• • •
• • •
Vera J. Frantzh | 06.07.2017
Panos Dodis | 05.07.2017
Georgia Drakaki | 05.07.2017
Nicolas Androulakis | 05.07.2017
Η πιο φρικτή υποψία
Πάνος Θεοδωρίδης | 05.01.2015 | 06:33
Εμπιστεύομαι, στην παρούσα συγκυρία ένα κατάστιχο που δεν είναι δημόσιο: τις κρυφές δημοσκοπήσεις.Όχι αυτές που αναζητούν τον πιό κατάλληλο πρωθυπουργό (άν είναι δυνατόν) ή τις άλλες που ανοιγοκλείνουν ένα παράξενο σύνεργο που λέγεται ψαλλίδα, η οποία μαζεύεται και απλώνεται λόγου χάρη απο το 3,4 στο 3,1 ενώ οι αναποφάσιστοι, τα λευκά και οι αποχές και τα «δεγκζέρω» είναι κολλημένα στο ένα τρίτο του δείγματος, άρα οποιοσδήποτε μπορεί να παίξει με τις υποδιαστολές.
 
Εμπιστεύομαι τις κρυφές δημοσκοπήσεις που δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν δημόσιες για έναν απλό λογο: αν η Νέα Δημοκρατία βλέποντας τα νούμερα, καταλάβει πως η πατριωτική ψήφος την κατευθύνει στην συντριβή, μέσα στην εβδομάδα θα αλλάξει πολιτική συμπεριφορά.
 
Κι άν ο Σύριζα, χτυπήσει σε ένα ταβάνι απο μπετόν που διδάσκει πως το 30% είναι το ακραίο προς τα άνω όριο των προσδοκιών του, πάλι μεσοβδόμαδα, θα εξαναγκαστεί σε άλλες σκέψεις και θα παρατήσει το φλέρτ με τις δρομάδες της  ερήμου, τις αδέσποτες και θα ψάξει καμιά ομάδα συντεταγμένη που μπορεί να ανεβάσει τα ποσοστά της στην σκυθικη ερημία της ελληνικής επαρχίας με άλλα κριτήρια.
 
Η κρίση έχει αρχαϊκά χαρακτηριστικά.Το άστυ και ο αγρός, δεν πειράχτηκαν το ίδιο.
 
Οι ξενοδόχοι υπάρχουν ακόμη στις τουριστικές περιοχές και σε πολλά νησιά επειδή δεν φορτώνονται ετησίως το προσωπικό τους, που το «φορτώνεται» το ταμείο ανεργίας και  τα μικροκαταστήματα που έχει ανοίξει σε κάποιο οικογενειακό όνομα τον χειμώνα.
 
Οι αγρότες των πλαστών επιδοτήσεων δεν έχουν εγκαταλείψει τις ελπίδες τους πως θα κερδίσουν κάτι απο στρέμματα που δεν κατέχουν και δέντρα που δεν υπάρχουν.
 
Η εξαφανισμένη από την ανάπτυξις οικοδομή, έχει πλήξει κυρίως τα συνεργεία, μπετατζήδες και χτιστάδες, ενώ ένα νέο φρούτο, η συντήρηση του γονικού διαμερίσματος γιά να ζήσουν παιδιά και εγγόνια, χρησιμοποιεί το στοκ των τριτοκλασάτων οικοδομικών υλικών επένδυσης και αντικατάστασης της παλιατζούρας, επειδή οι υπηρεσίες υπάρχουν ακόμη χάρη στο ξεπούλημα των ελάχιστων εμπόρων που κράτησαν δευτεράντζες  στις αποθήκες ή  ξεπουλάνε τα ακριβά στις βιτρίνες. Εξάλλου οκτώ στους δέκα μερεμετατζήδες είναι κσένοι και πολλοί βαλκάνιοι από αυτούς έχουν γυρίσει στις πατρίδες τους.
 
