• • •
• • •
Vera J. Frantzh | 06.07.2017
Panos Dodis | 05.07.2017
Georgia Drakaki | 05.07.2017
Nicolas Androulakis | 05.07.2017
Παναγιώτης Ζωγράφος με στιχουργόν τον Μακρυγιάννη. Η μάχη των Αθηνών και ο Σερπετζές κατενώπιον.
Τα μαντάτα του Σερπετζέ
Πάνος Θεοδωρίδης | 17.01.2015 | 06:12
Είναι γνωστό πως η πατρίδα μας παίχτηκε στα ζάρια εκείνον  τον μακρινό Γενάρη του 2015.
 
Έχουν περάσει αρκετοί αιώνες από τότε, καπάκι τους έπεσε των Ευρωπαίων η διαμάχη της Ευρασίας με την Αφρικαμέρικα, έχασε η μάνα το παιδί και το παιδί το διαδίκτυο: από το 2017 έως περίπου το 2040 ο κόσμος την πέρασε χωρίς Ίντερνετ, όπως έλεγαν τότε την Θεά Γνώση
 
Ξέφτια απέμειναν. Ωστόσο ,παρέμεινε στην επικαιρότητα ένα κλασικό κείμενο, αντίστοιχο με την επιστολή «έρει τα κάλα» των ηττημένων Λακεδαιμονίων.
 
Είναι τα περιβόητα «μαντάτα του Σερπετζέ»,όπου ένας αγωνιστής ταμπουρωμένος  στα άνω τόξα του Ηρωδείου των Αθηνών, συνεννοείται με σημειώματα με τον λοχαγό του.
 
Τέσσερα πολύτιμα βραχέα σημειώματα, που βρέθηκαν στο πτώμα του λοχαγού του, είναι η μόνη μαρτυρία των συρράξεων της εποχής.
 
Δημοσιεύω την πολύτιμη πηγή, χωρίς πολλά διπλωματικά σχόλια, προς χρήσιν των Ηττημένων  Καλωσυνάτων της Λυκοποριάς, των Νυχτωμένων με Φεγγάρι που μ΄αρέσουν, των Ζητιάνων (και Ζητιανιστριών )που πουλάνε Τσουρέκια στον ουρανό και άλλων ομοειδών Φυλών της Γκραίκας Μπατρίδας  για την οποία κόβω καρωτίδες.
 
Η ατσαλοσύνη περί την γλώσσαν οφείλεται στο ότι ο αγωνιστής πρώτην φοράν εχειρίσθη χαρτί και μολύβι, εκ γενετής πληκτρολογών γαρ διότι αφού επειδή.
 
1
Ιανοάρη 16
 
Μπρηφ χτεσηνά ο Κουτσούμπα[. . .]ραματέας είπεν τω σκάη αριστερο κομμα σαν το πατσοκ δεν μεταφάνη και ημεις ήμεθα τσιγκολελέτες οι τσίροι(*)
 
Λάβε εκσάλο ειδησιν κυρλοχαέ πως ο Κιουταχής επέφερεν τα μπανκράνια εις τράπεζας τέσσερις για να στεγνώσουν οι εητημέδες(**) ίνα κολώσει ο λαών και πσηφίσει τον μέγαν Σταηκούραν και ήσως τον περιφλεγέθον[..]
 
σκάη, το Sky, πατσόκ, η Πάτσι Κένζιτ, εκσάλο ,εκ σαλών, μπανκράνια, τα δικράνια και τα bank run, σταηκούρας, ένας ονομαστός του καιρού.
 
2
Ιαγουάρων και Μπρυμαίρ, 18
 
Καπηος να μαντρώσει τση κατιγιτάδες μημπώ με την μάχαιραν εν Κουμούν[    ] και ποίσω αυτούς καστράτους, οι φλύαροι(***)
 
κατιγιτάδες, οι καθητητάδες.  κουμούν= κουμούνιοις ή κουμουνδούρου. καστράτοι, τα μουνούχια.
 
