• • •
• • •
Vera J. Frantzh | 06.07.2017
Panos Dodis | 05.07.2017
Georgia Drakaki | 05.07.2017
Nicolas Androulakis | 05.07.2017
Αγαθοδαίμονες και μυστικοί προάγγελοι.
Η ζωή στα χωριά 6/30
Πάνος Θεοδωρίδης | 06.04.2014 | 18:00
Σκελετοί στην ντουλάπα
 
 Δεισιδαιμονίες βρίσκονται πολλές στα χωριά, ιδίως όταν πέφτει η νύχτα και όλα μετατρέπονται σε προάγγελους.
 
Είναι κρωξίματα απο νυχτοπούλια αλλα και το πρωινό αηδόνι. Είναι η επιφάνεια τεθνεώτων που τους συνάντησε ένας έφηβος να αστειεύονται σε ταβέρνα που δεν υπάρχει και ένας γέρος ορκίζονταν πως υπήρχε έως τα χρόνια του Ιασονίδη ή του πάππου ενος τρέχοντος βουλευτή.
 
Ωστόσο, το κύριο μυστικό αναλάμβαναν να φυλαξουν φίδια σε μέγεθος μεγάλου πύθωνα που έτρωγε τα τρωκτικά σε μια στέγη αλλά και κουζίνες με ρημαγμένους τσατμάδες, απ όπου μερικά παιδάκια ανακάλυψαν βλήματα ή χειροβομβίδες και τινάχτηκαν στον αέρα.
 
 Πολλές από τις αφηγήσεις έχουν κοινή συνισταμένη τον τραγικό θάνατο ενός συγχωριανού, με κέντρο της διήγησης τον εμφύλιο ή την κατοχή.
 
Πράξεις πολλές αναφέρονται που έχουν καταφέρει να κρατήσουν το χωριό μακριά απο αντεκδικήσεις και ρημαδιό, με κύριο επιχείρημα και έπαινο κάποιου που κατάφερε να κρατήσει το χωριό άοπλο στη διαρκεια του εμφυλίου.
 
Το ίδιο ταραγμένα είναι τα ορμονικά έτη γερόντων που σήμερα δεν τους πιάνει το μάτι, αλλά τα σκανδαλώδη παντρολογήματά τους, άφησαν αναμνήσεις που ταράζουν ακόμη τις εξομολογήσεις των γυναικών την ώρα που ομαδικά αποστειρώνουν βαζάκια για πελτέ ή κόβουν μεγάλα κομμάτια λεμόνι πάνω σε τενεκέδες με λάχανα στα τέσσερα για το τουρσί.
 
Είναι μυστικά περασμένα από ρεντέ, πνευματική ιδιοκτησία δεκαετιών κουτσομπολιού, κόσμου άρρητου σε άντρες.
 
Κι όταν κάποιο βράδι ο μπαρμπα Μιτσάκος έρχεται στο σπιτικό του ενισχυμένος με δυο πενηνταράκια και ρωτάει την κυρά του αν αληθεύει τώρα, τέλος του 2002, ότι η Παρασκευούλα του Περπερή γέννησε δίδυμα σε κλινική, που σήμερα είναι διορισμένα στο λιμενικό,η κυρά του, που σέρνει το μυστικό απο τα τέλη της δεκαετίας του 70, εκφράζει την άγνοιά της και τα βάζει μαζί του που βρωμάει τα τσεμένια και την στεγνή ουζοπότιστη συκομαϊδα.
 
Το ποσοστό των παιδιών που τα έχουν κατηγορήσει πως τα πήραν από γύφτους ή πως έγιναν με την συνδρομή ενός γοητευτικού δοσατζή, μεταξύ αστείου κι σοβαρού, μπορεί να ξεπερνά το 10%.
 
Τα μυστικά του ξένου που ήρθε για το ανταλλακτικό ενός τρακτέρ και ξενυχτάει γιά την αγκαλιά της γυναίκας του τυροκόμου, θα παραμείνει ασφαλές επειδή ο ερωτοχτυπημένος μοιάζει με ένα μακρυνό της εξάδελφο .
 
Δυο συγγενείς δέρνονται στο καφενείο επειδή ο ένας οδήγησε τον άλλον σε μακρά πολιτική ξενητειά. 
 
Ένας κλητήρας  μεθυσμένος ομολογεί σκασμένος πόσα έσκασε στο πολιτευτή σε χιλιάρικα για να αποκτήσει γραφείο στην υπηρεσία του και τις αμέτρητες ταπεινώσεις μιας καρδιάς προκειμένου να μονιμοποποιηθεί.
 
Ενώ προσπαθώ να βγάλω άκρη από την συμπεριφορά ενός συγγενούς μου λήγοντας το 1946, μαθαίνω πως ένας ιερωμένος μόλις έκλεισε ένα απομνημόνευμα όπου τον δέρνουν ανηλεώς  προσφιλή μου πρόσωπα ανήμερα του Αγίου Ανδρέα, την εποχή που έφερναν τον βασιλέα.
 
Κι όμως στο ίδιο καφενείο οι διηγήσεις είναι επάλληλες, ανακριβείς και ματωμένες.Βλάπτουν όλες τους την αλήθεια το ίδιο.
 
Τα βραδάκια μετά την μπιροποσία στα πανηγύρια, βρίσκονται συχνά ευκαιρίες να αλαφρώσει η καρδιά. Εκεί θα μάθεις, εμβρόντητος για έναν υπάλληλο που φάνηκε στα ρείθρα του χωριού αναζητώντας ένα εκκλησάκι του Αγίου Θωμά και πως "μια τσακαλοπαρέα τον στείλαμε αλλού,τελείως, προς το βουνό,πήγαμε στο ξωκκλήσι και το ξεθεμελιώσαμε αλλά δεν βρήκαμε τον θησαυρό με τις λίρες "
 
Στα χωριά ,η παρανομία, ένα μίγμα από αλήθειες και πλάκες χοντρές ,παραλλάσσει μεταξύ τραμπουκιάς, αρχαιοκαπηλείας, μοιχειών και ναρκωτικών τράφων.
 
Κι ένας απο διπλανό χωριό με τρίλιτρο αγροτικό, που περνάει αργά από την δημοσιά, θα κατηγορηθεί πως βρήκε νομίσματα και στεφάνια ή μασούρια από κοκκοράκια φυλαγμένα γιά ένα τάγμα που εξολοθρεύτηκε.
 
Την μερίδα του λεοντος στις υπερβολες κατέχει ο ταραγμένος βίος ξεπεσμένων αρχόντων.
 
Στρώσεις επάλληλες της Αλήθειας με την τερατολογία: η σούμμα απο πολλές εύθυμες βραδυές σε παγωμένα από χιονιά ή καμμένα από λίβα καφενεία.
 
To κράτος, γιά να ανακατευτεί σε εσωτερικη του χωριού υπόθεση, πρέπει να συμπέσει με βάρδια όχι συγχωριανού.
 
Και ακόμη θυμάμαι τον πύθωνα που είδα μικρό μέρος του υποκαμίσου του σε ρεματάκι σε χωριό παρατημένο και νόμισα πως με χαιρετούσε η κόλαση με τα σαραντατέσσερά της πορτόνια, ενώ από τις χαραδρούλες με τους νερόμυλους, γλυστρούσαν οι λαφιάτες σε κουπάκια με ξινισμένο γάλα, που τα έβαζα αξημέρωτα γιά να μη πέφτουν τα σερπετά επάνω μας στην ανασκαφή,αφου η σκαπάνη στέρησε τον παραδοσιακό τους δρόμο προς την τροφή τους.