• • •
• • •
Vera J. Frantzh | 06.07.2017
Panos Dodis | 05.07.2017
Georgia Drakaki | 05.07.2017
Nicolas Androulakis | 05.07.2017
Οι καλές ιδέες σπανίζουν
Πάνος Θεοδωρίδης | 04.06.2015 | 03:40
Οι Δήμοι Γλυφάδας, Αλίμου, Αργυρούπολης-Ελληνικού και Παλαιού Φαλήρου έχουν έκταση 52 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Τα 5,3 καταλαμβάνει η περιοχή του παλιού αεροδρομίου.
 
Το αεροδρόμιο είναι για πούλημα. Οι γύρω κάτοικοι το θέλουν πάρκο.Ο καιρός θα δείξει.
 
Όλο το πολεοδομικό συγκρότημα Αθηνών, έχει 1325 πάρκα, δάση και χώρους πρασίνου (έχει κι άλλο πράσινο αλλά ανήκει αλλού) με συνολική έκταση 3,366 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το πεδίο του Άρεος, για να παίρνετε μιά ιδέα ,είναι 277 στρέμματα.
 
Νότιος τομέας Αθηνών. Υπάρχει και αντιπεριφερειάρχης εκεί. Λέγεται Χρήστος Καπάνταης (το επίθετο παρουσιάζει παραλλαγές) και είναι λογιστής. Σπούδασε οικονομικά. Άλλες φορές εμφανίζεται το σώψυχό του: αναφέρεται ως οικολόγος. Μα το Θεό.
 
Οι τέσσερις Δήμοι, σύμφωνα με κάτι που λέγεται ΕΣΔΑ και είναι φρέσικο, ψάχνουν 12 στρέμματα για «ήπια διαχείριση στερεών αποβλήτων».
 
Υποθέτω πως το ηπιότερο εργαλείο αυτού του επικερδέστατου (στον κόσμο όλον και στον ντουνιά πλην Ελλάδας) δικτύου ζουμιών, μπάζων και σκουπιδοσακούλας είναι ένα μέρος όπου σταθμεύουν, συντηρούνται και ,άμα λάχει, πλένονται οι σκουπιδιάρες και οι κάδοι.
 
Υποθέτω, δεν είμαι σίγουρος. Επειδή στη Νέα Μάκρη, εκεί που ήταν η αμερικάνικη βάση, εκτός από τα αρχαία της Μπρέξιζας, έχει σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις και ώ του θαύματος, έναν ΧΑΔΑ καταμεσής.
 
Το ΧΑΔΑ ξέρω τι θα πει. Χώρος Ανεξέλεγκτης διάθεσης Απορριμάτων. Με σφραγίδες και υπογραφές. Έργο του 21ου αιώνος.
 
Οι Δημαρχαίοι, που δυσφορούν με ένα νεκροταφείο και χαίρονται που «η περιοχή απέκτησε πάρκο 12 στρεμμάτων» βάσει του νέου ΕΣΔΑ, έχουν την ευθύνη των «μη οχλούντων» ζητημάτων στη διαχείριση αποβλήτων.
 
Και βρήκαν ως Φίλιπποι τον Ναθαναήλ, ήτοι τον αντιπεριφερειάρχη του Νότου. Ο οποίος, εκτός από αρμοδιότατος Λογιστής –Οικολόγος, ήταν είκοσι χρόνια και αλλιώς πράσινος: έως το 2009 ήταν οργανωμένος στο ΠΑΣΟΚ.
 
Μόνον έξι χρονάκια επαναστάτης.
 
Και του είπαν ότι για τον ΕΣΔΑ και βάσει του ΕΣΔΑ, δεν υπάρχει χώρος σε 47 τετραγωνικά χιλιόμετρα, επειδή έχει μαγαζά, φτώχεια, χλίδα και άλλα δραματικά και είπαν να πάρουν μια φλίδα από το αεροδρόμιο.
 
Ο Καπάνταης συμφώνησε και τα είπε στην υφυπουργό Νάντια Βαλαβάνη. Που είναι των οικονομικών επιστημών και ποιήτρια.
 
Μια λεπτομέρεια: στις εκλογές για την Περιφέρεια, η κυρία Βαλαβάνη ήταν συνυποψήφια του οικολόγου-λογιστή για την νότια Αθήνα.
 
