• • •
• • •
Vera J. Frantzh | 06.07.2017
Panos Dodis | 05.07.2017
Georgia Drakaki | 05.07.2017
Nicolas Androulakis | 05.07.2017
Μη εμποδίζετε το Μέλλον, κανάγιες!
Ο θρύλος του στοιχειωμένου ρετιρέ
Πάνος Θεοδωρίδης | 12.12.2014 | 05:20
Σκέφτηκα πως τα παιδιά, οι γέροντες και οι οπαδοί του ΓΑΠ είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταλάβουν την εξέλιξη της χώρας μέσα απο τις  αφηγήσεις του Σταϊκούρα, του Άδωνη, του μπαρμπα Φώτη και των αριστεριστών του Σύριζα.
 
Έβαλα τα δυνατά μου και έπλασα μιά αλληγορία χρήσιμη για την εμπέδωση του ελληνικού δράματος, αντί να συνεχίζω τις αφηγήσεις περί δανείων, σουόπς και τεμπελχανάδων που τους πρέπει φρονηματισμός.
 
Είναι ελεύθερη συγγραφικών ή συγγενικών  δικαιωμάτων, αφού ο παραμυθάς δεν θεωρείται εξάρτημα, παράρτημα ή απόστημα της πνευματικής ηγεσίας του τόπου, που αγωνιά, μελαγχολεί μπροστά στα δημόσια μικρόφωνα η παίζει τον περαστικό που  λυπάται μόνον τα καημένα τα γατάκια χωρίς μανούλα.
 
 
1
Αποκτήσαμε ένα οικόπεδο,χρεωθήκαμε,  το χτίσαμε, το κατοικήσαμε. Είχαμε χώρο να φτιάξουμε μονοκατοικίες, αλλά προτιμήσαμε την πολυκατοικία.
 
2
Κάθε τόσο ,αλλάζαμε τη διακόσμηση, αργότερα προσθέταμε δωμάτια σε μπαλκόνια, γιά να χωράμε.
 
Με τα χρόνια ,η οικοδομή άρχισε να ραγίζει, να πέφτουν σοβάδες στο πλεηστέησιον και οι βρύσες να τρέχουν με μαύρο νερό.
 
3
Καλούσαμε τεχνίτες κι άλλος έλεγε να βάψουμε τοίχους, να αλλάξουμε ασανσέρ η να μετακομίσουμε. Τους διώχναμε επειδή απο την πολυκατοικία μας βλέπαμε όλοι τον Επιτάφιο και αγαπούσαμε ακόμη και τα ποντικάκια που ξετρύπωναν απο τα πατώματα.
 
4
Το σχέδιο μας το είχε κάνει o Δεινοκράτης και στα εγκαίνια  είχαμε κάνει Aγιασμό.
 
5
Μάλιστα, συμφωνήσαμε να κάνουμε συμβολαιο με ένα Γραφείο συντηρητών γιά τα μερεμέτια. Είχαν πολλές πολυκατοικίες και ήξεραν.
 
6
Μιά μέρα ήρθε ένας Παράξενος και μας έβγαλε πολλά φασούλια. 
 
7
Η πολυκατοικία δεν είχε οικοδομική  άδεια, όλες οι συνδέσεις με τα δίκτυα ήταν παράνομες και κανένας δεν πλήρωνε κοινόχρηστα, εξόν κανένας νοικάρης που είχε μάθει απο τις γειτονικές πολυκατοικίες.
 
8
Ο παράξενος κράτησε το χειρότερο για το τέλος.
 
9
Η πολυκατοικία ήταν χτισμένη εκεί που οι Παράξενοι θα έχτιζαν ένα αεροδρόμιο. Βλέπετε, η θέα του Επιταφίου απο τα μπαλκόνια μας ήταν απο τις ωραιότερες και πολλοί ήθελαν να έρθουν , να τον χειροκροτούν.
 
10
Ο Παράξενος μας πρότεινε να μετακομίσουμε, να κάνουμε κοινόχρηστη την ταράτσα, να μας επιδοτήσει η Στοργή για το Περιβάλλον.
 
