• • •
• • •
Vera J. Frantzh | 06.07.2017
Panos Dodis | 05.07.2017
Georgia Drakaki | 05.07.2017
Nicolas Androulakis | 05.07.2017
Η Κουμάνα
Πάνος Θεοδωρίδης | 22.07.2016 | 01:48
 
Την φιλοπερίεργη κυρά Λαζίτσα ή Τζιρτκίτσα, που προέρχεται από την καθ΄ημάς Δύσιν, και με νωθρεύει εν αραιότητι , την ήπιασε πόθος να εκμάθει , θιγγάνουσα τους κροτάφους μου,με ποιές εξεμέτρησα την βιοτήν αλλά σχεδόν καμιάς την φωτογραφίαν δεν κατέχω, επομένως, χτύπησα το ψαχτήρι και έπεσα πάνω στην Κουμάνα.
 
Κουμάνοι ήσαντε καμιά τριανταριά φυλές, αλλά με τους Κομάντσι καμία σχέση,πλην της αγάπης στους ίππους. Λένε ότι Κουμάνος σημαίνει ωχρός, χλεμπονιάρης ξανθομπάμπουρας.
 
Κοντεύουν έτη τριακαίδεκα που χωρίσαμε υπό τραγικές συνθήκες, πάντα φταίχτης εγώ, κι όμως να θυμάμαι που τηνε μάλαζα ώρες πεντεδέκα και άχρι δωδεκαώρου, να κοιταζόμαστε, φρενήρεις και εμμανείς αυτή με το σκοτεινό της βλέμμα, δεινή ψιθυρίστρια, φως των ομματιών μου και άκρως μελαγχολική.
 
Οπότε καταχάρηκα όταν την αντίκρυσα να ανεβαίνει μια σκάλα, άκρως ξένοιαστη και γελαστή, ανέμελη και ευτυχής και πίσω της ένας παιδαράς να την προσέχει. Κινεζούλα την έλεγα και Ανδρομέδα, με ζηλευτή πλατυινία, στιβαρή, κοντούλα και με το σπάνιο χαμογέλιο της να φυλακίζει στο έρκος των οδόντων της, το γλωσσίδι της, έτοιμο να με περιγελάσει.
 
Είσαι λοιπόν καλά, κορίτσι μου, είσαι καλά. Χαλάλι και χαράμι η απόγνωση που τράβηξα και που ζαλώθηκα ένα χαλύβδινο βιτάλιο να μου επιτρέπει μόνον κυνική διάθεση, μακριά από κάθε χαρά.
 
Είσαι καλά, κι αυτό μετράει. Μήτε Κινέζα, μήτε Ανδρομέδα. Είσαι λοιπόν Κουμάνα, ωσάν τη Σίβυλλα που ιστορεί ο  Αντρέα Ντελ Καστάνιο στην βίλλα Carducci. Κι ωσάν την μορόζα Κουμάνα του βασιλέως Λάζλο των Μαγυάρων ,που για χάρη της έκλεισε τη βασίλισσά του σε μοναστήρι.
 
Κι έτσι, χωρις γραμμάριον έρωτος και πόθου, ημπορώ να σε συμπεριλάβω στην επινοημένη οικογένειά μου, καθ΄όσον εκ Κουμάνων απολειφάδι έλκω την μισήν καταγωγήν.
 
Δεκάξι στρατιωτικοί με τον κομισκόρτη τους, τον κατεπάνω τους, εγκαταστάθηκαν στο Χώστιανες, την σημερινή Φούστανη, όπου τους μοίρασαν κλήρο και σύστησαν τις κατούνες των.
 
Εξ αυτών κατάγονται οι Μογλενιτόβλαχοι, που μία απόμοιρά τους, καθ΄α εξήγησαν στον παλαιόν Βάιγκαντ, οδηγήθηκε πάνω από τη Ρέσνα όπου και εποίκισαν το Γκόπεσι και άλλα μέρη της Δασσαρητίας, το χωριό του εκ μητρός πάππου μου. Απεναντι από το Μορίχοβο.
 
Παλιμπαίδιζαν μεταξύ Ρωμαίων και Ασανιδών, με μοιραίον Αλκιβιάδη των τον φοβερόν Συργιάννην, που παντρεύτηκε Παλαιολογίνα και άλλαξε το όνομά του από Σιτζιγκάν(πόντικα) σε κύρι Ιωάννη.
 
Μία των ημερών θα ξεναγήσω την εν κουητώ φιλοπερίεργή μου, και θα της δείξω τον Προσούχ (ήτοι τον ασβόν) τον Τατίκιον και άλλους αργόσχολους της Ιστορίας, να καταλάβει ότι μετά την Άννα Κομνηνή, απλώς διαιτητεύαμε σε εμφυλίους τουρκώνε πολέμους. Κι όταν σας συστήσω, σε τυχαία παρόδια έντευξη, θα γελάσεις αμέριμνη και αυτό θα είναι όλο.
 
Μπάσα μπάρτσα, γιαμαντάν μπίζνι κιουτξαργκιήλ (Ρύσαι ημάς απο του πονηρού) καθ ά διδάσκει ο Codex Cumanicus των μεσαιώνων.
 
 
 
Δείτε επίσης:
da5f7526b9fc4f7b4d3c1fdcc2812651.jpg
235918a75c0b20eae903504b7c737f61.jpg