• • •
• • •
Vera J. Frantzh | 06.07.2017
Panos Dodis | 05.07.2017
Georgia Drakaki | 05.07.2017
Nicolas Androulakis | 05.07.2017
Διακομματική επιτροπή παρουσίασης του βιβλίου του Παναγιώτη Μπαλτάκου
Επτά σκέψεις σε σχέση με τον Mπαλτάκο και τις προεκτάσεις της υπόθεσής του.
Φιλοθέη Βαρσαμή | 04.04.2014 | 18:34
1. Άλλο θέμα η παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στη δικαιοσύνη και άλλο η τελική ποινική ευθύνη μελών της Xρυσής Aυγής. Μην τα μπερδεύετε σκοπίμως για να καταλήξετε ότι όποιος μιλάει για το πρώτο κουβαλάει νερό στο μύλο του δεύτερου. Νερό στο μύλο της Xρυσής Aυγής κουβάλησε ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης και δεξί χέρι του πρωθυπουργού Παναγιώτης Μπαλτάκος, όχι όσοι φρίκαραν από την είδηση και απαιτούν εξηγήσεις.
 
2. Τρίτη μέρα σήμερα μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου και το μόνο που έχουμε στα χέρια μας είναι μία παραίτηση, ούτε καν αποπομπή, του Mπαλτάκου. Από τα πρόσωπα που ονομαστικά θίγει (Σαμαρά, Δένδια, Αθανασίου, Γκουτζαμάνη) κανείς δεν κατέθεσε ή δήλωσε ότι σκοπεύει να καταθέσει μήνυση σε βάρος του Μπαλτάκου για συκοφαντική δυσφήμιση για τα ψέματα που αυτός με δόλο εξέθεσε και είναι ικανά και πρόσφορα να σπιλώσουν την τιμή και την υπόληψή τους.
 
3. Τρίτη μέρα μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος και κανείς από τους εμπλεκόμενους (δεν το συζητώ για Σαμαρά, μιλώ για Δένδια-Αθανασίου-Γκουτζαμάνη) δεν παραιτήθηκε από ευθιξία, δεν έθεσε εαυτόν στη διάθεση της δικαιοσύνης ή της Βουλής για ενδελεχή έλεγχο και απόδειξη της αναλήθειας των ισχυρισμών Μπαλτάκου. Δεν ακούστηκε τίποτα για δικαστικό και κοινοβουλευτικό έλεγχο, για καμιά εξεταστική επιτροπή, έστω, βρε αδελφέ! Με πρωτοφανή απάθεια επιλέγουν να μην τηρήσουν καν τα προσχήματα και σκουπίζουν το σκάνδαλο κάτω από το χαλί. Ταυτόχρονα χαϊδεύουν τον Μπαλτάκο δίνοντάς του, αναλόγως του σεναρίου, ρόλο από αγαθό έμπιστο κομματικό ηλίθιο μέχρι πράκτορα ειδικών αποστολών (από Νεντ Σταρκ μέχρι ατυχή Bάρυς, σε όρους Game of Thrones) και επιλέγουν να αποδεχτούν την ανόητη υπερασπιστική του γραμμή ότι "τους έλεγα αυτά που ήθελαν να ακούσουν".
 
4. Οι θιασώτες του House of Cards βρίσκουν το θέμα Μπαλτάκου απόλυτα φυσιολογικό και ταυτόχρονα πιστεύουν ότι δεν πρέπει να γκρινιάζουμε για δημοκρατικό έλλειμμα παρά την ξεκάθαρη καταγγελία (από υψηλά και αρμόδια χείλη) παραβίασης της διάκρισης των εξουσιών στην οποία βασίζεται το πολίτευμά μας κατά το σύνταγμα.
 
5. Οι φιλοκυβερνητικοί μας κατηγορούν ότι τρώμε τις θεωρίες συνωμοσίας της Χρυσής Αυγής, ενώ η αλήθεια βρίσκεται στους Sex Pistols και στην υπερασπιστική γραμμή του Mπαλτάκου (ο Σαμαράς δεν ήξερε τίποτα - εγώ λειτουργούσα για το καλό της παράταξης). Παράλληλα και ενώ μας βρίζουν ως συνωμοσιολόγους, χάπατα, ψεκασμένους και εμμονικούς που δεν καταλαβαίνουμε ότι ο Μπαλτάκος έπαιζε τον διπλό πράκτορα που αποκαλύφθηκε, έχουν τρελαθεί να βρίσκουν δάκτυλο της Ρωσίας πίσω από το mpaltadakos gate επειδή ανέβασε το λινκ της ντροπής ρώσικο σάιτ. Ταυτόχρονα, δεν νιώθουν καθόλου αντιφατικοί.
 
6. Ο Χατζηγάκης είχε διαγραφεί από τον Σαμαρά επειδή μίλησε για ακροδεξιά σταγονίδια εντός Νέας Δημοκρατίας. Σήμερα οι φιλοκυβερνητικοί μας βγάζουν τον Μπαλτάκο ακροδεξιό βαρίδι που ευτυχώς έγινε αυτό που έγινε και τον ξεφορτωθήκανε. Ταυτόχρονα, βγάζουν κάτι κορώνες τύπου να διώξει επ' ευκαιρία ο Σαμαράς τον Φαήλο (αχαχα) και γκρινιάζουν λίγο για τον Λαζαρίδη. Το παρελθόν του Βορίδη ως προέδρου της ΕΠΕΝ έχει παραγραφεί μετά από 40 συνεχείς παρουσίες του στην Ανατροπή, ο Άδωνης κάνει δουλειά και ο Πλεύρης δεν φταίει για τα βιβλία του μπαμπά του. Κατά τα άλλα, ο Χατζηγάκης τους μύριζε που είπε (με λάιτ διατύπωση) τα σύκα, σύκα και τη σκάφη, σκάφη.
 
7. Το πιο σημαντικό. Ας υποθέσουμε ότι βγαίνουν άλλες 25 κασέτες που επιβεβαιώνουν πανηγυρικά τους ισχυρισμούς Κασιδιάρη και καταλήγουμε πέραν πάσης (νοσηρής ή υγιούς) αμφιβολίας ότι έχουμε μια κυβέρνηση που εμφανώς δεν σέβεται τους θεσμούς και τις δημοκρατικές διαδικασίες. Ας υποθέσουμε ότι συμφωνούμε πως, από τη διακυβέρνηση με πνπ μέχρι τον Μπαλτάκο, η πορεία της συγκυβέρνησης είναι στρωμένη με ακροδεξιές επιδείξεις πυγμής και από εκτός του περιγράμματος συντάγματος και νόμων ενέργειες και παραλείψεις. Η ερώτηση, λοιπόν, είναι η εξής: αν αύριο πηγαίναμε σε εκλογές, ο σοφός λαός θα μαύριζε τις ακροδεξιές θάλασσες που μας κυβερνούν ή θα έστεφε πανηγυρικά τον Σαμαρά, έλληνα Ερντογάν με συγχωροχάρτια για όλα τα σκάνδαλά του, χάρις στο το επικείμενο EcoFin;