11
Ωσπου σε μιά συνέλευση, αυτοί που έμεναν στο ρετιρέ, μας είπαν πως ξέρουν απο Παράξενους και διαδικασίες, πως χαραμίσαμε τέτοιο τόπο σε  και να τους δίδαμε εξουσιοδότηση να ενεργήσουν οι ίδιοι, που είχαν και τον καλυτερο όροφο, άρα σε όλους συνέφερε να αναλάβουν οι έμπειροι.
 
12
Ηρθαν με τον Παράξενο στην άλλη συνέλευση και μας έδειξαν το σχέδιο. Θα χτίζαμε αλλού, με λίγότερα τετραγωνικά, αλλα σε λουξ κατασκευή και πάλι θα βλέπαμε τον Επιτάφιο. Το έλεγαν γερμανική αντιπαροχή ή εκσυγχρονισμό.
 
13
Σαστισμένοι, συμφωνήσαμε.Και κοροϊδεύαμε αυτούς που έλεγαν όχι, όχι.
 
14
Άρχισαν να γκρεμίζουν, αλλά νέο εργοτάξιο δεν βλέπαμε.
 
15
Χαλούσαν τους κάτω ορόφους και αρχίσαμε να μένουμε στα πέριξ και να μας λείπουν τα βασικά.
 
16
Ματαίως τους λεγαμε πως γκρεμίζουνε πρώτα εκ των άνω προς τα κάτω και τελευταία τα σκελετά.Μας έλεγαν οτι δεν ξέρουμε και αυτοί ήξεραν.
 
17
Αυτοί τα έκαναν όλα θερινά, αλλά απο το ρετιρέ δεν έφευγαν.Είχαν κατσικωθεί επάνω, ανέβαζαν τα ψώνια με το καλάθι και όταν έπρεπε να κατέβουν, ναύλωναν ιπτάμενους αναρχικούς και τους κατέβαζαν με παραπέντε.
 
18
Και έκαναν αυξήσεις στα κοινόχρηστα.
 
19
Και μιά μέρα, μας έφεραν τον λογαριασμό.
 
20
Δεν είχαμε δει τα ψιλά γράμματα.
 
21
Χρωστούσαμε τα έξοδα κατεδάφισης, ανείσπρακτους φόρους απο την εποχή του Βεληγκέκα και έπρεπε με δικά μας λεφτά να γίνει το αεροδρόμιο.
 
22
Είπαμε να αλλάξουμε διαχειριστή.
 
23
Βρήκαμε έναν και φαινόταν καλό παιδί.
 
24
Μας είπε να μη πληρώνουμε το Γραφείο επειδή ήταν απατεώνες και πρότεινε να συνεννοηθούμε όλες οι πολυκατοικίες να μη γίνει το αεροδρόμιο.
 
25
Αλλά οι άλλες πολυκατοικίες, όσο εμείς τρέχαμε στα μερεμέτια, είχαν ξαναχτιστεί και δεν τους ένοιαζε και τόσο. Εκτός απο την συνοικία Γκρέξιτ, που ήταν ολόκληρη για κατεδάφιση, επειδή εκεί θα έχτιζαν τα Ντηούτη Φρήη και τα Πάρκηνγκ.
 
26
Και καθώς δεν θα βάζαμε άλλες τόγκες, μας έφερε ξυλοτέξ να χτίσουμε ολόγυρα φαβέλες. Αλλά με σωστή χρωματικη αίσθηση και θα υπηρχαν επιτροπές για να δίδουν τα βραβεία κι όχι να τα παίρνουν οι ανάξιοι.
 
27
Ρωτούσαμε το καλό παιδί πως θα ζήσουμε τώρα και έλεγε Ποντέμος και επιτροπές κοινωνικού ελεγχου.
 
28
Πήγαμε να πετροβολήσουμε τους ρετιρέδες, αλλα ήταν ψηλά και οι πέτρες σαν κουρσούμια βαριές.
 
29
Κι έτσι, αυτοί έζησαν καλά, κι εμείς όμως είχαμε το φαίη σπουκ.
 
30
Κατάλαβες παιδάκι μου, και τα άλλα περήφανα νιάτα;
 
31
Κατάλαβες, γιαγιάκα και παπούκα, τιμημένα μας γηρατειά; 
 
32
Στον αριθμό 32 καταλάβαμε πως καήκαμε στην τριανταμία.