• • •
• • •
Vera J. Frantzh | 06.07.2017
Panos Dodis | 05.07.2017
Georgia Drakaki | 05.07.2017
Nicolas Androulakis | 05.07.2017
Πολυτεχνείο, τι άλλο;
Σε ποιόν ανήκει η Πατησίων;
Έλση Σαράτση | 30.05.2016 | 23:12
Με ημερομηνία 30.5.2016 , σήμερα, Δευτέρα, στο σάιτ του ΟΑΣΑ προβάλλεται  το ανεκδιήγητο κείμενο της ανακοίνωσης που παρατίθεται εν κατακλείδι (για όποιον εξακολουθεί να αμφιβάλλει ότι είναι δυνατόν όχι μόνο να συμβαίνουν, αλλά και να διατυπώνονται σε δημόσια ανακοίνωση, με την αξίωση δημόσιου λόγου, παρόμοια εξωφρενικά, ιδού το σάιτ: http://www.oasa.gr/news.php?id=funk1174).
 
«Το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του» διαλαλούσε ένα παλιό σύνθημα – αριστερό, δεξιό, αριστεροδέξιο, δε θυμάμαι πια. Κι αν είναι βέβαιο πως το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του, και τους πνιγμένους του, – σε ποιόν άραγε ανήκει η οδός Πατησίων, και μάλιστα τα εμβληματικά τετράγωνα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, δυο κατεξοχήν δημόσιων κτιρίων που εγώ τουλάχιστον, και υποψιάζομαι και λοιποί πολίτες, δεν έχουμε τη διάθεση να τα παραχωρήσουμε  σε κανέναν; Είναι το πρώτο ερώτημα που αυτομάτως και επειγόντως υποβάλλεται στον Ο.Α.Σ.Α. και την ΕΛ.ΑΣ., αλλά και τον Δήμο Αθηναίων. Μπας και ανήκουν σε κάποιο παρακρατικό τέρας, έναν δράκο από εκείνους τους παλιούς, που κάθε παρασκευοσάββατο σεκλετίζεται νυχτιάτικα, βγαίνει απ’ το θαλάμι του στα έγκατα της οδού Τοσίτσα, που τα νέμεται με κρατική σφραγίδα και υπογραφή, και αιμοβόρος, διψώντας για καταστροφή, αξιώνοντας διαπόρια, αρχίζει τις δολοφονικές επιθέσεις εναντίον των διερχομένων τρόλεϊ και αστικών λεωφορείων και αφού προγκάρει και κατατρομοκρατήσει και καταταπεινώσει, ασυγκράτητος, απροσμάχητος  και όποιον πάρει ο χάρος, οδηγούς και επιβάτες, τα πυρπολεί κάτω από τα αμήχανα βλέμματα της εν αδυναμία παρευρισκομένης αστυνομίας; 
 
Αν δεν είναι αυτή η εικόνα που υποβάλλει η διατύπωση της ανακοίνωσης, ποιά είναι; Έχει δει δημόσιος άντρας ή γυναίκα ή εν πάση περιπτώσει, κάποιο ον κυβερνητικό που να προσδιορίζεται με κάποιον από τους «πενήντα έξι μέχρι στιγμής έμφυλους προσδιορισμούς που αναγνωρίζει η queer theory» (βλέπε τις σχετικές πικρές επισημάνσεις του Νάσου Βαγενά, στο «Το φύλο, η ταυτότητα και η Γραμματική», στο χτεσινό Βήμα της Κυριακής), το χάλι των στεγάστρων στις στάσεις τρόλεϊ και λεωφορείων μπροστά στο καμάρι (αλλά και χρηματοσυλλέκτη του αθηναϊκού πολυδιαφημιζόμενου τουρισμού) της αρχαίας και της πρόσφατης ιστορικής κληρονομιάς του τόπου; Το χάλι των πεζοδρομίων; Έχει δει το εν λόγω ον τους τοίχους του Πολυτεχνείου και τις μπούρκες των επί της Πατησίων κιγκλιδωμάτων που βιάζουν την αξιοπρέπεια των περαστικών και κανείς δεν τολμάει να τις ξεκρεμάσει;  Έχει δει στην πύλη του Πολυτεχνείου εκείνο το άλλο το άμοιρο ον να επαιτεί προτείνοντας τον ουροσυλλέκτη του παραφουσκωμένον με μπύρα, ούρα, χαμομήλι, κίτρινη μπογιά – αδιάφορο.  Απέναντι, ανακαινίστηκε (με ξένα λεφτά;) το Ακροπόλ – γιατί άραγε, αν πρόκειται να καταντήσει στην ειδεχθή, ρυπαρή, εν τούτοις ελευθεριακή ανεξαρτησία, ασυναρτησία του Πολυτεχνείου;  Ξαναγυρίζοντας στη απερίγραπτη, κωμικοτραγική αυτή ανακοίνωση-απόφαση που τον τόνο της θα αδυνατούσε να τον εντοπίσει ο ισχυρότερος και πιο έμπειρος ανιχνευτής ύφους – ή μήπως πρόκειται απλώς για απόθλιμμα του αρχέγονου ιδιόλεκτου τικ του κομμουνιστοσυμμοριτοφάγου χωροφύλακα – τί στο καλό διακηρύσσει η τελευταία «Σημείωση» - την προστασία μας ή την μεθοδική δικτατορικώ δικαιώματι εξόντωσή μας, εμάς των λοιπών;
 
