• • •
• • •
Vera J. Frantzh | 06.07.2017
Panos Dodis | 05.07.2017
Georgia Drakaki | 05.07.2017
Nicolas Androulakis | 05.07.2017
https://www.facebook.com/marinasatti.music/
(I Can't Get No) Σάττι-sfaction
Γιάννης Βαρβάκης | 11.06.2017 | 14:14
Προοίμιο
 
Πρώτα ήταν ένα βίντεο-κλιπ.
 
Μετά ήταν κάποιες χιλιάδες άτομα που το είδαν, που σύντομα έγιναν μυριάδες και μετά εκατομμύρια. Ήταν πια αδύνατον να μην το έχεις δει και να μην έχεις άποψη. Κι άρχισαν αμέσως οι συνήθεις ύποπτοι (και κάποιο ασυνήθεις) να διαφωνούν με την άποψη των άλλων, και να ανιχνεύουν κρυμμένα κίνητρα και ελατήρια που καταδεικνύουν ότι οι άλλοι είναι προκατειλημμένοι και λάθος, και ότι αυτοί και μόνον αυτοί είναι οι φορείς της καθαρής και αληθινής αλήθειας.
 
Τι μας λέτε.
 
Άρχισαν λοιπόν να γράφονται αναλύσεις του φαινομένου Σάττι (γιατί περί φαινομένου πρόκειται), και σύντομα άρχισαν να γράφονται αναλύσεις των αναλύσεων, ένα είδος μετα-φαινομένου και μετα-ανάλυσης και (φυσικά) μετα-παπαρολογίας. Ήρθε η ώρα για μια ανάλυση των αναλύσεων των αναλύσεων; Πολύ πιθανόν, αλλά δεν θα την έχετε από εμένα. Εγώ μια άποψη θα προσπαθήσω να διαμορφώσω και να καταθέσω στην οθόνη σας. Γιατί ο επικοινωνιακός ορυμαγδός ™ που έχει συγκαλύψει το δημόσιο διάλογο, εμάς στο Cloud δεν μας αγγίζει ― ούτε τους συνεργάτες, ούτε τους αναγνώστες.
 
 
Να ξέρουμε για τι μιλάμε
 
Το φαινόμενο Σάττι έχει να κάνει με τα views του βίντεο κλιπ. Δεν έχει να κάνει αυστηρά με τη μουσική, αλλά με τη μουσική ως εγκιβωτισμένο στοιχείο του καταναλωτικού προϊόντος με την εμπορική επωνυμία «Μάντισσα» (φςςςςςςς.... μιλάω σαν δευτεροετής του Παντείου, τουλάχιστον). Και, λυπάμαι που θα το πω ανοιχτά, αλλά και η Σάττι η ίδια δεν είναι το προϊόν, κι αυτή συστατικό του είναι. Το προϊόν είναι το βίντεο-κλιπ, και το θέμα του είναι... το σεξ.
 
Υπάρχει το περίφημο ρητό που λέει ότι τα πάντα στον κόσμο τούτο έχουν να κάνουν με το σεξ, εκτός από το σεξ το ίδιο, το οποίο έχει να κάνει με την εξουσία. ("Everything in the world is about sex, except sex. Sex is about power." Όχι, δεν το έχει πει ο Όσκαρ Ουάιλντ, κι ας λένε ό,τι θέλουνε στο ίντερνετ ― κανείς δεν έχει καταφέρει να βρει τη πηγή και να παραπέμψει πού ακριβώς το είπε ή το έγραψε ο Όσκαρ.)
 
Η Μαρίνα Σάττι, εκτός από νέα και ευειδής, είναι και ηθοποιός, οπότε ξέρει ακριβώς τι είναι η κάμερα και πώς την αντιμετωπίζουμε. Σε αυτό το βίντεο-κλιπ κάνει ότι τραγουδάει χορεύοντας και κοιτώντας διαρκώς το φακό, σαν θαυματουργό εικόνισμα της Παναγίας που σε παρακολουθεί, και πλαισιώνεται από ένα μπουκέτο δροσερές χορεύτριες, καθότι η ισχύς εν τη ενώσει.  Τι σχέση έχει όλο αυτό με το τραγούδι και την ιστορία που αφηγούνται οι στίχοι; Καμία απολύτως! Άντε ξεκολλήστε, μουχλιασμένα μυαλά, και χαρείτε το οφθαλμόλουτρο…
 
