• • •
• • •
Vera J. Frantzh | 06.07.2017
Panos Dodis | 05.07.2017
Georgia Drakaki | 05.07.2017
Nicolas Androulakis | 05.07.2017
Η Άτροπος, η Κλωθώ, η Λάχεσις
Πάνος Θεοδωρίδης | 19.01.2016 | 04:42
Στις ιστορίες που μοιάζουν απέθαντες, και οδηγούν τις γενιές σε αρραγή συμπεράσματα, μικρό αλλά επίμονο τμήμα καλύπτει ένας σεναριακός ιστός που αποδίδει στην Μοίρα, στο Κακό το Ριζικό μας και στο Φούντωμα των Αμαρτιών, κάθε στραβοπάτημα.
 
Οι εθνικοί τιμωρήθηκαν «επειδή ήταν ειδωλολάτρες», πιστεύουν οι ενάντιοι ,με το μάτι στο μέλλον όπως διακρίνεται στον τελβέ του καφέ και σταυροκοπιούνται πεπεισμένοι για την επιρροή μιας φορητής εικόνας.
 
Το Ισλάμ κυριάρχησε επειδή το χριστιανικό σύμπαν εξέπεσε, χαμένο στις αντινομίες του και στις ανομίες του.
 
Η Πόλη έπεσε επειδή υπήρξαμε αμαρτωλοί.
 
Ο Αγάς που αναφέρει ο Μακρυγιάννης, εξηγεί ότι η επανάσταση των Ρωμιών συνέβη διότι «τον αδικήσαμε τον Ρωμιό»
 
Ο Σεφέρης, επιστρέφοντας Οκτώβριο του 1944 στην Ελλάδα, σκέφτεται το ενδεχόμενο να σωθεί το λάδι της χώρας, όπως συνέβη με το κρατίδιο της Κομμαγηνής.
 
Ο Νταλγκάς, δεινός τραγουδιστής, που ξοδεύτηκε στα υπερωκεάνεια και κατέληξε σε κανταδόρικο στυλ με τον Φίλανδρο σε καλό μαγαζί, άδοντας το «που να βρω γυναίκα να σου μοιάζει», στην ουσία εξηγεί την απορία του «που να βρω γκουβέρνο να μου μοιάζει»
 
Ο Παντελίδης, φτιάχνει κέφι στους χαροκόπους και στους καψουρόμαγκες, μπροστά σε ένα λοφάκι από λέλουδα που του εξακοντίστηκαν μαζί με τα δισκάκια, αγνοώντας πως επαναλαμβάνει την παράσταση της Γουίνι με την Τσίγκου, στα χρόνια της αποστασίας.
 
Α, οι ευτυχισμένες μέρες!
 
Η μισή Ελλάδα, πιστεύει πως εκπέσαμε «επειδή έκλεβαν». Η άλλη μισή πιστεύει ότι μας τιμωρούν επειδή είμαστε διαφορετικοί.
 
Αλλά η χώρα διαθέτει πολλά έτερα ημίσεα. Έχει τους μισούς να πιστεύουν πως όλα είναι ζήτημα χρέους, άλλους μισούς να είναι πεπεισμένοι πως όλα είναι γραμμένα κάτω από το σφουγγάρι, χωρις να λείπουν μήτε οι μισοί που τα ρίχνουν σε χύμα πρωθυπουργούς ή σε υστερικούς καλβινιστές. Και ποτέ δεν έχασε τη φόρμα μου το μισό πλήρωμα που νομίζει ότι απλώς φταίμε ή το παράλλο, πως φταίνε οι άλλοι.
 
Μη μου ανησυχείτε, δεν έχασα τον λογαριασμό. Εμφανίζονται καμιά δεκαριά «μισές αλήθειες» διότι κανένας πολίτης δεν υπάρχει που να παραμένει στα όρια του δέρματός του.
 
Ολόγυρά του ακτινοβολεί μια δημιουργημένη από τον ίδιο θαβώρεια περιοχή που μόνον  ο ίδιος βλέπει.
 
Ίσως πρόκειται για ένα παιχνίδι, αλλά είμαι πεπεισμένος πως δεν σκεφτόμαστε μήτε με το μυαλό, μήτε εκ νεφρών και καρδίας. Σκεφτόμαστε μέσω των ψευδαισθήσεων ή παραισθήσεων που αραδιάσαμε ως μάντισσες τριγύρω μας.
 
Ιδίως στην Πολιτική, που είναι η άρνηση κάθε Μεταφυσικής, παίζουμε ανηλεώς.
 
Ο Κυριάκος είναι ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας με φιλελεύθερη ολόγυρα αχλύ, αλλά ψηφίστηκε από ηλικιωμένους και απόμαχους που θα φρουρήσουν τις συντάξεις τους έως το αναμενόμενο Ολοκαύτωμα.
 
Ο Σύριζα ήρθε για να μείνει και θα μείνει, ακόμη κι αν αλλάξει εκατό ηγέτες και ονόματα. Είναι  ο μόνος πολιτικός σχηματισμός που μεταλλάσσεται και επιμένει, τουλάχιστον από τα χρόνια του Κωλέττη. Ελάχιστη σημασία έχει που η τωρινή του φάση εμπεριέχει αριστερή ορολογία. Αλλά ο Κωλέττης είχε γραμματικό του τον Γεώργιο Παράσχο, αδελφό του Αχιλλέα που έγραφε Θουρίους (με το κράνος βαρύ στο σκοτάδι/ και την λόγχη σε χέρι θρασύ) και η ποιητική ορφάνια του μικρού αδελφού, δέκα χρόνια χωρίς τον πρεσβύτερο, δείχνει τι επιδραστικό άτομο υπήρξε.
 
Η Πολιτική εντέλει στην χώρα μας μοιάζει περισσότερο με διαχωρισμό σε αυτούς που μένουν και αυτούς που φεύγουν. Η πατρίδα σαφώς δεν μας χωράει όλους. Οπότε το μάθημα το ξέρουμε καλά: δεν είναι «οι προοδευτικοί» και οι «αντιδραστικοί» που αλληλοβασανίζονται, μήτε κάτι Καταχθόνιοι και Ριζοσπάστες. Είναι οι Κατσικωμένοι και αυτοί που έχουν Αέρα στα Πανιά τους.
 
Οι Κατσικωμένοι απλώς κατσικώνονται και δεν λείπουν από καμία εγκυκλοπαίδεια. Οι άλλοι, είτε τους έβαζαν σε καράβια να στήσουν αποικίες, ή τους έστελναν στις Γερμανίες και τώρα στις Βουλγαρίες. Κι όταν μένουν εξ ανάγκης στη χώρα, από αχρηματία ή πολυχρηματία, ονειρεύονται παραλίες στην Παραγουάη και μάμπο στο Τσούμπο Τσάμπο.
 
Αυτοί είναι οι αυτουργοί του λόφου πέριξ του μικροφώνου Παντελίδη τινός.Οι Άγγλοι επινόησαν τους Γουίγκς, εμείς τους Γουίνις.
 
Τα όνειρα, έχουν διεύθυνση, τηλέφωνο και wi-fi και λέγονται Μαθηματικά. Ένας ευφάνταστος και πλούσιος τρόπος σκέψης ,που δεν είναι μήτε «στεγνός», μήτε άχαρος. Και μόνον η περιπέτεια του Ολοκληρωτικού λογισμού και οι Μιγαδικοί Αριθμοί, το αποδεικνύουν.
 
Αλλά τέτοιες ώρες, τέτοια λόγια.