• • •
• • •
Vera J. Frantzh | 06.07.2017
Panos Dodis | 05.07.2017
Georgia Drakaki | 05.07.2017
Nicolas Androulakis | 05.07.2017
Η Πάμελα Άντερσον με τον «άντρα της ζωής της» και πατέρα των παιδιών της Τόμι Λι, προ ετών
Μίλα μου για πορνό
Ένα κείμενο για την πορνογραφία δεν περνά ποτέ απαρατήρητο. Ιδίως όταν εικονογραφείται από την Πάμελα Άντερσον στα νιάτα της, και έχει και το όνομά της στον τίτλο. Όμως το ερώτημα που έθεσε εκλεκτή συνάδελφος στο σάιτ μας παραμένει, εν πολλοίς, αναπάντητο: έχει δίκιο η Πάμελα για το πορνό;
 
Αν κατάλαβα καλά, η Πάμελα Άντερσον υποστηρίζει σε ένα άρθρο γνώμης στην Wall Street Journal ότι το πορνό μπορεί να είναι εθιστικό και καταστροφικό. Το άρθρο έχει δύο υπογραφές: τη δική της και ενός σελέμπριτι ραβίνου. (Ποιος έγραψε τι, δεν είναι σαφές.) Όμως, η αφορμή για το άρθρο ήταν πολύ συγκεκριμένη: τα επανειλημμένα σεξομηνύματα που έστελνε ένας αμερικανός βουλευτής, που η δημοσιοποίησή τους τον ξεφτίλησε και τον οδήγησε σε παραίτηση. Το άρθρο καλούσε τον κόσμο σε δημόσιο διάλογο για την πορνογραφία.
 
«Από τις αντίστοιχες θέσεις μας ως ραβίνου-συμβούλου και πρώην φωτομοντέλου του Playboy και ηθοποιού, έχουμε επανειλημμένα προειδοποιήσει για την διαβρωτική ενέργεια της πορνογραφίας στη  ψυχή ενός άντρα και στη δυνατότητά του να λειτουργήσει ως σύζυγος, και κατ' επέκταση πατέρας», έγραψε το αταίριαστο ζευγάρι. «Αυτός είναι ένας δημόσιος κίνδυνος πρωτοφανούς σοβαρότητας, δεδομένου του πόσο ελεύθερα διαθέσιμη, ανώνυμα προσβάσιμη και εύκολα διαδόσιμη είναι πλέον η πορνογραφία».
 
«Για να το θέσουμε διαφορετικά, είμαστε μια γενιά ινδικών χοιριδίων για ένα πείραμα μαζικής υποβάθμισης στο οποίο ελάχιστοι από εμάς, θα συναινούσαν, και του οποίου οι πλήρεις ειδεχθείς συνέπειες μπορεί να μην γίνουν γνωστές για πολλά χρόνια», επέμειναν. «Πόσες οικογένειες θα υποφέρουν; Πόσοι γάμοι θα καταρρεύσουν; Πόσοι ταλαντούχοι άνθρωποι θα πετάξουν τις πιο σημαντικές σχέσεις τους και τις καριέρες τους για μια σύντομη αυνανιστική ηδονή; Πόσα παιδιά θα εκτοξευτούν βιαίως στη σκοτεινή πλευρά της ενήλικης σεξουαλικότητας μέσα από την έκθεση στα μιάσματα των πατεράδων τους;»
 
«Πολύ απλά, πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους εαυτούς μας και τα παιδιά μας για να καταλάβουν πως το πορνό είναι για τους losers», κατέληξαν. «Μια βαρετή, μάταια και αδιέξοδη προσπάθεια για ανθρώπους που είναι πολύ τεμπέληδες για να δρέψουν τους πλούσιους καρπούς μιας υγιούς σεξουαλικότητας». (Αυτό βέβαια δεν είναι κάτι καινούργιο ― ανάλογες θέσεις για την πορνογραφία, καθώς και για τους ανθρώπους που είναι φυλακισμένοι στη βιομηχανία του πορνό ή σε σχέσεις κακοποίησης είχε εκφράσει πολλές φορές η Άντερσον και στο προσωπικό της σάιτ).
 
Να σημειώσω πως αυτές τις πληροφορίες δεν τις βρήκα στο άρθρο του Cloud, για να μπορέσω να απαντήσω στο ερώτημα που έθετε η εκλεκτή συνάδελφος.  Βρήκα όμως άλλα πράγματα.
 
Βρήκα μια περίεργη αντιμετώπιση της Πάμελα Άντεσον στην εισαγωγή του άρθρου: «Ω, ναι! Η Πάμελα Άντερσον με την γνωστή εμφάνιση που παραπέμπει σε μπίμπο πρωταγωνίστρια πατροπαράδοτου αμερικανικού πορνό και τη γνωστή ιστορία της "διαρροής" προσωπικών ερωτικών στιγμών στο διαδίκτυο, τις οποίες και χρησιμοποίησε για να βγάλει τρελό χρήμα με φωτογραφίσεις σε ανάλογα περιοδικά και να οικοδομήσει το προφίλ της ως σεξ σίμπολ του ταχυφαγείου του Χόλιγουντ.»
 