Την παραγωγή την μαζεύουν κατασκηνωτές που γεμίζουν τοπικές φαβέλες,ενώ οι λίγες επιδοτήσεις σώζουν χάρη στα ενοίκια, φυλές νέων αγροτών που ονειρεύονται την ανάπτυξις με νέα φυτά και η λόξα θα τους περάσει στο γύρισμα της άλλης δεκαετίας.
 
Συγκυριακά, η φτηνή βενζίνη, το αέριο όπου υπάρχει και οι εισαγωγές υποβαθμισμένων τροφίμων γιά φαγάδικα (οι αρτοποιοί αγοράζουν συνθέσεις υλικών που προσθέτοντάς τις κατά 10% στα άλευρα πουλάνε χωριάτικο ψωμί, γερμανικό μαύρο, παραδοσιακό με πολεντες και πολύσπορα) έχουν βοηθήσει την μείωση του κόστους, ενώ ποτέ οι Έλληνες δεν έφαγαν τόσο κότσι, τόσο κατεψυγμένο γύρο και άλλα εξωτικά που διανέμονται και κρατάνε το καλαμάκι κάτω απο ένα ευρώ.
 
Η φυλή των νέων καταστηματαρχών,παντού στην Ελλάδα, μαζί με την αύξηση του κοινού που αναζητά ντιλίβερις και διαφημίζεται στήνοντας ψηφιακά περίπτερα χαμηλού κόστους, επιτρέπει, μαζί με τις κρατικές ανοχές και το κλείσιμο του ματιού στην κλεψιά των πελατών, την δημιουργία ενός μεσοστρώματος γκρίζας, οχι ακριβώς μαύρης αγοράς, με χρονικό ορίζοντα την διετία και αργότερα βλέπουμε.
 
Όποτε μιλούσα, σε παλαιές κρίσεις, με φίλους και γνωστούς που ευπορούσαν και με άκουγαν ,τον απένταρο, να λοιδωρώ τις κρίσεις και τις φορομπηξίες, ελάμβανα μιά βασιλικού μεγέθους μούτζα και την  απάντηση «είσαι μαλάκας και άσχετος. Να προσεύχεται να υπάρχει κρίση, διότι την πληρώνουν οι νόμιμοι και οι άφραγκοι».
 
Δεν υπάρχει πλέον σιδηρούν παραπέτασμα, αλλά γιά πλαστικό παραπέτασμα δεν βλέπω να γίνεται λόγος.
 
Οι περιφέρειες της χώρας είναι αντικείμενο στυγνής εκμετάλλευσης ή γκαγκστερικης ανοχής. Μόνο κριτήριο: δείτε σε ποιές περιοχές αφθονούν τα διόδια, σε ποιές περιοχές απαιτούν ΦΠΑ και σε ποιές το κρατούν χαμηλά, σε ποιές περιοχές επιδοτούν και ποιές τις έχουν παρατήσει.
 
Απεναντίας, στις πόλεις, πολεοδομικα συγκροτήματα Αττικής και Σαλονίκης κυρίως, όπου υπάρχουν ακόμη αναγνώστες εφημερίδων, διατηρείται το πρωτοσέλιδο που κινδυνολογεί, το πρωτοσέλιδο πάλης ξεκίνημα νέοι αγώνες και το πρωτοσέλιδο που γράφει στις μοκάρες του οτιδήποτε πάρεξ το «πως θα πάρετε πρόωρη σύνταξη» και «τερτίπια να γλυτώσετε τον ΕΝΦΙΑ».
 
Συμπέρασμα: η ταξική Ελλάς, αργεί ακόμη.
 
Ευτυχώς. Διότι ο πληθυσμός που αριστερίζει ποτέ θα θα αποτελέσει οργανική πλειοψηφία και οι αγνοί ιδεολόγοι χρειάζονται, ευτυχώς ή δυστυχώς, την πολιτική συνδρομή των αεριτζήδων και των κομπραδόρων.
 
Έχω την φρικτή υποψία πως οι προοδευτικοί δεν το έχουν πάρει αυτό χαμπάρι. Ενώ ακόμη και ο ακροδεξιός που προσποιείται τον κυβερνήτη μας, το έχει εμπεδώσει.