• • •
• • •
Vera J. Frantzh | 06.07.2017
Panos Dodis | 05.07.2017
Georgia Drakaki | 05.07.2017
Nicolas Androulakis | 05.07.2017
Πρόχειρο διαγώνισμα
Πάνος Θεοδωρίδης | 18.08.2015 | 01:30
Το μάθημα
 
Επειδή κανένας δεν σκέφτηκε ακόμη να φτιάξει δέκα ταμπέλες, στις γλώσσες των προσφύγων ,στα καράβια που τους βάζουν και στο λιμάνι του Πειραιά, με οδηγίες (σύμφωνοι, αργούν οι διορισμοί της υφυπουργού) λέω να περάσουμε την ώρα μας διαβάζοντας πληροφορίες.
 Μερικές είναι παρωχημένες, αλλά ας κάνουν και κάτι πληρέστερο οι θρυλικοί «αρμόδιοι»...
 
Αφγανοί
 
Οι περισσότεροι φεύγουν από την πίεση των Ταλιμπάν και  πηγαίνουν  στο Πακιστάν. Τελευταία, το Πακιστάν τους βάζει εμπόδια.
 
Ο δρόμος προς το Ιράν είναι εμποδισμένος. Δεν τους καταγράφουν και δεν τους θέλουν.
 
Αναγκαστικά, βρίσκονται στην Τουρκία μέσα από μεταφορείς.Εκεί, τους  διώχνουν από τα αστικά κέντρα και προσωρινά τους οδηγούν στην Αλικαρνασσό, στο μεγάλο παζάρι.
 
Έχουν δεκαπλασιαστεί από το 2010, και αυτή η προσφυγιά κρατάει από τον καιρό της σοβιετικής εισβολής και ανεβοκατεβαίνει αριθμητικά. Το πρόβλημά τους είναι πως δεν δέχονται εύκολα να τους παραχωρήσουν άσυλο. Μερικοί έχουν καταγγείλει πως περιμένουν χρόνια, αλλά οι πηγές μου δεν είναι και πρώτης κατηγορίας.
 
Από τους πρόσφυγες, αυτοί είναι οι πλέον απελπισμένοι, γι αυτό και έτρεξαν στον Ελαιώνα πρώτοι.
 
Οι Αφγανοί έχουν φυλές που μιλούν πέρσικα, γι αυτό, κατά περίπτωση, εμφανίζονται ως Ιρανοί και Αφγανοί, ανάλογα με την χώρα που τους φιλοξενεί. Μιά τοπική Ινδικη κυβέρνηση έδωσε άσυλο σε Χίντου και Σιχ από το Αφγανιστάν, «επειδή είναι αίμα τους».
 
 
Πακιστανοί
 
Είναι οι «λιγότερο πρόσφυγες» απ΄όλους τους λαούς. Το Πακιστάν είναι η δεύτερη, μετά την Τουρκία, χώρα καταφυγής προσφύγων. Παραδοσιακά.
 
Οι Πακιστανοί που ζούνε κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, ζορίζονται από τους γείτονες Ταλιμπάν και επιθυμούν την Ευρώπη για να βελτιώσουν τη ζωή τους.
 
Ένα μικρό ποσοστό το δέχεται η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και επειδή έχουν άκρες, συγγενικές και άλλες, σε χώρες της Ευρώπης, συμμετέχουν στα καραβάνια των απελπισμένων που πληρώνουν μαφφίες διαφόρων χωρών, γιά να καταλήξουν στον «παράδεισο».
 
Το Πακιστάν είναι η χώρα που αποδέχεται τον επαναπατρισμό. Από τα στοιχεία που έχω, έχουν πάρει εισιτήριο επιστροφής και μετρητά ,κάπου 250 χιλιάδες υποψήφιοι μετανάστες, από ευρωπαϊκές χώρες.
 
Έχουν παράδοση στην αεροπορική μεταφορά. Αρκετοί χρησιμοποίησαν τοπικές εταιρείες ή τουρκικές, και τις γραμμές τους, για να φτάσουν στην Τουρκία.
 