3
[α.χ]
 
Σουργελώθη  ο ντουνηάς και οι χλεχλέδες είπον οι τσίροι τσιρωθήσονται και λάβαμε λήστα με ληστάς συσπηρωμένους ανάντη μας πλην ήναι παπάδαι ,δικαστάδαι υπουργάδαι, γλεντζέδδαι και γυναικάδαι και ει τις ντιγκιντάγκας και ληδωρουσι ημάς [   ] αποστέλω χηρογρφον δεν έχο αλλην ενημέρωσιν με το λάζο κοιμάμαι και λαρύγγια κόβο αλλα ογληγορις να στείλουν τα ματ ινα με σφάκσου[ (****)
 
4
26 Ηαν
 
Γαμουθέντων των απομέσα γαμώτηντρέλλα μο[υ] (*****)
 
γαμουθέντων, γερούνδιον ,αμάρτυρον αλλαχού, το επαναληπτικώς και εν αορίστω βινηθέντων.
 
 
Υπόμνημα.
 
Πρόκειται για σειρά χειρογράφων ενός τουητερά ήτοι διακομιστού σχολίων ος με την λαπατόπαν αυτού σχολιαζε παν ό,τι εκυκλοφόρει.
 
(*)τσιγκολελέτες οι τσίροι : τσιγκολελέτα=ομελέτα εκ τσίγκου, κατά Κράμερ αλλά πρβλ. Λεωτυχίδην "παιδικόν παίγνιον φιφτίλας , θηλυπρεπές". Τσίροι=Οι Συριζαίοι ή Συριζόφρονες, ομάς εκλογική αμετροεπών πολυλογάδων, κατά συνεκφοράν Τσίρης=ο ζαλισμένος από επικοινωνιακά χαστούκια κατά το "Λεξικόν της Φαφλάτας", αλλά κατά τον Γιάκομπς τσιρι=απόσπασμα ποιήματος λήγοντος τακτικά εις επωδόν «τσιριτσίρι τσιριτρό», περί σπούργων και ατόμων οιτινες αντί ακτιβισμού επέτων μαλακίας αριφνήτους τω ποπόλω, συντελούντες εις προεκλογικάς αμηχανίας.
 
Απεναντίας, εητημέδες(**) φαίνεται πως ήτον οι ελεμέδες, μαχηταί συντεταγμένοι κατά ογδοντάδες ή κατρβάνες (γαλλιστί),εξ ου και οι καραβανάδες κατά Σάχτελ Μουφίτ Γκόγκογλου του Τρελού. Ο Βαν Ρώητεν επιμένει πως είναι το ΑΤΜ μηχανή άντλησης βενζίνης, πεκουνίων και κύρους.
 
(***) Φαίνεται πως ο άγνωστος ηρωικός τουητεράς ,εβαρύνθη ακούων καθηγητάδες του Τσίρι αντραλιζομένους και αλληλοδιαψευδομένους και ,ως εικός, έταξεν να τους μπουρδίσει ,ευκαιρίας δοθησομένης.Η Ρογήρα Ντεκαλβάνο Εστέλλα Μιράνχελις εις το έργον της «Από την Σάνδη στην Δημουλίδου» υποστηρίζει πως ο τουητεράς παραμπέμπει εις αγνώστους μου Ανδρούτσους και Καμπρόν.
 
 
(****) επροτάθησαν ποικίλαι αναγνώσεις. «Τα μάτια να μου σφάξουν» (Κουντεροβγάλτης, άτοπον) «τάμα και όχι τα ματ» (Ντέρτφορδ) , «ταμάμ και όχι τα ματ» (Σούφη Μπεχρουντή) . Αυτά είναι ασύστατα. Τα «μάτ» ήτο αστυνομικοί που μάτιαζαν τα πλήθη.
 
(******) Πειστική η ανασύνθεσις των αδελφών Σπουμάντε: γαμηθέντων των από μέσα, καρφωθήκαμε κι εμείς, γαμώ την τρέλλα μου. Ο Σαπίρο πάντως επιμένει : "τιντρέλλα" είναι είδος μπροστέλλας με δαντέλα κιπούρ"