• • •
• • •
Vera J. Frantzh | 06.07.2017
Panos Dodis | 05.07.2017
Georgia Drakaki | 05.07.2017
Nicolas Androulakis | 05.07.2017
Τρεις λαλούν κι εφτά χορεύουν
Πάνος Θεοδωρίδης | 07.07.2016 | 03:06
Έχω μια θεωρία που ερμηνεύει εν πολλοίς ινατί αυτοί που αντιπολιτεύονται τον Τσίπρα, ποτέ δεν πετυχαίνουν τον στόχο τους.
 
Η θεωρία στηρίζεται σε δύο υποθέσεις εργασίας. Στην υπόθεση της στραβής κάννης και στην υπόθεση «Μάλτα γιοκ».
 
Η στραβή κάννη
 
Οι χρήστες οι εξαρτημένοι από τις ηδονές ενός σκοπευτηρίου σε λουναπάρκ, που είχε δώρον ευστοχίας ένα οξειδωμένο βερμούτ ή ένα αρκουδάκι για να το αγκαλιάζει Εκείνη ώσπου να τηνε στριμώξεις έξω απο το πάρκο της Χαράς, τοποθετούσαν το φουντωτό βελάκι στην κάννη, στόχευαν μια θεωρητικήν ευθεία μεταξύ οφθαλμού σκοπεύτρου και στόχου και βάραγαν (εάν ο χαιρότοπος ήτο στα Βασιλικά) την Γαλάτιστα.
 
Για να πάρεις το έπαθλο, πράγμα όχι δύσκολο, έπρεπε να ψωνίσεις τουλάχιστον δύο τριάδες απο βελάκια, ώστε η τιμή του επάθλου να είναι κατώτερη της συνολικής επένδυσης που ξόδευες.
 
Η «Μάλτα γιοκ»
 
Η χώρα που γέννησε έναν Πίρι Ρέις και τον Μπαρμπαρόσαν, διεσύρετο από έναν διεθνικό μύθο, κατά τον οποίον ο υπερτέλειος στόλος που ετοίμαζαν για να αποκτήσουν την νήσο της Μάλτας, αμη και του γειτονικού Γκότζερ, δεν έβλεπε ποτέ το νησί, διότι ο μπούσουλας ήταν άχρηστος.
 
Ο συνδυασμός αυτών των αφηγήσεων, ερμηνεύει γιατί ο Τσίπρας δεν φαίνεται να πληττεται άμεσα από τις «αποκαλύψεις», τις κατηγορίες και τις παλινωδίες που του αποδίδουν.
 
Διότι ο άθρωπας ξέρει μόνον αυτά που του επιτρέπουν να ξέρει.Επομένως, και να τον σουβλίσεις, και να τον απειλήσεις,  δεν έχει απολύτως τίποτε να σου αποκαλύψει.
 
Ανάλυση της θεωρίας
 
Ο πρωθυπουργός μας κατοικεί στο εσωτερικό ενός κρεμμυδιού που εξοστρακίζει τις επιθέσεις. Ξέρουμε τα ονόματα τουλάχιστον δύο στιβάδων που τον προστατεύουν.
 
Η μία λέγεται Παππας, η άλλη Φλαμπουράρης. Θα υπάρχουν και πολλές άλλες, αλλά δεν κατέω τα εσωτερικά τους. Δεν υπάρχει πάντως περίπτωση να μη υπάρχουν και πασοκογενείς στιβάδες.
 
Διότι οι σύμβουλοι που τον διαμόρφωσαν, στηρίχτηκαν στην Φήμη πως ο Ανδρέας εκείνος, άκουγε με αφοσίωση τις εισηγήσεις κάθε πικραμένου, αλλά σπανίως δεν έκανε του κεφαλιού του.
 
Εξαρχής, οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού, του συνιστούν να μοιράζει ανεκτικότητα και δήθεν εξομολογητική πρόθεση σε κάθε σύμμαχο, προσωρινόν ή ορκισμένον.
 
Γι΄αυτό και οι διηγήσεις της Ζωής, του Λαφαζάνη, του Γκαλμπραίηθ, του Βαρουφάκη και αλλωνών, εμφανίζουν έναν Τσίπρα που άκουε, ενεθάρρυνε και συνεζήτει το κάθε τι, αλλά εντέλει σε άλλα κατέληγε.
 
