• • •
• • •
Vera J. Frantzh | 06.07.2017
Panos Dodis | 05.07.2017
Georgia Drakaki | 05.07.2017
Nicolas Androulakis | 05.07.2017
Ο κύριος και η κυρία Πατούλη σε μια πανδαισία του ροζ, με έναν διανοούμενο φίλο τους (δεν διακρίνονται τα φτερά του)
Η μαντινάδα ως επιτήδευμα
Γιάννης Βαρβάκης | 16.03.2014 | 13:19
Η υπόθεση προσφέρεται για λογοπαίγνια και ευφυολογήματα. Ας θεωρήσουμε ότι όλα αυτά έχουν εξαντληθεί, διότι πιθανότητα έχουν ήδη γίνει όλα, και να προχωρήσουμε στην ουσία. 
 
Η είδηση:
Ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής διορίστηκε πρόεδρος του ΔΣ του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου. 
 
Κάποια στοιχεία:
1. Το Φεστιβάλ έχει πρόεδρο που δεν εκλέγεται, αλλά διορίζεται από τον Υπουργό. 
2. Ο Υπουργός είναι ο Πάνος Παναγιωτόπουλος. Ο γνωστός.
3. Ο Πρωθυπουργός του Υπουργού είναι ο Αντώνης Σαμαράς. Ο γνωστός.
4. Νέος πρόεδρος του Φεστιβάλ διορίστηκε ο Γιάννης Σμαραγδής. Ο γνωστός.
5. Ο Σμαραγδής δεν είναι η Ευγενία Μανωλίδου (χρυσή εφεδρεία για το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών), ο Βασίλης Καρράς (χρυσή εφεδρεία για το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης) ή ο Νίκος Χορταρέας (χρυσή εφεδρεία για το Μέγαρο Μουσικής Καλαμάτας). 
6. Ο Σμαραγδής ήταν αντιπρόεδρος του ΔΣ το οποίο είχε παραμείνει ακέφαλο μετά την παραίτηση του προηγούμενου πρόεδρου Γιάννη Μπουτάρη, και δεν είχε δημιουργηθεί κανένα θέμα.
7. Περιμένατε κάτι διαφορετικό; Αυτό που εσείς ίσως θεωρείτε μειονέκτημα, ότι δηλαδή ο Σμαραγδής δεν είχε κανένα πρόβλημα να γίνει ρομπ ντε σαμπρ το καλοκαίρι παιανίζοντας τον Σαμαρά, άλλοι το θεωρούν πλεονέκτημα.
 
Η ουσία:
Για την ώρα, οι άλλοι αποφασίζουν.
 
* * *
 
Επίμετρο:
Ας δούμε όμως προσεκτικότερα τι έγινε στην Πύλο εκείνη του Αυγούστου —Αύγουστος ήταν;— τη βραδιά. 
 
Το πρώτο βίντεο είναι η προσφώνηση του Αντώνη, και η αντιφώνηση του Γιάννη. 
 
Το δεύτερο βίντεο, από άλλη κάμερα άλλου καναλιού, έχει μόνο τον παιάνα του Γιάννη προς τον Αντώνη, σε μορφή μαντινάδας, σε καλύτερη ποιότητα ήχου και εικόνας. 
 
Μεταγράφω το κείμενο της μαντινάδας:
 
Σαν ήλιος βγήκες φωτεινός στ'ς Αμερικής τ' αλώνι
κι ήρθες κι έλαμψες κι ήρθες νικητής και σ' αγαπάμε όλοι!
 
Αυτό, βέβαια, δεν είναι μαντινάδα. Η κρητικιά μαντινάδα διαθέτει ζευγαρωτούς δεκαπαντασύλλαβους με ζευγαρωτή ομοιοκαταληξία ασχέτως περιεχομένου και σκοπού, κι εδώ δεν υπάρχει ρίμα. Το όλοι δεν ριμάρει με το αλώνι. Σκεφτείτε όμως — τι θα ριμάριζε με το αλώνι; Προφανέστετα, το Αντώνη.
 
Αν επισημάνουμε την ταραχή του ποιητάρη ενώπιον του τιτάνος της πολιτικής και του πολιτισμού, η οποία τον οδηγεί να μπερδέψει τα λόγια του στην αρχή του δεύτερου στίχου, μάλλον η ίδια ταραχή (ή ένα μικρό εγκεφαλικό επεισόδειο) τον κάνουν να μπερδέψει και το τέλος του δεύτερου στίχου, με μια συγκινημένη εκδήλωση ασυγκράτητης αγάπης που τον ωθεί και να γείρει έντονα προς τη μεριά του τιμωμένου (καλά τα ελληνικά, μα η γλώσσα του σώματος στα βίντεο είναι καταλυτική). Έτσι προτείνω να διορθώσουμε το δύστυχο δίστιχο ως εξής:
 
Σαν ήλιος βγήκες φωτεινός στ'ς Αμερικής τ' αλώνι
κι έλαμψες κι ήρθες νικητής και σ' αγαπάμε Αντώνη!
 
Τώρα, ντράπηκε ο Γιάννης να προσφωνήσει τον πρωθυπουργό με το βαπτιστικό του μπροστά στις κάμερες; Δεν αποκλείται. Όμως για κάθε Κρητικό που σέβεται τον εαυτό του, αυτή η παράσταση ήταν απαράδεκτη. Προτείνω λοιπόν να διαγραφεί πάραυτα ο Γιάννης Σμαραγδής από δημότης Ηρακλείου, και να πολιτογραφηθεί δημότης Καλαμάτας. Ε μη τι άλλο, έχει ήδη υιοθετήσει την προφορά. Προσέξατε πώς προφέρει το "όλοι" του τελευταίου στίχου; Σαν γνήσιο τέκνο του ηρωικού Μωριά, που τιμάει και τη Λίτσα, και τη γκλίτσα, και τη γλίτσα...