Και δια του λόγου το αληθές:
 
 
«Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για λεωφορεία και τρόλλεϋ στην οδό Πατησίων τις Παρασκευές και τα Σάββατα»
 
«Με στόχο την ασφαλή κυκλοφορία των ΜΜΜ και του επιβατικού κοινού ο ΟΑΣΑ τροποποιεί προσωρινά και έως νεότερων οδηγιών από την ΕΛ. ΑΣ. την διαδρομή των παρακάτω διερχόμενων της οδού Πατησίων λεωφορειακών γραμμών και γραμμών τρόλεϊ τις Παρασκευές και τα Σάββατα από 21:00 και έως την λήξη βάρδιας ως εξής:
Α) Κατεύθυνση προς Ομόνοια:
Γραμμές τρόλεϊ 2, 3, 4, 5, 6, 11 & 15 και λεωφορειακές γραμμές 022, 054, 224,  500, 622, 608.
Από Πατησίων, δεξιά Ιουλιανού, αριστερά Αριστοτέλους, αριστερά Χαλκοκονδύλη, δεξιά Πατησίων/συνέχεια Χαλκοκονδύλη.
Γραμμή 035 προς Ταύρο:
Από Λεωφ. Αλεξάνδρας, αριστερά Πατησίων, δεξιά Ιουλιανού, αριστερά Αριστοτέλους, αριστερά Χαλκοκονδύλη, δεξιά Πατησίων – συνέχεια κανονικά.
Γραμμή Α8 προς Πολυτεχνείο:
Από Πατησίων, δεξιά Ιουλιανού, αριστερά Αριστοτέλους, αριστερά Χαλκοκονδύλη, αριστερά 3ης Σεπτεμβρίου, δεξιά Μάρνη (Αφετηρία).
Εναλλακτικά σε περίπτωση διακοπής της κυκλοφορίας στην οδό Μάρνη: Από Πατησίων, δεξιά Ιουλιανού, αριστερά Αριστοτέλους, αριστερά Ηπείρου, αριστερά Πατησίων – συνέχεια προς Μαρούσι.
Γραμμή Β12 προς Αθήνα:
Από Λιοσίων, Καματερού, αριστερά Χαλκοκονδύλη – Αφετηρία μαζί με το Β9. Επιστροφή Χαλκοκονδύλη, αριστερά 3η Σεπτεμβρίου, αριστερά Στουρνάρη – συνέχεια κανονικά.
Γραμμή Γ12 προς Αθήνα:
Από Λιοσίων, Καματερού, αριστερά Χαλκοκονδύλη, αριστερά 3η Σεπτεμβρίου, αριστερά Στουρνάρη – συνέχεια κανονικά.
Γραμμή Α7 προς Πολυτεχνείο κυκλικά:
Από Πατησίων, δεξιά Ιουλιανού, αριστερά Αριστοτέλους, αριστερά Χαλκοκονδύλη, συνέχεια Χαλκοκονδύλη, Πλ. Κάνιγγος – συνέχεια κανονικά προς Κηφισιά.
 
Β) Κατεύθυνση προς Λεωφ. Αλεξάνδρας:
Γραμμές τρόλεϊ 2, 3, 4, 5, 11 & 15
Από Πανεπιστημίου, Πλατεία Ομονοίας, δεξιά 3ης  Σεπτεμβρίου, δεξιά Μάρνη, αριστερά Πατησίων – συνέχεια κανονικά
Εναλλακτικά σε περίπτωση διακοπής της κυκλοφορίας στην οδό Μάρνη:
Από Πανεπιστημίου, Πλατεία Ομονοίας, δεξιά 3ης  Σεπτεμβρίου, δεξιά Ηπείρου, αριστερά Πατησίων.
 
Σημείωση: Οι παραπάνω τροποποιήσεις των γραμμών δύναται να εφαρμόζονται και τις άλλες ημέρες ή/και ώρες της εβδομάδας σε περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο από την ΕΛ ΑΣ για λόγους ασφαλείας επιβατικού κοινού και προσωπικού κίνησης.
 Οι παραπάνω γραμμές στα τροποποιημένα τμήματα διαδρομής θα πραγματοποιούν στάσεις στις ήδη υπάρχουσες άλλων γραμμών».
 
«Περισσότερες πληροφορίες δίδονται στο πληροφοριακό κέντρο ΟΑΣΑ τηλ. 11 185»