνει και θα γίνουν αρκετές ανασκαφές, δημοσιευμένες ή όχι.Η τύχη των αρχαίων (ή διατηρητέων φάσεων του παρελθόντος) καθορίζεται από συμβούλια και τέρμα.
 
Ας μη το σκάψουμε παραπάνω.Όχι, η Αρχαιολογία δεν είναι η νύφη σε αυτόν τον γάμο.
 
Η συγκεκριμένη «επένδυση» συνοδεύεται, εκτός από τα υπεσχημένα μπικικίνια, και από φάκελο που περιέχει τεχνικές εκθέσεις που εξηγούν τι μέλλει γενέσθαι και με ποιό πλαίσιο.
 
Μετά από δεκαπέντε χρόνια μαγειρεματος, είναι απίθανο να μη υπάρχει στον φάκελο η υποχρέωση του πελάτη να ακολουθήσει τις επιταγές του αρχαιολογικού νόμου. Αρα, όταν έπεσαν οι υπογραφές, όλοι ήξεραν.
 
Και μάλιστα ορίζεται ο Νοέμβριος του 2016 , ως ακροτελεύτια προθεσμία για να επιλυθούν όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες. Αρα στην περίπτωση του Ελληνικού, μήτε το ΤΑΙΠΕΔ, μήτε ο επενδυτής είναι άγαμοι ή γεροντοκόρες.
 
Άρα, η νύφη είναι απ΄αλλού.
 
Η νυφούλα είναι πολυτεχνίτισσα: αντιγράφω από την χτεσινή Efsyn.
 
Έκθεση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που συντάχθηκε τον Ιούνιο του 2016, τεκμηριώνει την ιστορική, αρχιτεκτονική και τεχνική σπουδαιότητα συγκεκριμένων κτιρίων, εγκαταστάσεων και κινητού εξοπλισμού που σώζoνται στο χώρο του πρώην αεροδρομίου και του Αγίου Κοσμά.Στο μεγάλο χωρικό σύμπλεγμα το αεροδρομίου διασώζονται εκατοντάδες κτίρια και εγκαταστάσεις της αρχικής και των μεταγενέστερων φάσεων λειτουργίας του.Το κτιριακό απόθεμα του συνόλου του χώρου, καταγράφηκε συστηματικά και αξιολογήθηκε στο πλαίσιο της έρευνας του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος ΕΜΠ «Βασικές αρχές σχεδιασμού Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού» (2009- 2011).Στην έκθεση περιλαμβάνονται όσα εξ αυτών αξιολογούνται ως εξόχως σημαντικά ως προς την ιστορική, αρχιτεκτονική, τοπιακή και τεχνική τους αξία.Πρόκειται για κτίρια, τεχνικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό της Ολυμπιακής Αεροπορίας, για τα κτίρια της αρχικής φάσης του πρώην Αμερικανικού Κολλεγίου Θηλέων (νυν Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας) όπως και για τα κτίρια και εγκαταστάσεις της αρχικής φάσης του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας Αγίου Κοσμά.
 
Επομένως, νέος πελάτης στην μάκινα. Αυτός βάζει την τελευταία στιγμή, εμπροθέσμως πάντως, την ουσία στην αγιαστούρα.
 
Η Έκθεση του ΕΜΠ, αγωνίζεται να λάβει μέρος στο Συμπόσιον της Πίστεως, στην κοινή Τράπεζα της Αγάπης.
 
Μόνο που κανένας, από τους αρμόδιους είτε του πολιτικού Ελέγχου, είτε των «αντιμαχομένων» δεν  μνημονεύει,στις οργίλες του δηλώσεις ότι υπάρχει νέο πρόσωπο που διασαλεύει την αρμονία των υποψηφίων νεονύμφων.
 
Αυτή είναι η νύφη, και τα υπόλοιπα, τροχιοδεικτικές βολές και άσφαιρα.
 
Και επειδή ο Μπαλτάς  παπάς, ορέγεται στην κατάστασή του μπακλαβάδες και σοροπιαστά, αναγκαστικά θα περιοριστεί στο άσμα «μού ρχεται να κάνω γιούργια/ στον ταβά με τα κουλούρια» και ο γάμος θα τελεσθεί σε Δημαρχείο.
 
Λέγεται και πολιτικός γάμος.
 
 
 
ΥΓ, μετά την απομάκρυνση του πελάτου: όποιος ποθεί πληροφορίες για το "Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ", ας γουγλίσει. Κι αν βαριέστε, κακό της κεφαλής σας. Θα σας ενδιαφέρουν πολιτικοί προσανατολισμοί, πρόσωπα, προγράμματα , πράματα και θάματα. Απο το 2001, έως σήμερα.