Το λέει ο Γούγελας.
 
Η Βαλαβάνη συμφώνησε. Κι επειδή είναι των συλλογικοτήτων, βγαίνει, ενώ είναι αναρμόδιος και ο άλλος οικολόγος της κυβέρνησης, ο γελαστος Τσιρώνης, που αλλαχού τσιτάρει μια φράση από τον Χρόνη Μίσσιο και δηλώνει πως συμφωνεί κι αυτός.
 
Όποιος έχει αρχίσει να καταλαβαίνει το στύλ της διοίκησης που επικρατεί, δεν νομίζω πως αμφιβάλει πως η μηχανή στήθηκε για να αποδυναμωθεί η πώληση του λεγομένου φιλέτου. «Για ένα ψωροδις» ή «80 ευρώ το στρέμμα» που έλεγαν πέρισυ.
 
Συγγνώμη για την έκφραση,αλλά στις μοκάρες μου αν πουληθεί κι αν δεν πουληθεί.
 
Οι καλές ιδέες, δεν έχουν πέραση.
 
Πρώτη καλή ιδέα:
 
Ολόκληρος ο ΧΥΤΑ Λιοσίων έχει χωρητικότητα 11 εκατομμυρίων κυβικών.
Όσο και η ανύψωση κατά δύο μέτρα ολόκληρης της έκτασης του Ελληνικού.
 
Επιπλέον, μπορούμε να χτίσουμε απο στερεά απόβλητα, άλλα τόσα εκατομμύρια κυβικά, μιμούμενοι τις πυραμίδες της Αιγύπτου. Και τις τρεις, συν κάτι μασταμπάδες ολόγυρα. Κι ένα ωραίο σύστημα αποστραγγιστικών αγωγών να στέλνει τα ζουμιά στον ανοιχτό Σαρωνικό.
 
Ποιος θα τρέχει στο Κάιρο, που ζέχνει και ο κόσμος κοιμάται στους δρόμους και στα νεκροταφεία, όταν εν Αθήναις θα διαθέτει και Χέοπα έξτρα στην τιμή του Παρθενώνα; Δύο πολιτισμοί σε έναν. Κοψοχρονιά.
 
Δεν αναφέρω καν το αγλάισμα μιάς Σφίγγας από μπάζα μπροστά στη λεωφόρο Ποσειδώνος.
 
Τοπόσημο μέγκλα και άλλα 40 εκατομμύρια τουρίστες. Στην Γλυφάδα, η φραπεδιά 70 ευρώ. Η γουλιά.
 
Δεύτερη καλή ιδέα:
 
Αφαίρεση ολόκληρης της γης του αεροδρομίου σε βάθος 4 μέτρων και δημιουργία του μεγαλύτερου θαλασσίου κόλπου της Αττικής, που θα ενώνεται με τον Σαρωνικό με στόμιο 500 μέτρων, και από πάνω θα κρέμεται η γέφυρα Ποσειδώνος.
 
Είναι έργο-τζιτζί, κερδάμε χιλιόμετρα ακτής, διαμορφωμένης ήπια, με θαλαμηγούς, ψαροταβέρνες, άλλα μαγαζά. Οι αντικειμενικές αξίες στα βουνά, η Αργυρούπολη νέα Ριβιέρα.
 
Τα 20 εκατομμύρια κυβικά, είναι εύκολο να τα διαθέσουμε αλλού. Κέφι να υπάρχει. Διότι οι λύσεις είναι καλές :
 
Ένωση της Μακρονήσου με το Λαύριο με χωμάτινο διάδρομο και δημιουργία βορείου και νοτίου λιμένα που φτάνει και περισσεύει για δέκα στόλους και ρεγκάτες και ίδρυση πόλης στην Μακρόνησο σε φιλικές τιμές. Το έκαμε ο Μεγαλέξαντρος στην Τύρο και στην Αλεξάνδρεια, και πρόκοψε.
 
Αποκατάσταση του ονόματος της Κούλουρης με επιχωμάτωση- στρογγυλοποίηση των όρμων Σαλαμίνας, Αγίου Γεωργίου και Βασιλικών,ώστε να μη έχει μύτες ενοχλητικες η νήσος Σαλαμίς.
 
Λάβετε, κατά τα άλλα, το ουρανόμηκες σιχτίρι μου.