Στην πραγματικότητα, ο δρόμος Πακιστάν-Αφγανιστάν- Ιράν- Τουρκία ή Ιράκ, δεν είναι κατάλληλος για πεζοπόρους και οι μεταφορείς εκμεταλλεύονται τους αεροπορικούς φτηνούς ναύλους, όπου τους φοράνε καπέλο.
 
Ιρανοί
 
Υπάρχουν, αλλά σε μειωμένα ποσοστά, παρότι μπαίνουν και βγαίνουν από τη χώρα συχνά μεταπολεμικά, έτσι που άλλαξε το καθεστώς τους και σκληραίνει ή μαλακώνει, αναλόγως της εξωτερικής τους πολιτικής.
 
Ιρακινοί
 
Οι Κουρδικής καταγωγής καταφεύγουν στο ημιαυτόνομο Ιρακινό Κουρδιστάν και τους βολεύουν σε στρατόπεδα και καταυλισμούς.  Οι υπόλοιποι Ιρακινοί, όπου και όπως μπορούνε. Κούρδοι της Συρίας καταφεύγουν στο ίδιο Κουρδιστάν.
 
Σύριοι
 
Είναι η μεγαλύτερη ομάδα προσφύγων, και  τα στοιχεία αναφέρουν τουλάχιστον ένα τέταρτο, αλλά έως και ένα τρίτο του πληθυσμού . Το μεγαλύτερο ποσοστό καταφεύγει στην Τουρκία ενώ δεν πάνε πίσω ο Λίβανος και η Ιορδανία. Έχουν σκοπό να βρεθούν στην Ευρώπη.
 
Διεθνείς  οργανισμοί τους παρείχαν στα στρατόπεδα υλικά ξεχειμωνιάσματος, εις είδος.Σε μερικούς καταυλισμούς τους πληρώνουν ένα μικρό μηνιάτικο, από 25-35 ευρώ, για να υπάρξει αγορά, ενώ φροντίζουν καπως την εκπαίδευση των παιδιών και αγωνίζονται να τους βρούνε και δουλειά,αλλά αυτά με το σταγονόμετρο.
 
Στην περίθαλψη, τσοντάρουν οι χώρες υποδοχής και αναρίθμητες ΜΚΟ και γραφεία διεθνών οργανισμών. Άλλοι για το ονόρε, άλλοι ονομαστικά, πολλοί χύνουν το αίμα τους και ξοδεύουν την ικμάδα τους σπάταλα
 
Το Ισραήλ, ιδιωτικώς , έχει φροντίσει ανθρωπιστικώς, μερικες δεκάδες προσφύγων,ιδίως στα νοσηλευτήριά τους.
 
Η Ιορδανία, που είχε ζητήματα με τους Παλαιστινίους από πάντα, δεν τους περιλαμβάνει με προθυμία στην κατηγορία των προσφύγων. Πάντως έχει υπολογίσει κοντά ένα δις δολάρια για τους καταυλισμούς,αλλά πολύ απέχει από το να βρει τα λεφτά.
 
Ο αδύναμος Λίβανος φιλοξενεί πολλούς, αλλά ανησυχεί μη και του χαλάσουν τις σέχτες που τον κυβερνούν.
 
Τα στρατόπεδα και οι καταυλισμοί της Τουρκίας είναι 22 και θα γίνουν κι άλλα, αλλά είναι ζήτημα να καταφέρνουν να φιλοξενήσουν το ένα δέκατο από την συριακή προσφυγιά.
 
 Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ και Σαουδική Αραβία, αρνήθηκαν να δεχτούν πρόσφυγες.Α, το Κατάρ πήρε 42! Και το Μπαχρέιν λέγεται πως δίνει υπηκοότητα σε επιλεγμένους πρόσφυγες.Η Σαουδική Αραβία έδωσε 280 εκατομμύρια δολάρια για βοήθεια σε είδος.
 
