• • •
• • •
Vera J. Frantzh | 06.07.2017
Panos Dodis | 05.07.2017
Georgia Drakaki | 05.07.2017
Nicolas Androulakis | 05.07.2017
Εθνικό Πάρκο Σχινιά-Μαραθώνα: "Το παρελθόν έχει πολύ μέλλον ακόμη"
Σάκης Κουρουζίδης: Θέλω να πω μια ιστορία
Μανόλης Σαββίδης | 16.08.2014 | 22:38
  • Τροπολογία που μπήκε στον νέο δασικό νόμο ("Οι υφιστάμενες ταβέρνες στο Σχινιά διατηρούνται..."):
Άρθρο 63: Στο άρθρο 4 του από 22-6/3.7.2000 προεδρικού διατάγματος «χαρακτηρισμός χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών του Σχινιά-Μαραθώνα ως Εθνικού Πάρκου» (Δ΄ 395/2000) προστίθεται παράγραφος 10 ως εξής: «10. Οι υφιστάμενες προ του έτους 1955 ταβέρνες διατηρούνται μέχρι να εγκριθεί η μετεγκατάστασή τους στη Ζώνη Β2, η οποία θα πρέπει να υλοποιηθεί το αργότερο εντός χρονικού διαστήματος έξι μηνών από τη σύνταξη της έκθεσης-μελέτης για τη ζώνη Β2, που προβλέπεται στο κεφάλαιο Β΄παράγραφος IV.11α της υπ’ αριθ. 32473/7718/17.12.2001 κοινής υπουργικής απόφασης των Υπουργών Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων και Γεωργίας «Κανονισμός Διοίκησης και Λειτουργίας του Εθνικού Πάρκου Σχινιά - Μαραθώνα (Ν. Αττικής) και Σχέδιο Διαχείρισης αυτού» (Β΄ 1830) και σε κάθε περίπτωση για ένα χρόνο».
 
  • Η ιστορία μου
Άνοιξη του 2013, έχουμε οργανώσει μια σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ με θέμα την κατεδάφιση των ταβερνών του Σχινιά. Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου Σχινιά, ο διευθυντής του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Δικαστών και Εισαγγελέων (στον οποίον ανήκουν οι ταβέρνες!), από την Υπηρεσία Κατεδαφίσεων της Ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης και ―θα έπρεπε να έρθει― και ο (απερχόμενος, σήμερα) δήμαρχος Μαραθώνα.

Σκοπός της συνάντησης η κατεδάφιση των ταβερνών. Οι ταβέρνες έχουν κριθεί τελεσιδίκως κατεδαφιστέες, ο Δήμος έχει εκδώσει διαδοχικές αποφάσεις σφράγισης, ο Φορέας επιθυμεί την κατεδάφισή τους γιατί αποτελούν, πέραν όλων των άλλων, και εστίες πρόκλησης πυρκαγιών (καθώς δεν έχουν ρεύμα, έχουν μεγάλες γεννήτριες με αποθηκευμένα καύσιμα μέσα στα δέντρα, μια απίστευτη εικόνα!).

Ο Συνεταιρισμός Δικαστών και Εισαγγελέων, ενώ διάφοροι εισαγγελείς έστελναν στην Υπηρεσία Κατεδαφίσεων επιστολές με τις οποίες την εγκαλούσαν γιατί δεν κατεδαφίζει αυθαίρετα σε διάφορα μέρη της χώρας, συνεχίζει να εισπράττει ενοίκιο από αυθαίρετες ταβέρνες, για τις οποίες δικαστές έχουν εκδώσει τελεσίδικες αποφάσεις κατεδάφισης και τις οποίες ο Δήμος έχει σφραγίσει! Ο εκπρόσωπός του δήλωσε ευθαρσώς ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να λειοτυργούν, έστω και παράνομα ("τόσες και τόσες υπάρχουν").

Επειδή ο δήμαρχος δεν ήρθε στη σύσκεψη που προανέφερα, ενώ το είχε υποσχεθεί, αποφασίσαμε να πάμε στο χώρο της παραλίας του Σχινιά, να δούμε από κοντά την κατάσταση προκειμένου να σχεδιάσουμε την άμεση κατεδάφισή τους (για την πρόθεσή μας αυτή είχε ενημερωθεί και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής) και να συναντηθούμε και με το δήμαρχο.

Το ραντεβού με τον δήμαρχο ήταν έξω από μία από τις ταβέρνες με σκοπό στη συνέχεια να περάσουμε και από τις άλλες και να δούμε και τις εναλλακτικές λύσεις για την εξυπηρέτηση των λουομένων που είχε σχεδιάσει ο Φορές του Σχινιά. Θυμίζω ότι η θερινή σεζόν δεν είχε ακόμα ξεκινήσει, δεν υπήρχε κανείς λουόμενος στην παραλία.

Φτάνοντας στο χώρο του ραντεβού, βλέπουμε κάποιους να μας καλούν να μπούμε στην ταβέρνα (η μόνη που ήταν ανοιχτή, χωρίς άλλους πελάτες ―ήταν και πρωί, 10 ή 11 η ώρα).

Στην ταβέρνα, την οποία ο Δήμος είχε σφραγίσει, με την υπογραφή του ίδιου του δημάρχου, είχαν καθίσει ο δήμαρχος, ο αντιδήμαρχος και ο τέως δήμαρχος και μας καλούσαν να πάμε να πάρουμε το κατιτίς!

Τους είπαμε, από μακριά, να βγουν έξω και τους ρωτήσαμε αν ήταν η ταβέρνα που είχε σφραγίσει ως Δήμος. Απάντησαν με αφέλεια, ναι, "ένα νεράκι θέλαμε να πιούμε" (και ζήτησαν διακριτικά από τον ταβερνιάρη να μην εκτελέσει την παραγγελία, όχι βέβαια για το νεράκι αλλά για το κατιτίς)! Ενώ, δηλαδή, είχε εκδώσει, "για τα μάτια" την απόφαση σφράγισης, καθόταν να φάει στη ...σφραγισμένη ταβέρνα!

Ήταν πολύ επιθετικοί απέναντί μας, επειδή κατάλαβαν ότι θα τις γκρεμίζαμε και επικαλέστηκαν διάφορα απίθανα επιχειρήματα, ειδικά ο τέως δήμαρχος ο οποίος κάποια στιγμή ήταν έτοιμος να επιτεθεί κανονικά.

Φύγαμε μόνοι μας για την υπόλοιπη περιήγηση στην παραλία.

Επειδή η κατεδάφιση έπρεπε κατά νόμο να υλοποιηθεί μέσω της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, βρήκαμε την "συμβιβαστική" λύση με τον ΓΓ της Αποκεντρωμένης, η κατεδάφιση να γίνει το Σεπτέμβριο, με το τέλος της θερινής σεζόν. Τα χρήματα για την κατεδάφιση τα είχε εξασφαλίσει η Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος. Ακολούθησε η "αναγκαστική" παραίτηση και σήμερα, αφού θα έπρεπε να είχε γίνει η κατεδάφιση από το Σεπτέμβριο του 2013, έχουμε την τροπολογία που προαναφέρθηκε.

Εντωμεταξύ, ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός Δικαστών και Εισαγγελέων συνεχίζει να εισπράττει νοίκια από τελεσιδίκως κατεδαφιστέες και σφραγισμένες ταβέρνες και τώρα μάλιστα, με τη βούλα του νόμου (αν τελικά, ψηφιστεί η τροπολογία αυτή).

Μια απέραντη θλίψη...
 
[ αναδημοσιεύεται από εδώ ]