• • •
• • •
Vera J. Frantzh | 06.07.2017
Panos Dodis | 05.07.2017
Georgia Drakaki | 05.07.2017
Nicolas Androulakis | 05.07.2017
Μαθήματα πολιτικής προσέγγισης 1050 ετών
Έλγα , η Ρώσενα
Πάνος Θεοδωρίδης | 02.03.2014 | 07:34
Η Ολγα, σύζυγος του ευγενους Ιγκόρ, μετέπειτα ηγέτη των Ρως, μητέρα του Σβιατοσλάβου, επισκέφθηκε την Κωνσταντινουπολη στα χρόνια του Κωνσταντίνου Πορφυρογέννητου, και βαφτίστηκε χριστιανή από τον Πατριάρχη και μετέπειτα όσιο Πολύευκτο,το 957 μ.Χ. με νονά την γυναίκα του αυτοκράτορα, Ελενη Λεκαπηνή.Η δεύτερη επίσκεψή της, καταγράφηκε με λεπτομέρειες  σε  εκτενή αποσπάσματα τoυ αυτοκρατορικού αρχείου που αποδίδονται στην γραμματεία του βασιλιά Κωνσταντίνου.
Παραφράζω, επιμένοντας κυρίως συο ύφος της καταγραφής.
 
«Εννέα Σεπτεμβρίου, ημέρα Τετάρτη, έγινε υποδοχή κατά τα καθιερωμένα με τον ερχομό της αρχόντισσας της Ρωσίας, της Έλγας. Εμφανίστηκε η αρχόντισσα με την τιμητική της συνοδεία και τις πιό έμπιστες υποτακτικές της,πρώτη αυτή και ακολουθούσαν σε ευθεία γραμμή οι υπόλοιπες, η μιά πίσω απο την άλλη στον τόπο όπου γινόταν η πρώτη συνέντευξη με τον επικεφαλης της κυβέρνησης.
 
Μετά απο τις κυρίες, ήρθαν και πήραν θέση στα πλαγια του χώρου, που καλύπτονταν με παραπετάσματα, οι πρεσβευτές και οι πραματευτές που ήρθαν μαζί της.
 
Μετά μιά σύντομη τελετή, πρώτη η αρχόντισσα εξήλθε, μέσα απο το κήπο και της Αίθουσας των Ιπποτών, και απο την Αίθουσα όπου γίνεται ο διορισμός των μαγίστρων, πέρασε μπροστά απο θαυμαστά αγάλματα, έως το πρόπυλο της επίσημης αίθουσας των Αυγούστων,και εκεί ξεκουράστηκε.
 
Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, ενώ έμπαινε ο βασιλιάς στο Παλάτι, έγινε άλλη τελετή υποδοχής: στην Αίθουσα Ιουστινιανού έστησαν εξέδρα ντυμένη με πολυτελή κατακόκκινα ριχτάρια, πάνω της έβαλαν τον χρυσό θρόνο του βασιλιά Θεοφίλου και δίπλα του ένα χρυσό βασιλικό σκαμνί.
 
Στα πλάγια ,πίσω απο κουρτίνες, τοποθέτησαν τα ασημένια μουσικά αρμόνια που χειρίζονταν τα δύο επίσημα μουσικα συγκροτήματα και θα έπαιζαν πίσω απο τα παραπετάσματα.Τα πνευστά όργανα θα έπαιζαν μπροστά απο τις κουρτίνες.
 
Κάλεσαν την αρχόντισσα απο το Αυγουσταίο κι εκείνη κατέφθασε μέσα απο τις καμάρες που ένωναν το Παλατι με τον Ιππόδρομο ,απο τα ιδιαίτερα, και την έβαλαν να καθήσει απέναντι απο τους θρόνους.
 
 Η βασίλισσα κάθησε στον θρόνο, και η νύφη της στο σκαμνί.
 
Μετά ο τελετάρχης και οι βοηθοί του τοποθέτησαν το σπαστό παραβάν με τα πολύτιμα υφάσματα ,σπαστό  με επτά πλάτες: στην πρώτη πλάτη μπροστά στάθηκαν οι κυρίες της αυλής, οι ζωστές, στην δεύτερη, οι γυναίκες των μαγίστρων, στην τρίτη, οι γυναίκες των υπουργών, στην τέταρτη, οι γυναίκες των υψηλόβαθμων υπαλληλων του κράτους και του αρχηγου του στρατου, στην πέμπτη οι γυνακες των ανωτέρων αξιωματικών ,στην έκτη του ιππικού και στην τελευταία οι γυναίκες των υπολοίπων αξιωμάτων.
 
