• • •
• • •
Vera J. Frantzh | 06.07.2017
Panos Dodis | 05.07.2017
Georgia Drakaki | 05.07.2017
Nicolas Androulakis | 05.07.2017
The Cyprus Chronicles #4
Ψιλικατζού | 23.10.2014 | 22:04
Αυτές τις μέρες στο νησί έχουμε πήξει στα ναυτάκια τα ζουμπουρλούδικα και στις οικοπεδοφάγοι. Μπορεί το κτηματολόγιο να εδώ να δουλεύει από δεκαετίες, όμως εδώ τα οικόπεδα, χέρσα, αέρος και θαλάσσης είναι πολύ χοτ. Οι καταπατήσεις, οι δεσμεύσεις, οι ασκήσεις και ό,τι άλλο κουλό μπορεί να σου πάθει ένα οικόπεδο, εδώ το παθαίνει. Χώρια ο τουρισμός! Μπουμπουκάει παρόλο που τελειώνει η σεζόν. Τούρκοι, Ισραηλίτες, Ρώσσοι, Βρετανοί, χαμός! Γεμίσαμε κρουαζιερόπλοια ολούθενε. Και να πεις ότι ήρθαν για κάνα μπανάκι, μπα. Αυτουνούς τους αρέσει να βλέπουν. Αράζουν στο πλεούμενο λέει και παρακολουθούν. Και περιμένουν τις εξελίξεις.

http://www.kypriako.com/uploads/posts/t/s-19.jpg
 
Γούστα είναι αυτά, παρακολουθάτε όσο θέτε μόνο μη ζητήσετε ντόνατς. Εν έσιει. Δαμαί εμείς τρώμε σούβλα, σεφταλί και πουρέκκι! Εξ’ ου και η νταρντάνα η πουρέκκα. Βασικά είναι το μπουρέκι, που όπως συμβαίνει με πολλές λέξεις στο νησί, έχουν μαλλώσει με τα δίψηφα σύμφωνα εκεί που τα ξέρεις και λατρεύουν τη θέση τους εκεί που δε φαντάζεσαι. Έχουμε ας πούμε τα πουρέκκια, έχουμε τo χάρπουκερ, το ττουλάππιν, το τσιημέττον, τις ταπέλλες ενώ σε μεγάλα κέφια το άππλοου και το τάουλλόου. Α! και την καινούργια ψησταριά στη γειτονιά που λέγεται ΤΤόφα.
 
Περνούσα χθες από τον φούρνο και άκουσα που έλεγαν για το Φάστινγκ. Μεγάλο γεγονός στο νησί. Το σημαντικότερο πράγμα κατά τη διάρκειά του δε, είναι που σταματάνε οι γάμοι. Μιλούσα με έναν φίλο και μου έλεγε πόσο δυσβάσταχτοι είναι οικονομικά για μια οικογένεια οι γάμοι και πόσα δάνεια έπαιρναν κάποτε για να ανταπεξέλθουν. Του απάντησα ότι γι’ αυτό έκανα πολιτικό γάμο. Μας πήρε και των δύο αρκετή ώρα να συννενοηθούμε. Δεν εννοούσε αυτό που εννοούσα εγώ. Εννοούσε να είσαι καλεσμένος σε γάμο. Η εξήγηση είναι απλή. Εδώ δεν έχει λίστα γάμου, τρεχάματα και ψάξιμο για δώρα. Εδώ, δίνεις μόνο λεφτά σε φακελάκι. Όσο πιο συγγενής, τόσο πιο πολλά.
 
Στην πλειοψηφία, το σπίτι και το αμάξι του νέου ζευγαριού βγαίνουν από τα φακελάκια του γάμου. Τέλειο ξεκίνημα θα έλεγα, παρεκτός κι αν έχεις μεγάλο σόι και κυρίως, καθόλου λεφτά. Γιατί, δανεικά είναι αυτά. Για φαντάσου λοιπόν, να έχεις τουλάχιστον τρεις γάμους γνωστών το μήνα και έναν συγγενή. Και εδώ δεν μιλάμε για 20 ευρώ και ξεμπέρδεψες. Χώρια που είσαι μόνιμα καλεσμένος σε ό,τι γάμο γίνεται σε εμβέλεια 10 βαθμών συγγένειας ή και καθόλου. Και στις βαφτίσεις, φακελάκι πάλι. Κι αν θες να έρθουν στα παιδιά σου, πας κι εσύ. Κι έτσι θέλοντας και μη, μπαίνεις σε έναν κυκεώνα υποχρεώσεων με σπίτι και αυτοκίνητο μεν και πολλά πολλά φακελάκια δε. Η δε βιομηχανία του γάμου και οι νύφες δαμαί, ανθούν. Ειδικά οι νύφες, η Πάφος με την Κακοπετριά, (κατά το η Άρτα και τα Γιάννενα -™Kaltsovrako).
 
Μια γειτόνισσα, μου έλεγε τρελαμμένη μια μέρα για τον γάμο της ξαδέλφης της που λόγω κρίσης, τα μισά φακελάκια τα βρήκαν άδεια! Ούτε χίλια ευρώ! Βασικά ανησυχούσε για τον δικό της γάμο και ήταν κοντά στο να υιοθετήσει τη νέα λύση που κοστίζει σε χρόνο και χρήμα αλλά τελικά αξίζει. Σεκιουριτάδες που ανοίγουν το φακελάκι σου επιτόπου και καταγράφουν όνομα και ποσό. Όμως, υπάρχουν και άλλα διαφυγόντα κέρδη ειδικά τώρα με την κρίση. Οι άρρωστοι, οι πολυάσχολοι, οι έχοντες άλλους γάμους και οι του εξωτερικού, φοιτητές και ομογενείς! Έτσι λοιπόν, καθώς βρίσκόμαστε στην εποχή των στάρταπζ, γενήθηκε το Φακελάκι.κομ! Στείλε το φακελάκι σου με ένα κλικ, όσους γάμους κι αν έχεις την εβδομάδα, όσο μακριά κι αν είσαι, όσο άγνωστος κι αν είναι ο γαμπρός. Σοβαρά υπάρχει, γκούγκλισέ το.
 
Λογικά, το επόμενο σταρτάπ θα είναι ο τίτζιτταλ γάμος. Δε σε ξέρω δε με ξέρεις, έλα να παντρευτούμε να βγάλουμε κάνα φράγκο. Σήμερα γάμος γίνεται, ο Άντρος και η Τούλα, στείλε το Φακελάκι σου και εμείς τα κάβερ ούλλα!

Μπότομ λάιν, φάστινγκ και προσευχή αρφέ!  :)