 
 
 
Να μιλήσουμε για μουσική
 
Η Μαρίνα Σάττι, εκτός των άλλων, είναι και μουσικός. Η μουσική στο τραγούδι τραγούδι είναι δική της. Έφτιαξε ένα κράμα από παραδοσιακά και έντεχνα στοιχεία πάνω σε ελληνικό στίχο, και έβγαλε ένα ευχάριστο αποτέλεσμα, fusion με σύνθια και γκάιντα που θα μπορούσε να είναι το αποτελέσμα της συνάντησης των This Mortal Coil με τον Νίκο Ξυδάκη (τον σοβαρό, όχι τον υπουργό), ή αν προτιμάτε της Caroline Crawley με την Ελευθερία Αρβανιτάκη. Κι αυτό δεν είναι καθόλου κακό ή υποτιμητικό.  Υπηρετεί με άποψη ένα είδος, όχι μανιέρα (ακόμα).  Κι είναι ακόμα στην αρχή.
 
 
 
 
 
 
Να μιλήσουμε για βίντεο-κλιπ
 
Η Μαρίνα Σάττι, εκτός των άλλων, δεν είναι και σκηνοθέτης. Η αναπόφευκτη εικονοποίηση του τραγουδιού με τους όρους του γιουτιούμπ είναι ωραία, δηλαδή στην ώρα της, γι’ αυτό και την είδε τόσος κόσμος και συνεχίζει να τη βλέπει. (Επίσης, είναι τζάμπα. Αν έπρεπε να πληρώσεις για να τη δεις, τα νόμερα θα ήταν σαφώς διαφορετικά.) Έχει αυτό το ανταγωνιστικό/φεμινιστικό στοιχείο που την καθιστά φιλική προς όλους τους χρήστες, και πατάει γερά στην παράδοση του είδους του μονόπλανου αλλά και του girl power. Οι σκηνοθέτες παραδέχτηκαν ότι το πρότυπό τους ήταν το Wannabe των Spice Girls, αλλά να μην παραλείψουμε το …baby one more time της Britney Spears και δεκάδες πιο πρόσφατα βίντεο από Destiny’s Child και εντεύθεν. Και (ιδού η πρωτοτυπία) όλα αυτά σε περιβάλλον Βαρβακείου Αγοράς. Παίζουμε ισότιμα με τα Λονδίνα (και τα Παρίσια, για να θυμηθούμε το Baby Baby Baby των Make the Girl Dance)
 
 
 
 
 
 
 
 
Να μιλήσουμε για νούμερα
 
Τα νούμερα που μετράνε και έκαναν το βίντεο, το τραγούδι και τη Σάττι θέμα συζήτησης σε καφενεία και κομμωτήρια, είναι τα εκατομμύρια views (σε λίγο θα ξεπεράσουν αριθμητικά τον πληθυσμό της χώρας, αν δεν το έχουν κάνει τόση ώρα που γράφω). Υπάρχουν και κάποια άλλα νούμερα, αφανή, και είναι τα οικονομικά. Δεν μιλάω για το τι μπορεί να έχει κερδίσει η Μαρίνα Σάττι από το βίντεο, αλλά μιλάω για το κόστος της παραγωγής. Η παραγωγή του τραγουδιού και του χορογραφημένου βίντεο είναι απολύτως επαγγελματική, και ξεπερνάει κατά πολύ τις συνηθισμένες προσπάθειες. Όλο αυτό το πατιρντί κοστίζει, και δεν μπορεί να το πληρώσει ο κάθε ένας καλλιτέχνης. Κάποιος αφανής ήρωας έχει επενδύσει στο προϊόν Σάττι/Μάντισσα, και του βγήκε το ρίσκο. Μακάρι να το έκανε και για άλλους ταλαντούχους μουσικούς που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, ώστε να γινόντουσαν κι αυτοί γνωστοί και να μπορούσαν, στην τελική, αυτοί να βιοποριστούν από την τέχνη τους κι εμείς να χαιρόμαστε τι αποτέλεσμα της τέχνης τους.
 
