• • •
• • •
Vera J. Frantzh | 06.07.2017
Panos Dodis | 05.07.2017
Georgia Drakaki | 05.07.2017
Nicolas Androulakis | 05.07.2017
Πολιτική, μήτε για δείγμα
Πάνος Θεοδωρίδης | 25.04.2016 | 03:01
Κανονικά, με τέτοια αγρανάπαυση των ΜΜΕ, δεν έπρεπε να μας λείπει «η είδηση». Τόσες μυριάδες χειρώνακτες του πληκτρολογίου, λιμενεργάτες των ιδεοληπτικών καθελκύσεων, διαχειριστές του ράδιο-αρβύλα από τα χρόνια της γλαυκής θύμησης, και ,ιδίως, γνώστες της αύξησης των like και των «αλληλεπιδράσεων», θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε την παραγωγή ιδιόχειρων ρεπορτάζ, με τον πιό αποτελεσματικό τρόπο:
 
Μια βόλτα έξω από το πολύτιμο τσόφλι μας.
 
Όπου και να κατοικούμε, ό,τι κι αν βράζει στο τσουκάλι μας, απ ΄όποια γιορτή της σάρκας κι αν ξημερωθήκαμε, να κάνουμε καθημερινώς, έναν γύρο του πλησιέστερου οικοδομικού τετραγώνου με το μάτι ανοιχτό και το αφτί παντόφλα, για πεντέξη πραγματάκια:
 
Συζητήσεις συνταξιούχων στα ΑΤΜ, δισταγμούς πελατών στα μαγαζά, ψιλή κουβέντα με καταστηματάρχες που τα ξύνουν εν απογνώσει, επίσκεψη μόνον για αυτοψία σε προποτζήδικο, έπεα πτερόεντα καθώς περνάμε από καφενείο, τέτοια.
 
Δεν μιλώ για περίτεχνες και αφοσιωμένες περιηγήσεις στις κεντρικές αγορές, και για αποτύπωση εντυπώσεων από παρεάκια σε νυχτερινές πλατείες.
 
Το περιβάλλον είναι η μαύρη εργασία, τα θεμέλια μιας ανίκητης μαύρης αγοράς και όλοι κατάχρεοι, αργά η γρήγορα.
 
Μας έφαγε η Θεωρία και η Ύπαρξη.
 
Για τους τεμπέληδες, αρκεί να σημειώνουν κάθε μέρα, τις εντυπώσεις τους από τους κάδους σκουπιδιών που ανταμώνουν. Τα πλαστικά με φαγάκι για τις γάτες. Τα δεμένα σταυρόκομπο σακκουλάκια με καθαρό φαγητό που περίσσεψε. Παρατημένα πάνελα και παλαιά κουφώματα από την υστερία μερικών να ανακαινίσουν το σπιτικό τους, θαρρείς και θα το κατέχουν σε δυό χρονάκια. Τέτοια.
 
Γενικώς, να ξέρετε οι αγοραφοβικοί, πως οι πάντες ψοφάνε να ανοίξουν κουβέντα. Και δεν μένουν στα διερευνητικά του τύπου «πουτάνα όλα» και «αμάν, γκώσαμε». Αυτές είναι οι αναγνωριστικές προτάσεις προς ταξιτζήδες.
 
Οι παντες ψοφάνε για να τους εξηγήσεις περιληπτικά το καθημερινό σου πρόγραμμα, που πάς, ποιός σε γάμησε, και ποιός φαίνεται ανέμελος, προκειμένου να αισθανθούν ελεύθεροι να σου αμολύσουν τα δικά τους.
 
Τα τρόφιμα που προμηθευόμαστε και μόνον, ακυρώνουν κάθε «τοποθέτηση προϊόντων» στις δεκάδες εκπομπές. Διότι τα σαπάκια που αγοράζουμε, υπερβαίνουν κάθε όριο.
 
Και το γαμώτο είναι ότι υποψιάζομαι πως διάφορα είδη, είτε έρχονται βαλσαμωμένα, είτε από μια λιποαναρρόφηση που μπορεί και να επιδοτείται επειδή θεωρείται «καινοτομική επιχειρηματικότητα». Το «υποψιάζομαι» πάρτε το ως ευφωνική χαριτωμενιά.
 
Παλιά, ως μέθουας, ξερνούσα όταν μπέρδευα ποτά. Τώρα, δοκιμάζοντας «νηστήσιμο τυρί» και ξερά σύκα με διοξείδιο του θείου, κόκκινα στίγματα και άρωμα εντομοκτόνου, έγινα εξπέρ σε πόσες ώρες χαλάει η πατάτα, το κρέας, το φρούτο.
 
Διάβασα μια χάρτα της Νέας Δημοκρατίας.Σα να έλουσαν με φρεόν μια σειρά απόψεων ,ώστε να ασπρίσουν.
 
Πολιτική τέχνη δεν υπάρχει πουθενά.
 
Για τον Σύριζα, δε χρειαζεται να χαραμίσω γραμμή.
 
Όσοι μπορούμε και  πληρώνουμε ρεύμα και τηλέφωνο, είμαστε φοβερά προνομιούχοι. Και χαραμίζουμε το προνόμιο. Διότι μας περιμένει, αν ξεπέσουμε, ο καθρέφτης του εσωτερικού μονολόγου, αυτής της αυτάρεσκης μπαμπεσιάς.