• • •
• • •
Vera J. Frantzh | 06.07.2017
Panos Dodis | 05.07.2017
Georgia Drakaki | 05.07.2017
Nicolas Androulakis | 05.07.2017
Πατατοκέφαλοι
Πάνος Θεοδωρίδης | 21.02.2016 | 05:29
1
Η πατατοκεφαλία είναι το πιο γνώριμο χαρακτηριστικό ενός καλού πολιτικού. Διότι η πατάτα προέρχεται από πατατόσπορο, φυτεύοντας δυό μάτια  που έσκασαν απο τη σάρκα του γεωμήλου, μεγαλώνει στα σκοτεινά αποφεύγοντας το φως του ήλιου, παγώνει εύκολα αν δεν προστατευτεί, όταν πρασινίζει είναι τοξική, το ποσοστό του νερού που περιέχει είναι ίδιο με το ποσοστό του ανθρωπίνου σώματος, μαγειρεύεται με εκατοντάδες τρόπους και υπάρχουν αμέτρητα είδη και παραλλαγές της, πράγμα που δεν ισχύει στον μαϊντανό και στο ξυλάγγουρο.
 
Ο πατατοκέφαλος δεν χρειάζεται να είναι ρήτορας, έξυπνος, εύστροφος, μορφωμένος  ή τσαχπίνης.
 
Με καλή συντήρηση, μπορούν να παραχθούν από μια και μόνη πατάτα, αρκετές πατατιές.Επομένως βρίσκεται σε ετοιμότητα παραγωγής πολυτύπων.
 
Δεν θα γίνει παρά σπανίως είδος εν ανεπαρκεία . Από πατάτες φυτεμένες σε ένα τετραγωνικό γής, παίρνεις παραπάνω από ένα κιλό καρτόφια.
 
Επίσης,υπάρχουν πατάτες διαφόρων χρωμάτων, άλλες βράζονται ,άλλες είναι για τηγάνι, για οφτό, για τσιπς, χώρια τα πατατάλευρα που μειώνουν το κόστος των πολτών που αγοράζουμε. Από τα μάτια τους βγαίνουν βλασταράκια, φύτρο που μοιάζει μαλακό και απροστάτευτο, και από εκεί η αναπαραγωγή τους.
 
2
Τέρμα με τιςκαταγραφές της φύσης, ας περάσουμε στην ανθρώπινη κατάσταση.
 
Η τελευταία εσοδεία πολιτικών που χαιρόμαστε να παρακολουθούμε στην Βουλή, έχει ραντιστεί, δεν προσεβλήθη από τις τρέχουσες ασθένειες και δίνει την εντύπωση ( η Βουλή) τελάρου ευνοϊκού για την ανάπτυξή τους.
 
Με άξονα το σταθερό βλέμμα του Προέδρου της Βουλής  κατενώπιον προς το άπειρο, δεξιά του υπάρχουν ίχνη σολανίνης σε μερικές πατατοκεφαλές,ενώ από το καφέρυθρο χρώμα μερικών φλοιών, αναγνωρίζονται σποραδικά μερικοί γλυκοπατατοκέφαλοι.
 
’Αλλο είδος δεν ευδοκιμεί στην μεγάλη αίθουσα.
 
Βέβαια, στα ορεινά του Αμφιθεάτρου, παρατηρείται ένας πειραματισμός ,να δημιουργηθεί το είδος της καπνιστής πατάτας, ανεπιτυχώς, για την ώρα.
 
Μαϊντανοί, ζιζάνια, τσουκνίδες και λαχανοντολμάδες, τριαντάφυλλα που τα κατέλαβαν μελίγκρες και μεταλλαγμένοι σπόροι, απλώνονται στην υπόλοιπη χώρα.
 
3
Το κείμενο αυτό δεν απευθύνεται σε αυγοκέφαλους που ενδέχεται να το θεωρήσουν ως προσβολή του κοινοβουλευτισμού. Διότι είναι υπέρ του πολιτεύματος, γραμμένο από μπουμπουνοκέφαλο.
 
Παρακολουθώντας συνεδριάσεις της (όπως η πρόσφατη «διασταύρωση ξιφών» μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη) μένεις βαθύτατα ήρεμος και απαθής.
 
Δεν αγορεύουν ταχυδακτυλουργοί, οπότε να σε νοιάζει τι θα απογίνουν τα κουνελάκια που βγαίνουν απο τα ημίψηλά τους.
 
Δεν αγορεύουν ανθοπώλιδες, ώστε εκ των λόγων τους να στρώνεται το δάπεδο από κοτσάνες λουλουδιών που γλυστράνε αν μαραθούν.
 
Οι νόμοι που φοβόμαστε έχουν ψηφιστεί, οι λεγόμενοι εφαρμοστικοί νόμοι προκαλούν εντάσεις, αλλά όχι στο ζύγι, αφου δεν υπάρχει ζυγαριά ή παλάγγο να αποτιμηθούν, όλα είναι Κολιάτσου-Παγκράτι, δρομολογημένα, ενώ στα εθνικά ζητήματα το δρομολόγιο είναι Βούλγαρη-Σφαγεία.
 
4
Βέβαια, έζησα αρκετά χρονάκια στους Χωρεπισκόπους, δυό βήματα από το αρχοντικό του Δημητρίου Αρλιώτη (1777-1860) φίλου και βιογράφου του Καποδίστρια, που κατά την τοπική παράδοση, αυτός έδειξε πρώτος την πατάτα στον κυβερνήτη και πρώτος τις φύτεψε στα κτήματά του στο Αγύρου. 
 
Εκεί τις είδα, μικρές και νόστιμες, να τις κοπανάνε με πέτρα και να προσθέτουν λάδι και σκόροδο και το ταψί να μοσχοβολάει, ενίοτε προσθέτοντας σινάπι και μυρώνια.
 
Μόνο που κανένας τους, δεν έγινε  πατατοκέφαλος.
 
Ο καθένας το εργόχειρό του, μέσα στις θυέλλες του καιρού τους, ζωντανοί οργανισμοί, εριστικοί ή δολοπλόκοι, με την πολιτική στο αίμα τους, κι ας ήταν όσο καταχθόνιοι ή ριζοσπάστες ήθελαν.
 
Η χώρα μου, εκτός απο αθρόες εισαγωγές, άρχισε εντατική καλλιέργεια πατάτας και γεννά πατατοκέφαλους, σε στεριά και θάλασσα.
 
Δεν βλέπουμε πια κόντρες και έριδες, συμφωνίες και ίντριγκες.
 
Άκεφες, επιδοτούμενες παραστάσεις μόνον, όπου η ταπεινή αντιμισθία, το φαλιμέντο και η δημιουργία γενεών ανθεκτικών στην ηλιθιότητα μας περιμένει σε κάθε νέα ημέρα, ώσπου να γυρίσει ο τροχός και η Σάρκα με την Ηδονή θα ξαναγίνουν θελκτικές.