Οι Ηνωμένες πολιτείες έδωσαν βοήθεια αξίας 800 εκατομμυρίων και  δέχτηκαν 90 πρόσφυγες, ενώ έταξαν πως θα πάρουν 2000.
 
Το ίδιο και η Βρεττανία, θα δεχτεί 500 «κομμάτια».
 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και μερικά κράτη της έχουν δώσει βοήθεια αξία 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων και έχει εγκρίνει κι άλλα κονδύλια.
 
Η Σουηδία, δέχεται κοντά 10 χιλιάδες πρόσφυγες κάθε χρονιά και τους έχει κοντέψει στις 100 χιλιάδες.
 
Η Βραζιλία έχει τάξει άσυλο και εγκατάσταση και δίνει εν μέτρω βίζες.Υπάρχει Συριακή ομογένεια, εκεί.
 
Η Γερμανία έως σήμερα έχει δεχτεί πάνω από 100 χιλιάδες.Η Ελβετία το σκέφτεται.
 
Πέρισυ το Ιράν έστειλε «150 τόνους ανθρωπιστική βοήθεια, ανάμεσά τους 3 χιλιάδες αντίσκηνα και δέκα χιλιάδες κουβέρτες μέσω της Ερυθράς ημισελήνου».
 
Η Κίνα έστειλε 200 χιλιάδες δολαρια στην Ιορδανία.
 
Ο Καναδάς υποσχέθηκε να δεχτεί 1300 πρόσφυγες( για την ώρα μήτε 10 άτομα!) και έταξε εκατό εκατομμύρια δολάρια υπό όρους.
 
Η Κολομβία δέχτηκε μερικούς και βρήκε τρόπο να τους μάθει Ισπανικά.
 
Η Ρωσία έδωσε άσυλο σε 1000 πρόσφυγες και έδωσε δέκα εκατομμύρια δολάρια σε Λίβανο και Ιορδανία.
 
Πολλά στοιχεία είναι από το 2013, άλλα μπορεί να βελτιώθηκαν, μερικές πηγές μπορεί να στέγνωσαν.
 
Η Συρία είχε παλιά 17 εκατομμύρια πληθυσμό και η 'Υπατη Αρμοστεία μετράει τους πρόσφυγές της σε πάνω από 4 εκατομμύρια.Είναι σουνίτες κατά 60%, ανάμεσά τους Κούρδοι και Τουρκμένοι, ενώ 13% είναι Αλεβίτες, Ιμαμίτες (twelvers) και Ισμαηλίτες Σιίτες και 10% χριστιανοί, πατριαρχικοί του Αντιοχείας, ουννίτες,Ασσύριοι, αρμεναίοι και προτεστάντες. Εχει και μισό εκατομμύριο Δρούζους.
 
Επίμετρο για τον υπερπρωθυπουργό κύριο Φλαμπουριάρη, που παραπονέθηκε ότι «τα άλλα κόμματα δεν καταθέτουν προτάσεις ενώ εσείς του Τύπου καλά κάνετε και λέτε αυτά που λέτε»
 
To διαγώνισμα
 
Μερικά ερωτήματα λοιπόν.
 
1.Θα στείλετε τη λυπητερή του Ελαιώνα στην Ευρώπη;Αφού δεν έχει πρόσφυγες από την Συρία.
 
2.Δεν καταλαβαίνετε πως έτσι και γυρίσει η Ευρώπη και κόψει τον τσαμπουκά σας,οι Σέρβοι θα τα ρίξουν στους Μακεντόνκι και οι Μακεντόνκι σε εμάς, αφού εμείς τους καταγράφουμε και θα μας θεωρήσουν ως χώρα πρώτης επαφής,άρα θα μας τους γυρίσουν πίσω; Ξεμπλέξαμε από το Δουβλίνο 2, ή σας συμβούλεψε πάλι ο Βαρουφάκης που τον ακούει η Ευρώπη και χέζεται στα βρακιά της;
 
3.Γιατί οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που έρχονται στη χώρα, κάνουν την βόλτα νησιά-καταγραφή-εισιτήρια πλοίου-Αθήνα-Λεωφορεία-Εύζωνοι; Αν το «Ελευθέριος Βενιζέλος» έκανε επί είκοσι μέρες το δρομολόγιο Κώς-Λέσβος-Θεσσαλονίκη, θα είχαμε 25 χιλιάδες καταγεγραμμένους πρόσφυγες στους Ευζώνους,χωρις να μεσολαβεί μη κυβερνητικός ανθρωπισμός και μαφφίες εκμετάλλευσης.
 
