• • •
• • •
Vera J. Frantzh | 06.07.2017
Panos Dodis | 05.07.2017
Georgia Drakaki | 05.07.2017
Nicolas Androulakis | 05.07.2017
Η τηλεόραση έχασε τον πρώτο σταρ της
Το Σάββατο 2 Μαΐου του 1970 ξεκίνησε στην τότε ΥΕΝΕΔ μια δεκαπεντάλεπτη εκπομπή που έμελλε να γράψει μεγάλη ιστορία. Ήταν το δεύτερο σίριαλ στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης – το πρώτο ήταν «Το σπίτι με τον φοίνικα» που δεν είχε ιδιαίτερη επιτυχία και είχε ξεκινήσει ένα μήνα πριν, στις 2 Απριλίου του 1970 και κράτησε μόλις 13 επεισόδια. Ήταν επίσης η πρώτη κωμωδία στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης, η πρώτη τεράστια επιτυχία της και η πρώτη που έκανε έναν ηθοποιό πανελληνίως αγαπημένο. Επίσης ήταν η πρώτη τηλεοπτική σειρά που έγραψε ο σπουδαίος Κώστας Πρετεντέρης, ο οποίος από το 1970 έως το 1978 σφράγισε με την παρουσία του και την πένα του βεβαίως την ελληνική τηλεόραση με σειρές όπως «Η γειτονιά μας», «Ο ονειροπαρμένος», «Εκείνες κι εγώ» κλπ. Όλο το ´70 και το ´71 κάθε Τρίτη και Παρασκευή από τις 11 έως τις 11 και τέταρτο το βράδυ και το ´72 έως τις 8 Οκτωβρίου, όλη η Ελλάδα καθόταν με φανατισμό και έβλεπε τα 256 συνολικά επεισόδια από τον «Κύριο συνήγορο».
 
«Ο κύριος συνήγορος» ήταν στο σίριαλ ο Γιάννης Μιχαλόπουλος.
 
Ο Γιάννης γεννήθηκε το 1927, στις 22 Μαΐου, έβγαλε τη σχολή του Εθνικού θεάτρου, πρωτοεμφανίστηκε με το θυμελικό θίασο του Λίνου Καρζή στη «Λυσιστράτη». Έπαιξε πολύ και καλό θέατρο δίπλα σε σπουδαίους ηθοποιούς –από το ´52 -´55 ανήκε στο θίασο Λαμπέτη-Χορν– χωρίς ωστόσο να κάνει τη μεγάλη επιτυχία. Ο κόσμος τον παρατηρούσε με συμπάθεια και οι συνάδελφοί του γενικά τον εκτιμούσαν. Εκεί στα χρόνια του ´60 ανέβηκε και στο τρένο του ελληνικού σινεμά της εποχής, αλλά δεν κατάφερε να ξεχωρίσει. Οι ρόλοι ήταν καλοί σε ταινίες όπως «Αχ, αυτή η γυναίκα μου» με την Αλίκη και τον Παπαμιχαήλ, στο ρόλο του διευθυντή του Παπαμιχαήλ, «Άνθρωπος για όλες τις δουλειές» που έπαιξε τον πλούσιο ελληνοαμερικάνο ή στο «Η θεία μου η χίπισσα» στο ρόλο του συμπέθερου –αγαπημένου της Ρένας Βλαχοπούλου. Προσπάθησε πολύ και επειδή ήταν καλός ηθοποιός και γενικά ευγενής, αξιοπρεπής άνθρωπος, ανέβαινε σιγά-σιγά τα σκαλοπάτια της θεατρικής ιεραρχίας αλλά χωρίς το μπαμ που θα τον έκανε πρωταγωνιστή, θιασάρχη ή σταρ. Ώσπου ήρθε η τηλεόραση και «Ο κύριος συνήγορος» και ο Γιάννης Μιχαλόπουλος έγινε τόσο γνωστός και τόσο αγαπητός όσο πραγματικά του άξιζε. Από κει και πέρα γύρισε κι άλλα σίριαλ με επιτυχία, έπαιξε πολύ στο θέατρο και κάποια στιγμή με την αξιοπρέπεια που τον χαρακτήριζε αποσύρθηκε. Ήταν ένας ηθοποιός άλλης εποχής με τέλεια εκφορά λόγου –αυτό τον είχε βοηθήσει να γίνει για μια δεκαετία από το 1952-1962 εκφωνητής στο ΕΙΡ, το ραδιόφωνο της εποχής– σπάνιο χαρακτήρα και ταλέντο που μπορούσε να υπηρετήσει πραγματικά κάθε είδους ρόλο. Έφυγε το Σάββατο 11 Ιουνίου 2016 από ανακοπή, μετά από μια εγχείρηση στο πόδι για την οποία είχε μπει στο ΚΑΤ.
 
Παρόλο που δεν έχει μείνει ούτε ένα πλάνο δυστυχώς από τον «Κύριο συνήγορο», τη σειρά που τον έκανε πανελληνίως αγαπημένο, εντούτοις όλοι έγραψαν ότι πέθανε «Ο κύριος συνήγορος». Ξεχνώντας ό,τι άλλο είχε κάνει στη ζωή του ο Γιάννης Μιχαλόπουλος. Δεν ήταν όμως και κακό αυτό, διότι για να διασωθεί στην συλλογική μνήμη κάτι 44 χρόνια μετά το φινάλε του κάτι σημαίνει αυτό.
 
Ο Γιάννης Μιχαλόπουλος στον «Κύριο συνήγορο» έκανε τον δικηγόρο Δημοσθένη Παρλάτο και κάθε επεισόδιο τελείωνε με έναν μεγάλο φανφαρόνικο λόγο που ήταν το κλου ας πούμε, ο εν λόγω συνήγορος είχε μια γραμματέα την Ισμήνη που την έπαιζε η Ελένη Μαυρομάτη… α… και ήταν απ’ ό,τι θυμάμαι και ο Φιλήμων Μεθυμάκης, ένας μικρός ηθοποιός της εποχής, ένας δευτερότριτος ηθοποιός της εποχής, που έπαιζε έναν ηλικιωμένο που τον έλεγαν στριφτομπούμπουλα!
 
Άλλες εποχές…