(Για να μη νομίζετε πως υπερβάλλω, αυτά είναι τα credits  από το βίντεο:
Published on May 19, 2017
MARINA SATTI - ΜΑΝΤΙΣΣΑ
Follow on Facebook: https://satti.link/Facebook
Follow on Instagram: https://satti.link/Instagram
Subscribe here: https://satti.link/YouTube

Official Single Release: https://fanlink.to/Mantissa
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Μουσική: Μαρίνα Σάττι 
Στίχοι: Μιχάλης ΜΕΘ Κουινέλης
Arranged & Produced by Marina Satti
Mixed by George Koltsiou & Dimitris Misirlis @ MATRIX studios www.matrixstudio.gr
Mastered by Yiannis Christodoulatos @ Sweetspot Studio www.sweetspot.gr
Gaida: Konstantis Pistiolis
~~~
Video directed by kimino
D.O.P.: kimino
Color correction: Angelos Mantzios
C.G.I.: Philippe Charpentier
styling: μόνοι μας

Executive producer: Φαίδρα Μανουσακίδου
Εκτέλεση παραγωγής: Λευτέρης Κώτσης, Γιώργος Λόξας, Ρωμανός Μαρούδης, Γιάννης Δενδρινός
Χορογραφία: Tasos Xiarcho

The gang:
Μελίνα Χρονοπούλου, Δανάη Αλεξούλη, Αγγελική Κάτρη, Ειρήνη Μηλογιαννάκη, Moira Bubblez, Άντζελα Σκουτέρη, Madeleine Calderon, Ναταλία Βαλσαμίδου, Ιουλία Νικολακοπούλο, Νατάσα Παπαϊωάννου, Ιωάννα Δήμου, Τένια Σάββα, Φένια Ζαχαρίου, Νεφέλη Παπάζογλου, Βιργινία Φραγκούλατζη
+
Δανιέλα Βαρκαράκη, Αναστασία Γιουβανάκη, Χαρά Ζαχαράκου, Στέλλα Νταή, Χριστίνα Πετρογιάννη, Μελίνα Παπακυριάκου, Ειρήνη Σιδηροπούλου, Μαρία Χάλκου, Λούσι Μκρτσιαν Α.Κ.Α. Lucy MK, Νατάσα Πατρικαράκου
+
X - traz:
Νίκος Μαυρίδης, Κλεομένης Καραπατάκης, Χρήστος Στεφάνου, Στράτος Μαυραπίδος

Special thnx to:
George Laimos, M.L.I., Aris Binis, Vicente Espi, Νίκος Ασημάκης & Music Art Lab, Ηλίας Αχλαδιώτης & Sierra Studios, Δημήτρης Μουρλάς, Ορέστης Μπενέκας, Πέτρος Σακελλίου, Κωνσταντής Πιστιόλης, Ram’s Head Dance Crew, Ειρήνη Μηλογιαννάκη & Lifedance Center, Μαρία Ντελάκου, Ιουλία Σιγριμή, Στέλλα Καραπούλιου, Έλενα Παπασταύρου, Γεωργία Μαλατέστα, Παναγιώτης Μαΐδης, Κωνσταντίνος Μίαρης, Κώστας Κουνέλλας, Άννα Γιώτη, Μυρτώ Κοντοβά, K.V.
Spyros Stamoulis, Panagiotis Loulourgas, Domnika Skreta, Grigoris Ragkousis, Elpida Nastouli, Giorgos Dedes, & everybody at 314 records
Much love to:
Βιργινία Φραγκούλατζη, OdyIcon, Δομνίκη Μητροπούλου, Φένια Ζαχαρίου, George Koltsiou, Tasos Xiarcho, Ηλίας Αχλαδιώτης, ΜΕΘ)
 
 
 
Οι άνθρωποι πάνω από τα νούμερα
 
Η Μαρίνα Σάττι έγινε απόλυτα αναγνωρίσιμη, σχεδόν όσο και οι παίκτες του Survivor. Μόνο που το δικό της ριάλιτι δεν θα τελειώσει. Το χέρι της είναι πώς θα το παίξει στη συνέχεια. Έχει όλα τα προσόντα και τα εχέγγυα για να κάνει καλύτερα, ουσιαστικότερα και μεγαλύτερα πράγματα. Και όχι, δεν μιλάω για views. Ούτε για το σεξ. Μιλάω για τη δύναμη, αυτή τη δύναμη που έχει η τέχνη να αλλάζει τη ζωή των ανθρώπων που την δέχονται.