4. Γιατί δεχτήκαμε να επεκτείνουμε το σύστημα των Πακιστανών, Αφγανών και Τούρκων δουλεμπόρων σε όλα τα Βαλκάνια;
 
5.Σκεφτήκατε να εκπαιδεύσετε τους Πακιστανούς και να τους αφήσετε άν θέλουν να γυρίσουν στην πατρίδα τους με ολίγα μετρητά και μιά ταχύρρυθμη επαγγελματική εκπαίδευση, κατάλληλη γιά την χώρα τους; Ξέρετε ότι ένας πετυχημένος Μπενγκάλι ή Πακιστάνι, έχει όνειρο να διατηρεί ένα μεγάλο κοτέτσι καθώς δεν γνωρίζει να αντιμετωπίσει τις ασθένειες των πουλερικών;
 
6. Θέλουμε η δεν θέλουμε βοσκούς στην Ελλάδα, ώστε οι Αφγανοί να ξεκινήσουν έναν τρόπο ζωής αντί να «λιάζονται» μια και κανείς δεν τους θέλει;
 
7. Μήπως να φτιάχναμε με ευρωπαικά λεφτά έναν καταυλισμό για εκατό χιλιάδες νοματαίους και οικογένειες στην Τουρκία πέραν του Ταύρου και οι εθελοντές μας να δούλευαν μετρήσιμα και φιλότιμα για την ζωάρκεια, την εκπαίδευση, την υγεία και να εφεύρισκαν δουλειές να έχουν να ζούνε τόσες οικογένειες;
 
8. Έχετε κατά νουν να φτιάξετε τον «καταυλισμό που λείπει» στη βόρεια Ελλάδα, ώστε να γλυτώσουν οι αθρώποι από τους εντόπιους ληστάρχους των δρόμων;
 
9.Θέλετε μήπως να σας υποδείξουμε και τους τόπους προσωρινής διαμονής;
 
10.Στα Σκόπια, πήγατε; Στη Σερβία; Μήπως να τσοντάρουμε να βάλουν κι άλλα δρομολόγια προς Ουγγαρία;
 
11.Αν θέλουν να πάνε στην Ευρώπη οι πολλοί, τι κρατάτε το φράγμα στον Εβρο; Μήπως να ανοίγατε μια πόρτα να τους καταγράφατε, και μετά να δούλευε το τραίνο Ορεστιάδα-Εύζωνοι με λεφτά της Ευρώπης; και οι ναυαγοί των νησιών, κατευθείαν στο βορρά με ελληνικά πλεούμενα;
 
12. Στην Τουρκία πήγατε, με διακόσια εκατομμύρια ευρώ, ευρωπαϊκά λεφτά στο τραπέζι κατ έτος, να δείτε τι συνεργάσιμοι που θα γίνουν;
 
13. Το γραφείο της ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ελλάδα, θα το «ευλογήσετε» λιγάκι;
 
14. Αν επιμένετε στην ευγενή σας τύφλωση, σκεφτήκατε να ετοιμάζεστε για καμιά τριανταριά «ανοιχτές Αμυγδαλέζες» κυβερνημένες από τον ΟΗΕ, πρίν σας πάρουν χαμπάρι;
 
15. Μήπως «η πρωτεύουσα των προσφύγων» και «τα νησιά ως αναστολείς της προφυγιάς» είναι μνημειώδους χαρακτήρα ιδέες κομπραδόρων και προμηθευτών ζωντανής σάρκας για τις υπόκοσμες και υπόγειες βλέψεις σας;