Της έγινε μιά τυπική ερώτηση απο τον τελετάρχη εκ μέρους της βασίλισσας, και βγήκε απο την αίθουσα.
 
Τότε η βασίλισσα απο άλλον δρόμο πήγε στην Νέα Αίθουσα, όπου και αναπαύτηκε στον κοιτώνα της, ενω η αρχόντισα με την ακολουθία της ακολούθησε σε κοντινό ξενώνα.
 
Μετά, ο βασιλιάς, η βασίλισσα, και το πορφυρογέννητο παιδί τους, κάθησαν στην Νέα Αίθουσα, και εκεί έφεραν την αρχόντισσα  και με την άδεια του βασιλιά είπε αυτά που είχε να ειπεί στον βασιλιά.
 
Αργότερα, στην αίθουσα Ιουστινιανού έστρωσαν τραπέζι όπου κάθησε κατά τα γνωστά η βασίλισσα και η νύφη της, ενώ η αρχόντισσα ήταν στο πλάι.
 
Μπήκαν πάλι με την σειρά τους όλοι οι καλεσμένοι και στον καθένα η βασίλισσα χαιρετουσε  με νεύμα της κεφαλής και ξεκίνησε το τραπέζι.
 
Στο τραπέζι αυτό ήταν οι μουσικοί και οι ψάλτες απο την Αγία Σοφία και τους Αγίους Αποστόλους, άδοντας πολυχρονίσματα, ενώ ακούστηκαν και ευχάριστες μελωδίες απο τις ορχήστρες.
 
Στην Χρυσή Αίθουσα, την ίδια ώρα, έγινε άλλο τραπέζι όπου έφαγαν  οι επίσημοι απεσταλμένοι και η συνοδεία της αρχόντισσας και οι πραματευτάδες.
 
Και έλαβαν ως δώρο 30 χρυσά νομίσματα ο ανηψιός της αρχόντισσας, οι ακόλουθοί της απο 20, οι είκοσι πρεσβευτές απο 12 χρυσά, οι σαραντατρείς πραματευτάδες απο 12 επίσης, ο παπάς Γρηγόριος 8, οι δύο διερμηνείς απο 12, οι άνθρωποι του Σφενδοσλάβου από 5, οι έξι ακόλουθοι των απεσταλμένων απο 3,  και ο διερμηνέας της αρχόντισσας 15.
 
Οταν ο βασιλιάς τελείωσε το φαγητό του, προσφέρθηκε επιδόρπιο στην Αίθουσα του Πρωινού, με υπερπολυτελη σκεύη, στολισμένα με πολυτιμες πέτρες και παρέστησαν ο βασιλιάς, και ο Ρωμανός ο Πορφυρογένητος και τα παιδιά τους, και η νύφη και η αρχόντισσα.
 
Στην Ελγα προσφέρθηκε χρυσό δοχείο στολισμένο με πετράδια που είχε μέσα 500 χρυσά νομίσματα, και οι ακόλουθοί της έλαβαν απο 20 ενώ  οι υποτακτικές της απο 8.
 
Στις 18 Οκτωβρίου παρατέθηκε πάλι δείπνο στην Χρυσή Αίθουσα όπου ήταν παρών ο βασιλιάς και όλοι οι Ρώσοι, και ακολούθησε άλλο τραπέζι με την βασίλισσα και την νύφη και τα παιδιά τους, στην μεγάλη θολωτή αίθοσα του Αγίου Παύλου και την αρχόντισσα,οπότε δόθηκαν πάλι στην αρχόντισσα 300 χρυσά νομίσματα, στον ανεψιό της 20, στον παπά Γρηγόριο 8,στις δεκάξη ακόλουθές της απο 12, στις έμπιστές της υπηρέτριες απο 6, στους 24 απεσταλμένους απο 12, στους 44 πραματευτάδες απο 6 και στους δύο διερμηνείς απο 12.»