«Αλέξη, λέω να φτιάξω επιτροπή για το δυσανεκτικό χρέος». «Και δεν κάνεις; Ομπρός,σε στηρίζω»
 
«Κύριε πρόεδρε, να κάμωμεν εναλλακτικά σχέδια αν μας κλάσουν οι γερμανοτσολιάδες». «Ευαγές και λογικόν , Ιάνη. Προχωρείστε»
 
Κουβέντες του διαδρόμου.
 
Ο ίδιος το πολύ να έπαιρνε μια αναφορά επί του ζητήματος, που δεν ήταν απαραίτητο να την διαβάσει. Δεν συμμετείχε σε καμιά σύσκεψη, σε καμιά ενημέρωση, δεν έδινε οδηγίες.
 
Όλα στο μιλητό. Μού΄πες, Σού΄πα, Είπες, Ξείπα.
 
Υπάρχουν τουλάχιστον δύο μαρτυρίες που τον παρουσιάζουν αμήχανο την βραδιά που ταπεινώθηκε το «ναι».
 
Ε,και; Ηταν ο στίχος «κοιμούμαι και η καρδιά μου ξαγρυπνά» ή η βαριάντα «εγώ κοιμάμαι και η τύχη μου δουλεύει».
 
Εξεταστικές, επί των πραγμάτων Επιτροπές, φρικτές καταγγελίες.
 
Καμία επίπτωση στον Τσίπρα. Εδώ άλλαξε πατριό, αυτόν που τον ανέδειξε ύπατο εκ πιτσιρικάδων.
 
Οι σύμβουλοί του στράβωσαν την κάνη και χάλασαν τον μπούσουλα.
 
Όλο και κάποιος αχάπαρος Χουλιαράκης θα εκρήγνυται για το ποιός είναι επιτέλους αυτός ο Γκαλμπραίηθ.
 
Και οι υπερασπιστές του, κυρίως βουλευτές και υπουργοί, έχουν βαθια κρυμμένη μέσα τους την πεποίθηση ότι ο Πρόεδρας τους είπε εκ βαθέων «βαστάτε το εσωτερικό σας «όχι», μπρατίμια».
 
Διότι δεν υπάρχει πιό ισχυρό κίνητρο απο το «και όμως κινείται» του Γαλιλαίου , η το βιβλικό «η Εύα με ηπάτησεν»
 
Εγώ φτωχός γεννήθηκα, τον κόσμο εχω γυρίσει
Μέσα στα φύλλα της καρδιάς ,εγώ έχω μαρτυρήσει.
 
Κατά τα άλλα, η Φώφη ζητά δικαστή και τα συμμαχικά απολειφάδια του Κουβέλη ψηφίζουν τον εκλογικό νόμο της πλάκας ή της δήθεν αναλογικής.
 
Ο Σταύρος βγάζει το τεφτέρι του να υπενθυμίσει σημεία και τέρατα, αλλά συναίνεσε να «να φύγουν οι πρακτικογράφοι» άρα συνέγραψε διήγημα προς βράβευση από το Πάμπλικ.
 
Το πλάνο Χ, ανέθετε τα πάντα στον Βούτση και στον Καμμένο!
 
Και καμιά αντιπολίτευση δεν επεσήμανε πως ο «παντοδύναμος Σύριζα» βασίζεται στην πλέον αρχολιπαρη Λαϊκή δεξιά και μελλοντικά στον Λεβέντη που ακούστηκε μόνον επειδή υπερασπίστηκε τις μεγάλες περιφέρειες, μη και δεν εκλεγεί.
 
Συμπέρασμα:
 
Όταν ρώτησαν τον Αλέξανδρο (της Ολυμπιάδας) τι εύρος πρέπει να πάρει η εκκαθάριση της «συνωμοσίας του Φιλώτα», απάντησε με έναν παραλλαγμένο στίχο του Ευριπίδη:
 
Την νύφη, τον γαμπρό, κι όποιον τους πάντρεψε.
 
Σύρε πέστα στον Κυριάκο αυτά.