 
Να επισημένω πως στα 49 της η εμφάνιση της Άντερσον έχει αλλάξει, όπως και η ίδια η Άντερσον. Δεν βρίσκω καθόλου περίεργο να μιλάει αυτή η γυναίκα για τους κινδύνους του πορνό, αν έτσι αισθάνεται, ούτε τώρα ούτε παλιότερα, γιατί ποτέ δεν το υπηρέτησε, και δεν το έκανε επάγγελμα. Το να ειρωνεύεται κανείς μια γυναίκα για μια άποψή της με βάση την εξωτερική της εμφάνιση είναι ένα κραυγαλέο φαλλοκρατικό κατάλοιπο. Αν θα έπρεπε να σιωπούν οι βαμμένες ξανθές με πλαστικές και τατουάζ (μπόνους η έντονη σεξουαλικότητα), φοβάμαι ότι πολύ λίγα κείμενα θα διαβάζαμε.
 
Να μείνουμε στην κυρία Άντερσον. Γιατί έχει αυτές τις απόψεις, και γιατί να τις δημοσιοποιήσει έτσι τώρα; Είπαμε, ότι για το  δεύτερο σκέλος υπήρξε η αφορμή του εξευτελισμένου βουλευτή που άνοιξε κάπως τον δημόσιο διάλογο στην πουριτανή Αμερική. Το γιατί μπορεί να αναζητηθεί στο βιογραφικό της. Διαβάζω στη Wikipedia: «Η Άντεσον έπεσε θύμα συχνής σεξουαλικής κακοποίησης ως παιδί, κάτι που δεν αποκάλυψε δημόσια ως το 2014: κακοποιόταν από μια γυναίκα μπέιμπι-σίτερ από τα 6 ως τα 10 της χρόνια, βιάστηκε από έναν 25χρονο όταν ήταν 12, και βιάστηκε ομαδικά από το αγόρι της και έξι φίλους του όταν ήταν 14».
 
Η Άντερσον ήταν, για πολλά χρόνια, η πιο ποθητή γυναίκα του πλανήτη, κάτι που της εξασφάλισε κλέος άφθιτον και έναν αστερίσκο όποτε χρησιμοποιούμε το όνομά της. Το χρησιμοποιεί φυσικά και αυτή (δικό της είναι) για να ορίσει τι σημαίνει πια Πάμελα Άντερσον. Εδώ και είκοσι χρόνια είναι μητέρα (δύο γιοί), και είναι ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ζώων και την προστασία των θαλασσών.
 
Ωραία όλα αυτά, με το πορνό τι γίνεται;
 
Η ελληνίδα συνάδελφος ισχυρίζεται ότι είμαστε ένα πείραμα. Περίπου το ίδιο λέει και η διάσημη αμερικανίδα συνάδελφος, κάπου συμπίπτουν, κάτι θα ξέρουν. Μόνο που η ελληνίς είναι ακόμα σε εξέλιξη, και στην περίπτωση της  Άντερσον και του βουλευτή βλέπουμε κάποια αποτελέσματα και συνέπειες αυτού του πειράματος. Πάντως γενικά, αν εξαιρέσεις τις πουριτανικές κορώνες του αμερικανικού άρθρου, δεν απέχουν πολύ οι απόψεις που διατυπώνονται.
 
Η εκλεκτή συνάδελφος ισχυρίζεται ότι ανήκει στη γενιά της κρίσης αλλά και στη γενιά του πορνό. Δηλαδή στη γενιά του ίντερνετ, για να καταλαβαινόμαστε. Το πορνό συνεχίζει να υφίσταται, να εξαπλώνεται και να κυριαρχεί, και θα υπάρχει όσο υπάρχουν άνθρωποι με σύνδεση στο Ίντερνετ. Πώς θα το χρησιμοποιούμε, κι εμείς και τα παιδιά μας (αλλά και οι γονείς μας! γι αυτούς κανείς δεν μιλάει!) είναι άλλο θέμα, εντελώς, και γενικής εςφαρμογής απάντηση δεν πρόκειται να πάρετε.
 
Αλλά ― προσέξτε τι φωτογραφίες και βίντεο τραβάτε, και πού τα στέλνετε. Η Πάμελα Άντερσον, όπως και η διάδοχός της Κιμ Καρντάσιαν, έκαναν sextapes που διέρρευσαν. Δεν αυτοκτόνησαν. Επέζησαν δυνατότερες.
 
Δεν είναι όλες οι γυναίκες έτσι. Ούτε οι άντρες. 

Απολαύστε υπεύθυνα.