• • •
• • •
Vera J. Frantzh | 06.07.2017
Panos Dodis | 05.07.2017
Georgia Drakaki | 05.07.2017
Nicolas Androulakis | 05.07.2017
Υπήρχαν υπουργοί χωρίς γραβάτα και πριν από τον Σύριζα.
Η διαχείριση συμβόλων ως τραγωδία
Φιλοθέη Βαρσαμή | 04.04.2015 | 22:42
Η δίκη του Άκη είναι μια συμβολική δίκη. Οι καταδικασθέντες σε γενικές γραμμές δεν τιμωρήθηκαν για τα αδικήματα που όντως διέπραξαν ατομικά, αλλά μέσω ιεροτελούμενης ανθρωποφαγίας πρώτα τους μεταβιβάστηκαν οι αμαρτίες μιας ολόκληρης εποχής, μετά διασύρθηκαν μέχρι αηδίας από τις φυλλάδες, στη συνέχεια καννιβαλίστηκαν ασύστολα από τον σκανδαλισμένο όχλο, και τέλος τιμωρήθηκαν από το δικαστήριο με ποινές από αυστηρές (Άκης) μέχρι εξοντωτικές (10 χρόνια στη δικηγόρο που έκανε το συμβόλαιο αγοράς της Αεροπαγείτου). Το αποτέλεσμα αυτής της δίκης το βρίσκω σε γενικές γραμμές θλιβερό: 12 χρόνια χωρίς αναστέλουσα στην έφεση για την Αρετή Τσοχατζοπούλου, επειδή θεωρήθηκε ξέπλυμα η ανακαίνιση του σπιτιού της αξίας 150.000,00 ευρώ, έξι χρόνια με αναστέλουσα στην έφεση για τον εξάδελφο Ζήγρα που, αφού κολύμπησε στις μίζες και έφαγε με δέκα μασέλες, στη συνέχεια τους ρουφιάνεψε όλους, αυτοδιασώθηκε και τώρα βολτάρει ελευθερότατος και γράφει μυθιστορήματα με νόημα όπου "οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και πράγματα δεν είναι -και καλά- εντελώς συμπτωματική".
 
Η ιστορία ενός ακόμα πασοκικού "κωλόσπιτου" αυτή τη φορά έκαψε τους ιδιοκτήτες του γιατι κανένας μελλοντικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας δε βγήκε να πει ότι τους δάνεισε μερικά μύρια για να το αγοράσουν. Δάνειο για την αγορά του είχε πάρει η Σταμάτη στο όνομά της, αλλά το δικαστήριο έκρινε ότι η λυσσασμένη για λούσα Blue Jasmine με το απολυτήριο γυμνασίου της, είχε μυαλό για business και ξέπλενε συστηματικά κάτω από την Ακρόπολη εν γνώσει της τις μίζες του συζύγου της. Μπορεί και να έγινε έτσι, μπορεί και όχι. Μπορεί η Σταμάτη όντως να ξέπλενε μαύρο χρήμα εν γνώσει της, μπορεί και απλώς να τιμωρήθηκε για το ψώνιο και τα ψώνια της. Ωστόσο, τόσο στην ίδια, όσο και στην κόρη του Τσοχατζόπουλου, εξαντλήθηκε η αυστηρότητα του δικαστηρίου με την άρνηση χορήγησης αναστέλουσας δύναμης στην έφεσή τους, αλλά και με τις συνεχείς απορρίψεις των αιτημάτων τους για αποφυλάκιση με επίκληση εκ μερους τους πολύ σοβαρών λόγων ― η Σταμάτη και υγείας.
 
Όταν η Σταμάτη μεταφέρθηκε στο Δρομοκαΐτειο, οι Σέρλοκ του fb μιλούσαν για το πρώτο βημα του σχεδίου του Κούγια να οργανώσει την απόδρασή της. Ότι ας πούμε είναι τόσο δόλια η βλαχάρα που πήγε να ζήσει στην κόλαση παριστάνοντας την ψυχικώς πάσχουσα για να μπορέσει να δραπετεύσει τη δεδομένη στιγμή. Προχθές που απέδρασε (4 σωφρονιστικοί υπάλληλοι αποσπάστηκαν απο τον Κορυδαλλό για να την φυλάνε, ειρήσθω), οι Σέρλοκ αισθάνθηκαν πνιγμένοι στη δικαίωση και για αυτό ξέρασαν λιγη ακόμα χολή, για μια γυναίκα με διαγνωσμένα ψυχιατρικά προβλήματα που στερείται (με ευθύνη της, δε λέω) το παιδί της. Κάποιοι φάνηκε πραγματικά να πιστεύουν ότι έφυγε καβάλα σε υποβρύχιο που γέρνει για να μασήσει μόνη της τα θαμμένα μύρια. Άλλοι ήταν σε φάση "πόσα θες να μας τρελάνεις τρελογιατρέ που τα πήρες για να τη βγάλεις δήθεν τάχα μου τρελή". Από χθες που εντοπίστηκε όχι σε λίαρ τζετ με προορισμό τις Μπαχάμες, αλλά έξω από ένα εκκλησάκι να λέει παλαβομάρες έχοντας κάψει εντελώς την υπόθεσή της, οι γνώμες διίστανται: τι σκαρώνει πάλι ο Κούγιας; ή μην το σκαρώνει ο Ραγκούσης; Σε κάθε περίπτωση, άρον-άρον ξανασταύρωσον.
 
Δεν ξέρω τι θα γίνει τελικά η Σταμάτη. Ό,τι και να αποφασιστεί πια για αυτή, σωστό θα είναι. Ειλικρινά τη λυπάμαι για τον τρόπο που ξόδεψε τη ζωή της, όχι τα λεφτά της. Το μόνο βέβαιο συμπέρασμα που βγάζω από την ιστορία της είναι ότι υπάρχει κάτι τρομερότερο από το να είσαι τραγικό (με όλα τα στάδια της τραγωδίας) πρόσωπο: να είσαι τραγικό πρόσωπο που δεν συμπαθεί ο χολεριασμένος μέσος συνωμοσιολόγος (τηλε)θεατής, αυτός που έχει μάζα ικανή, προβάλλεται ως "κοινή γνώμη" και μετατρέπει ενίοτε αοράτως τα δικαστήρια σε Κολοσσαία.